Πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία
Ποια είναι η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής
Γράφει ο Μακεδών
Τα γεγονότα εξελίχθηκαν όπως είχαμε προϊδεάσει τους αναγνώστες με δύο σημειώματα πριν και κατά την διεξαγωγή των βουλγαρικών εκλογών. Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών -που άρχισαν δυναμικά από τον Φεβρουάριο- για αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος και οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές, το πολιτικό στάτους κβο διατηρήθηκε.
Στη νέα Βουλή θα εκπροσωπηθούν οι γνωστοί πολιτικοί παίκτες: Το μέχρι πρόσφατα κυβερνητικό κόμμα GERB, ο αριστερός «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία» με το Σοσιαλιστικό κόμμα (ΒΣΚ), το τουρκικό «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» και το εθνικιστικό κόμμα Ατάκα. Κανένα από τα κόμματα αυτά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Προς επίρρωση των όσων είχαμε γράψει παραθέτουμε σήμερα δηλώσεις Βουλγάρων πολιτικών, όπως τις μετέδωσε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία.
Ο πολιτειολόγος κ. Ογκνιάν Μίντσεφ,θεωρεί κι αυτός ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες για σχηματισμό σταθερής πολιτικής κυβέρνησης. Ακόμη και αν υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων GERB και Ατάκα, δεν θα γινόταν δεκτός αυτός ο συνασπισμός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η άλλη δυνατότητα είναι κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος, του τουρκικού και πάλι του Ατάκα. Αλλά -όπως γράψαμε ήδη στη voria.gr- είναι σχεδόν απίθανο να συνυπάρξουν το τουρκικό με το εθνικιστικό βουλγαρικό κόμμα.
Ο κ. Μίντσεφ δήλωσε:
«Εάν τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα -το GERB και το ΒΣΚ- είχαν κατορθώσει να καθιερώσουν πολιτισμένες σχέσεις, τόσο στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, όσο και στην προεκλογική καμπάνια, θα μπορούσαν βάσει π.χ. του γερμανικού μοντέλου να δημιουργήσουν ένα μεγάλο συνασπισμό τουλάχιστον έως τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του χρόνου, όταν θα μπορούσαν να διενεργηθούν και νέες βουλευτικές εκλογές. Αλλά αυτό στη φάση αυτή αποκλείεται».
Ανεξάρτητα από αυτό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι εκλογές «δεν ήσαν τίμιες και καθαρές», είπε στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, η κα Αντουανέτα Τσόνεβα, του Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Δημόσιου Περιβάλλοντος και συμπλήρωσε:
«Δεν νομίζω ότι θα μπορεί να σχηματιστεί σταθερή πολιτική δομή, γύρω από την οποία να επιτευχθεί συναίνεση. Παρατηρείται επίσης ισχυρή εθνικιστική τάση, που δεν είναι κομπλιμέντο για μία ευρωπαϊκή χώρα, επειδή τα κόμματα αυτά κατορθώνουν να πάρουν τις ψήφους διαμαρτυρίας με υποσχέσεις που είναι ανεκπλήρωτες. Είναι εκλογές στερημένες από ελπίδα».
Ανησυχία εκφράζεται και από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο τραπεζίτης κ. Λεβόν Χαμπαρτσουμιάν, αφού αμφισβητεί κι αυτός την ύπαρξη δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης, προσθέτει:
«Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ήρεμο περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, επειδή οι επιχειρηματίες και το χρήμα φεύγουν και από την μικρότερη πίεση ή ανασφάλεια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ξένες επενδύσεις. Ξέρετε όμως πως τα Βαλκάνια δεν είναι πολύ προτιμητέα από την παγκόσμια κοινή γνώμη, έτσι που εμείς πρέπει να είμαστε τριπλάσια πιο σταθεροί και επιτυχείς για να μας διακρίνουν και προτιμήσουν».
Ο αρχηγός της δεύτερης δύναμης στις εκλογές, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, κ. Σεργκέι Στανίσεφ, δήλωσε ότι κυβέρνηση μειοψηφίας είναι απαράδεκτη, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση στη χώρα, και δήλωσε την ετοιμότητά του να αναλάβει την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποκλείοντας την συνεργασία με τον κ. Μπορίσοφ:
«Ένας τέτοιος συνασπισμός θα ήταν ηθική προδοσία της ιδέας μας, όλων των αντιλήψεων που έχουμε υπερασπιστεί τα τελευταία χρόνια και των ανθρώπων που μας υποστήριξαν στις εκλογές».
Και ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος απέκλεισε συνεργασία με τον κ. Μπορίσοφ, ενώ ο εθνικιστής κ. Σίντεροφ ήταν κατηγορηματικός:
«Δεν βλέπω τρόπο να σχηματιστεί λειτουργούσα κυβέρνηση. Το κόμμα Ατάκα προτείνει δημοψηφίσματα για όλα τα σημαντικά ζητήματα με τη συγκέντρωση 50 χιλιάδων υπογραφών για τη διενέργειά τους και οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων να είναι υποχρεωτικές για τη Βουλή και για την κυβέρνηση».
Αυτή είναι η κατάσταση στην Βουλγαρία. Η στήλη θεωρεί, πως αποκλειομένων όλων των άλλων λύσεων, ίσως καταφύγουν σε κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου», με τεχνοκράτες και περιορισμένες αρμοδιότητες, για να διατηρηθεί τουλάχιστον για ένα χρόνο, έως την προκήρυξη των Ευρωεκλογών, ώστε να διενεργηθούν εκ νέου και εθνικές.
Πηγή: Βόρεια
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...