Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Αμερικανοί δεν απαίτησαν παύση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ!

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δεν συνέδεσε την οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο με την επίλυση του Κυπριακού, ούτε ζήτησε να τερματιστούν οι έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη μετά τη συνάντηση που είχε στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά και πληροφορίες από διπλωματική πηγή, η συνάντηση «κύλισε ομαλά χωρίς προβλήματα» και ο κ. Κέρι προσφέρθηκε να βοηθήσει και για την κρίση χρέους, και για την λύση του πολιτικού προβλήματος.

Η πηγή ήταν κατηγορηματική ότι η αμερικανική πλευρά δεν πρόσθεσε κανένα πρόβλημα στα ήδη πολλά που αντιμετωπίζει η Κύπρος, και ο κ. Κέρι άκουσε με προσοχή τον Κύπριο υπουργό, ο οποίος εξήγησε τις κυπριακ΄ς θέσεις σε όλα τα θέματα, αποσυνδέοντας εντελώς την οικονομική κρίση και το φυσικό άεριο με το Κυπριακό. Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε την πρόταση για την Αμμόχωστο και ο κ. Κέρι ανάλαβε να συζητήσει το θέμα με τον κ. Ερτογάν και τον κ. Νταβούτογλου που θα επισκεφθούν την Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη

«Ηταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», είπε ο κ. Κασουλίδης μετά τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας τη βαθειά γνώση που έδειξε ο Αμερικανός ομόλογός του «για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή και αυτά μπορούν να συνδεθούν, όπως ήταν κι η δική μου επιθυμία».

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι ο κ. Κέρι «εχει κάποιες ιδέες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Απεδέχθη τις εισηγήσεις μας, τις οποίες ευχαρίστως θα διερευνήσει και θα κρατήσουμε επαφή για να δούμε πως θα μπορέσει να συνεχιστεί η κατάσταση, με στόχο ασφαλώς πάντοτε να επέλθει και η λύση του κυπριακού προβλήματος, κατά τρόπον δίκαιο και σωστό απέναντι στην Κύπρο και τους Κυπρίους».

Σε κάποια στιγμή της συνομιλίας, ο κ. Κασουλίδης πρότεινε όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, να συζητηθεί πρώτα η εδαφική πτυχή, και όχι η συνταγματική, όπως επιθυμεί η Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση μας αν ο κ. Κέρι συνέδεσε την κρίση με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Όπως τον ακούσατε, έχει παραθέσει τρία θέματα. Από την ώρα που έχουμε εξηγηθεί ότι τα τρία αυτά θέματα δεν εξαρτώνται το ένα με το άλλο, αλλά μπορούν να ενισχύουν αυτούς τους τρεις διαφορετικούς δρόμους, τα πράγματα νομίζω βρίσκονται στη σωστή τους διάσταση».

Σε άλλη ερώτηση μας αν ετέθη από τον κ. Κέρυ θέμα διακοπής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά: «Καθόλου, καθόλου. Απεναντίας».

Πριν από τη συνάντηση, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι καλωσόρισε τον κ. Κασουλίδη σε μία σημαντική στιγμή. «Η Κύπρος», είπε, «είναι ένας πολύ καλός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ξέρω ότι η Κύπρος, όπως και όλοι μας, αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλες οικονομικές προκλήσεις». Απευθυνόμενος στον Κύπριο ομόλογό του, τόνισε ότι «επίσης κατανοούμε τις δύσκολες επιλογές που αναγκαστήκατε να κάνετε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Εμείς σίγουρα θέλουμε να είμαστε υποστηρικτικοί με τρόπο που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι ότι προσβλέπει να συνεργαστεί με τον κ. Κασουλίδη, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και άλλους «για να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε μπροστά στο Κυπριακό, μία από τις «παγωμένες» διαμάχες του κόσμου. Έχω αρκετές φορές μιλήσει προσωπικά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, έχω μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδα, και έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο της Κύπρου, και ελπίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες –συνέχισε ο κ. Κέρι- υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα θέλαμε να δούμε να ξεπαγώνει αυτή η σύγκρουση, και να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μια λύση».

Στη συνέχεια έκανε με πολύ προσεκτικό τρόπο μία «σύνδεση» της λύσης του Κυπριακού με την οικονομική κρίση: «Ο ΟΗΕ εργάζεται σε αυτό, (έχει) έναν αντιπρόσωπο ο οποίος ήλπιζε να βρει κάποια στιγμή (λύση). Θα ήθελα να ελπίζω ότι η οικονομική κρίση, αντί να αποτρέπει τα άτομα να προχωρούν, στην πραγματικότητα να δημιουργεί ευκαιρίες. Και είναι περιττό να πω, ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εξερεύνησης (φυσικού αερίου) στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, στην οικονομική της ζώνη. Και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μέρος της λύσης». Στη συνάντηση τονίστηκε ότι το φυσικό άεριο πρέπει να είναι κίνητρο, όχι λόγος για απειλές και εκβιασμούς, κάτι που ασκεί καθημερινά η τουρκική κυβέρνηση.

Ο κ. Κασουλίδης, που κέρδισε τα εύσημα του κ. Κέρι, δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός «δείχνει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, την ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι η επόμενη επίσκεψή του θα είναι η τέταρτη στην περιοχή. Θέλω να συζητήσουμε το θέμα της Κύπρου, όπως είπε ο ίδιος, όχι μεμονωμένα, αλλά να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε να είμαστε και να παίξουμε το ρόλο της σταθερότητας στην περιοχή αυτή και να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Πιστεύουμε», συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, «ότι και οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματός μας είναι πρώτα απ’ όλα και επιθυμία μας. Είναι μια ανοικτή πληγή και αιμορραγεί να πρέπει μία χώρα να είναι διαιρεμένη. Φυσικά, θα θέλαμε να ασχοληθούμε με τα θέματα της οικονομίας και του Κυπριακού και το θέμα του φυσικού αερίου ως τρία ξεχωριστά (θέματα). Αν το ένα ενισχύσει το άλλο, είναι μέσω αυτών των παράλληλων τριών ρόλων».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]