Κόλαση νέων μέτρων
Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου
Δημοσιονομικό κενό 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 προσδιορίζει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με αντίστοιχα μέτρα, που θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης τριετίας, το οποίο θα ξεκινά από το 2014 και θα φτάνει ως το 2017. Επίσης ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσει και τα λεγόμενα αδιευκρίνιστα μέτρα των 4 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ενσωματωθεί ποσοτικά στους σχεδιασμούς για τη διετία 2014-2015 με την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου.
Είναι πιθανό το ύψος των παρεμβάσεων να κινηθεί πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, οι προοπτικές της οικονομίας εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά ρίσκα στην εφαρμογή του Μνημονίου. Για τον λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα, με νέα επιστολή προθέσεων (με ημερομηνία 19/07/2013), ότι η κυβέρνηση θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα (χωρίς να εξαιρούνται, όπως έχει διδάξει η εμπειρία, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις), εάν η τρόικα το κρίνει απαραίτητο!
Στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιεύτηκε χθες μαζί με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, αναφέρεται ότι τα ρίσκα εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν σημαντικά. «Τα βασικά ρίσκα αφορούν την επιμονή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων» αναφέρεται στην έκθεση της τρόικας. Επιπλέον, η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της έντονης δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2014 και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα καταρτίσει ένα νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης 2014-2017, στο οποίο θα περιληφθούν και τα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν όμως μόνο τη διετία 2015-2016 και τα οποία θα αποφασιστούν στις επόμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 9 Σεπτεμβρίου. Το τελικό ύψος των μέτρων προφανώς θα αυξηθεί για να καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και οι ανάγκες του 2017.
Στην έκθεση της τρόικας γίνεται αναφορά και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς ως το τέλος του ερχόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν οριστεί οι έννοιες «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργατικοί δανειστές». Σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους του έτους, σε συνεργασία με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα πρέπει να έχουν σχηματοποιηθεί οι διαδικασίες (στη βάση ενός απλού πρωτοκόλλου) που θα οφείλουν να ακολουθούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο έως το τέλος Νοεμβρίου.
Χθες εξάλλου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την αποδέσμευση της δόσης του 1,72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Μερικοί αντιπρόσωποι χωρών άσκησαν κριτική στην αποστολή του Ταμείου στην Ελλάδα, ενώ ισχυρίστηκαν, όπως ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας, ότι το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάζει προβλήματα.
Στην έκθεσή του ο κ. Τόμσεν αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα κατάφερε να σημειώσει πρόοδο, αλλά υπογραμμίζει ότι ακόμη απομένουν να γίνουν αρκετά.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...