Αίγυπτος: 38 νεκροί, πάνω από 1.000 τραυματίες και 76 συλλήψεις
Στην Αίγυπτο συνελήφθησαν 76 άτομα ως συμμέτοχοι των αποψινών ταραχών στην Αλεξάνδρεια και 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πόλη αυτή.
Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα, κατά το τελευταίο 24ωρο, 38 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 1000.
Σημειώθηκαν πραγματικές οδομαχίες μεταξύ των αντιπάλων των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των υποστηρικτών του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Επιστρατεύθηκαν πέτρες, ρόπαλα, μαχαίρια. Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε όλη τη χώρα. Οι πιο σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μπροστά στο κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου υποτίθεται ότι κρατείται ο αποπεμφθείς Πρόεδρος. Ο στρατός και η αστυνομία χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα για να καταστείλουν τις εχθροπραξίες.
Υπάρχουν μαρτυρίες για κατά τόπους χρήση πυροβόλων όπλων, ωστόσο οι ίδιοι οι στρατιωτικοί το αρνούνται. Για λόγους επίδειξης δύναμης, αλλά και καταστολής, οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί εγκατέστησαν βαρύ οπλισμό έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, το τηλεοπτικό κέντρο και στις βασικές γέφυρες πάνω από το Νείλο. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις που υποστήριξαν τις ενέργειες του στρατού μπορεί να χαρακτηριστεί ήρεμη σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στις επαρχίες, οι οποίες στηρίζουν τον Μόρσι. Ο λόγος στο συνεργάτη του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών Αλεξέι Κρολ, που τη στιγμή αυτή βρίσκεται στην Αίγυπτο:
«Η κατάσταση στις διάφορες περιοχές είναι διαφοροποιημένη. Στο Κάιρο, ακόμη και οι φράχτες καλύπτονται με συνθήματα όπως «ο λαός και η αστυνομία, ο λαός και ο στρατός - είναι ενωμένοι!» Και δεν νομίζω ότι στο Κάιρο θα προκύψουν αργότερα αντιπαραθέσεις μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την παραίτηση του Μόρσι και του στρατού. 'Οσον αφορά όμως την περιοχή της Άνω Αιγύπτου, εκεί είναι πολύ πιθανές οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιτιθέμενων στο στρατιωτικό πραξικόπημα και του στρατού».
Τη στιγμή αυτή, στην Αίγυπτο σχηματίζεται η προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα ασχοληθεί με την προετοιμασία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε το Κάιρο να λάβει υπ’ όψιν όλες τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και κοινότητες κατά τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των «Αδελφών Μουσουλμάνων» έχουν συλληφθεί. Έχουν κατηγορηθεί για υποκίνηση μαζικών ταραχών. Παρ’ όλα αυτά, είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς τους ισλαμιστές κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης, διότι θα δώσει αφορμή για δυσφήμιση της νέας ηγεσίας της Αιγύπτου, όπως υπογραμμίζει ο πολιτειολόγος Βίκτορ Κουβάλτιν:
«Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη όλες οι δυνάμεις, κάτι που σημαίνει ότι τώρα πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» .
Την 3η Ιουλίου, ο αιγυπτιακός στρατός καθαίρεσε από την εξουσία τον Πρόεδρο, ανέστειλε το Σύνταγμα και ζήτησε από τον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αντλί Μανσούρ να ασκήσει τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους για τη μεταβατική περίοδο. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Μόρσι κρατείται στη φυλακή.
Πηγές: Russia Today, The Voice of Russia
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...