Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπάρχει, άραγε, plan C για το χρέος;


Ο εκπρόσωποςτου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις έσπευσε χθες να σβήσει την παραφιλολογία για νέα αναδιάρθρωση («κούρεμα») του ελληνικού δημόσιου χρέους. Με την ωμή γλώσσα του ρεαλισμού, δήλωσε ότι το καθεστώς προτεινόμενου πιστωτή, τόσο για την Ελλάδα όσο και για οπουδήποτε αλλού, «δεν βρίσκεται υπό συζήτηση». Με την αυτονόητη αυτή δήλωση, όμως, παράλληλα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Το χρέος, όπως εκτιμά το ίδιο το ΔΝΤ, είναι μη βιώσιμο! Ετσι μετά τα δύο «κουρέματα» (το διαβόητο PSI και η επαναγορά), to plan C (δηλαδή το OSI) για το χρέος, παραμένει μετέωρο.

Σε σπουδαία ερώτηση του Reuters κατά πόσον ο κ. Ράις εκτιμά ότι με την πολυδιαφημισμένη αναμενόμενη νέα αναδιάρθρωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που θα αποφασίσει να αναδιαρθρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι «δεν οραματιζόμαστε» νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) σ’ αυτή τη φάση, τονίζοντας παράλληλα ότι το καθεστώς προτεινόμενου πιστωτή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για οπουδήποτε αλλού, «δεν βρίσκεται υπό συζήτηση».

Στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η νέα αποστολή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα για δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε, επίσης χθες, ο Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Οπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πολ Τόμσεν παραμένει επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα. Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 31 Μαΐου για να συζητήσει την πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα και αναμένεται να αποφασίσει την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (αντιστοιχεί στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο).

Σημειώνεται ότι στην έκθεση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος υπογραμμίζεται -κάτι που επανέλαβε και ο κ. Ράις-, ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά χρειάζεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζοντας κυρίως το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην τήρηση όσων προβλέπει» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τη θέση του Ταμείου ότι για την ολοκλήρωση του προγράμματος, απαιτείται η μείωση του χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, προσθέτοντας: «Οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος». Για την Κύπρο, ο κ. Ράις είπε ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για τον έλεγχο του προγράμματος, η αποστολή αναμένεται να είναι εκεί προς τα τέλη Ιουλίου, ενώ αναφέρθηκε ξανά στη διαδικασία εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα.

Τέλος, για τη δικαστική υπόθεση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ είναι ενημερωμένο και εξέφρασε την «απόλυτη εμπιστοσύνη» προς το πρόσωπό της.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε στο ΔΝΤ πως η κρατική χρεοκοπία εξακολουθεί να διαλύει με ισχυρούς ρυθμούς την ελληνική οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα. Και ότι η συνταγή που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ με το πρώτο Μνημόνιο και μάλιστα με την προωθημένη στρατηγική είναι φαύλη: Οτι, για να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της, η Ελλάδα οφείλει να φθηνύνει και να φτωχύνει τόσο ώστε να φτάσει στα επίπεδα των γειτονικών της χωρών.

Βασικό χαρακτηριστικό των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα ήταν η παραμονή της οικονομίας σε βαθιά ύφεση. Η ελληνική οικονομία έχει περιπέσει σε ένα φαύλο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής - ύφεσης - προσπάθειας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την αβεβαιότητα, ο οποίος μπορεί να διακοπεί μόνο αν ενισχυθούν οι θετικές προσδοκίες για την οικονομία. Αν τα 11,3 δισ. ευρώ της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων «έπεφταν» στην αγορά, τότε θα μπορούσαμε να κάναμε λόγο για πιθανή επανεκκίνηση της οικονομίας. Βεβαίως το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι δύσκολα θα κατέληγαν σε μια τέτοια επιλογή. Διότι είναι θέμα αξιοπιστίας: σε ποιον να δώσουν τα λεφτά, ποιος θα τα διαχειριστεί κ.λπ. Ενώ με την επαναγορά δίνουν ομόλογα EFSF στις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια και ξεμπερδεύουν.

Απέτυχαν να αναδιαρθρώσουν σωτήρια και αποτελεσματικά το ελληνικό χρέος και η χώρα συνεχίζει να μην έχει ουσιαστική ευκαιρία ανάκαμψης. Αλλά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ήδη ένα άκρως επώδυνο πρόγραμμα λιτότητας.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Λευτερια η θανατος .
    Τα αλλα ειναι τριχες κατσαρες .
    Ειμαστε σκλαβοι και οι σκλαβοι δεν εχουν ΚΑΝΕΝΑ δικαιωμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο "φόβος και ο τρόμος" του γερμανικού χρηματιστικού κεφαλαίου είναι ο πληθωρισμός! Λόγος που η ΟΝΕ έχει αναγάγει την σταθερότητα των τιμών σε πρώτο στόχο της ΕΕ, εις βάρος της ανάπτυξης και της απασχόλησης και τον έχει κατοχυρώσει και συνταγματικά, με το άρθρο 127 της ΣΛΕΕ, "ξεχνώντας" να προβλέψει την άρση του, σε περίοδο ύφεσης, καθώς γνωρίζουν πως η ύφεση και η ανεργία θεραπεύεται με...πληθωρισμό! Ο πληθωρισμός είναι το κόστος της ανάπτυξης. Που εξηγεί γιατί δνε έρχεται η ανάκαμψη στο νότο της ΕΕ! Δεν προβλέπεται από τις...Συνθήκες, κατ' επιταγήν του γερμανικού χρηματιστικού κεφαλαίου και κατά παράβαση των άρθρων 2 και 3 της Συνθήκης του Μάαστριχτ!

    Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια! Σκοτώνουν τους ανθρώπους για να μη φτωχύνει έστω και στο ελάχιστο το γερμανικό χρηματιστικό κεφάλαιο! Τα περί δημοσιονομικής προσαρμογής και τα περί ανταγωνιστικότητας, είναι "ΚΟΥΡΑΦΈΞΑΛΑ", στάχτη στα μάτια, για το οικονομικό έγκλημα που διαπράττεται, με την συνέργεια και των εθνικών κυβερνήσεων, χάριν των συμφερόντων και της ντόπιας πλουτοκρατίας και κατά παράβαση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου, αφού τα μέτρα λιτότητας παραβιάζουν κατάφορα, εκτός από το Χάρτη των δικαιωμάτων της ΕΕ, το αρθρο 2 της ΣΛΕΕ για τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ, το άρθρο 3 της ΣΕΕ, που ορίζει σαν στόχο της κοινοτικής οικονομικής πολιτικής, την αειφόρο ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση και την σταθερότητα των τιμών (στο βαθμό που δεν "σαμποτάρει" την ανάπτυξη, εννοείται) το άρθρο 121 της ΣΕΕ που ορίζει ότι οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ πρέπει να εξυπηρετούν την σύγκλιση των οικονομιών βορά νότου κ.ο.κ.!


    Παραβίαση που, προφανώς αγνοούν, ή κάνουν πως αγνοούν, η κυβέρνηση και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, λόγος που δεν χρησιμοποιούν τα νομικά όπλα που τους δίνει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, για να προσφύγουν στο Δικαστήριο της ΕΕ, ενατίον των μέτρων λιτότητας.

    Απόδειξη της αποτυχίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην επίτευξη των στόχων της ένωσης είναι η επίτευξης του αντίθετου στόχου από την σύγκλιση βορά νότου, με την δυσθεώρητη απόκλιση μεταξύ της μείωσης καυά -25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του βορά, τα τελευταία τρία χρόνια! Συνεπώς, ακόμα και αν αμφισβητηθεί η ανθρωπιστική κρίση, έχουμε τα στατιστικά στοιχεία σαν απόδειξη για να προσφυγουμε σαν χώρα, εναντίον των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, π.χ. την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup, στο Δικαστήριο της ΕΕ, για παραβίαση των Συνθηκών εις βάρος του νότου της ΕΕ και της Ελλάδας, ειδικότερα, που στοιχειοθετεί δικαίωμα για καταβολή αποζημίωσης από την ΕΕ για βλάβη που προκάλεσαν στη χώρα μας, τα θεσμικά της όργαννα. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ π.χ. Τρισέ, Ντράγκι, Μπαρόζο, όλι Ρεν κ.ο.κ. θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Χάγης, για τους 4000 θανάτους Ελλήνων πολιτών, εν καιρώ ειρήνης, από το οικονομικό έγκλημά τους εις βάρος της χώρας μας!

    Όσο για το κλίμα αισιοδοξίας περί εξόδου από την κρίση είναι ασύστολα ψλεματα! Μην περιμένετε ανάκαμψη χωρίς άρση των μέτρων λιτότητας! Εφόσον δεν γίνονται δημόσιες επενδύσεις, δεδομένου ότι κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν επενδύει σε μια "ψόφια" αγορά!

    Ας έχουν υπόψη τους οι κυβερνώντες πως "ο ψεύτης και ο κλέφτης το πρώτο χρόνο χαίρονται"! Εγκληματικά ψέματα που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, η ιστορία δεν τα αφήνει ατιμώρητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο! Τέτοιες επιτέλους φωνές χρειάζονται για να καταλάβουμε κάποια βασικά οικονομικά θέσφατα.
      Σε περίοδο τέτοιας ύφεσης και αποδιοργάνωσης της παραγωγής, ο φυσικός πληθωρισμός αναδιανέμει το εισόδημα υπέρ της άξιας παραγωγής και των αναγκαίων υπηρεσιών εις βάρος των ραντιέρηδων και των αποδόσεων τίτλων που έχουν έμεση σχέση με την παραγωγή (μόχλευση).
      Έτσι ό,τι είναι απαραίτητο και χρἠσιμο επιβιώνει και ό,τι παρασιτικό αναπροσαρμόζεται.
      Με αυτά που συμβαίνουν σήμερα έχουμε αποθέωση του οικονομικού φιλελευθερισμού χωρίς την πεμπτουσία του που είναι να λειτουργούν οι ελεύθερες δυνάμεις της αγοράς υπέρ της παραγωγής χωρίς παρεμβάσεις υπέρ του του τεμπέλικου μέσου, δηλ του χρήματος... Ήμαρτον πιά με τα τραπεζοπαίδια.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]