Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο θρασύτατος Μπαγίς απειλεί τη Μέρκελ…

Κάτι έρχεται προς τα επάνω τους και σύντομα θα καταλάβουν τι...
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς προειδοποίησε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ να μην αποπειραθεί να εμποδίσει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

“Ελπίζω ότι θα διορθώσει το σφάλμα που έκανε την Δευτέρα (…) ή αυτό θα οδηγήσει σε αντιδράσεις”, δήλωσε ο Μπαγίς σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τις οποίες αυτή εξέφρασε την λύπη της για την “υπερβολικά σκληρή” καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

“Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα”, συνέχισε ο Μπαγίς, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κι εξέφρασε την λύπη του για έναν “εύκολο προεκλογικό ελιγμό” από την πλευρά της καγκελαρίου Μέρκελ καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία.

Παράλληλα Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θα καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με το ότι εκλήθη ο Τούρκος πρεσβευτής στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας μπορεί να κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ακόμη και σήμερα, διευκρίνισε η ίδια πηγή, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα μετά τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Μπαγίς εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

“Αν ο πρεσβευτής βρίσκεται στην Άγκυρα, θα κληθεί, αν όχι ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας θα τον εκπροσωπήσει ή θα αναμένουμε την επιστροφή του πρεσβευτή στην πρωτεύουσα”, πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο εκλήθη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργού Αντρέας Πέσκε.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς είχε απευθύνει προειδοποίηση προς την Άγγελα Μέρκελ να μην αποπειραθεί να μετατρέψει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε ζήτημα της εσωτερικής γερμανικής πολιτικής, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου στην Γερμανία.

“Αν η κυρία Μέρκελ ψάχνει υλικό για την εσωτερική πολιτική για τις εκλογές της, το υλικό αυτό δεν πρέπει να είναι η Τουρκία”, είχε πει.

“Πρόκειται για δηλώσεις που είναι ακατανόητες”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η καγκελάριος, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, έδειχνε πάντα σκεπτικισμό όσον αφορά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά στις αρχές της χρονιάς φαινόταν να τάσσεται υπέρ του ανοίγματος ενός νέου κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται εφεξής στο άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού, καθώς επικρίνουν την βαρβαρότητα της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

Αν δεν επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία των 27 χωρών μελών της ΕΕ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η διακυβερνητική διάσκεψη που θα έδινε την ερχόμενη Τετάρτη το πράσινο φως στο άνοιγμα αυτού του νέου κεφαλαίου μπορεί να αναβληθεί, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]