Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Η αρχή του δράματος;

Ο πολύς Αλεξάντερ Ντάουνερ, που «μύρισε αίμα», ξεκίνησε τις διαδικασίες και επιδίωξή του είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το Σεπτέμβριο...

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, η οποία προβλέπει το κλείσιμο της Λαϊκής, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού του νησιού, και την έναρξη διαδικασίας αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα υποστεί γενναίο «κούρεμα», αποτελεί την αρχή του δράματος του κυπριακού Ελληνισμού, που θα συνεχιστεί και στο πολιτικό επίπεδο. Η δοκιμή των αντοχών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας απέδειξε πως στον πρώτο εκβιασμό πέφτει αμαχητί. Και με δεδομένη τη θέση τη δική του και των στενών συνεργατών του για το εθνικό θέμα, είμαστε υποχρεωμένοι να επαγρυπνούμε, καθώς η οικονομική κρίση μπορεί να αποδυναμώσει τις αντοχές και των πολιτών. Των ίδιων ανθρώπων, που με την ψήφο τους έσωσαν την Κύπρο το 2004, όταν ο κ. Αναστασιάδης με τη βοήθεια των Αμερικανών του Μπους και του Τσέινι, των Βρετανών και των ασπόνδυλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, προεξάρχοντος του γονυπετή Σολάνα, απαιτούσαν υπερψήφιση του φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν.

Το ελληνικό εκσυγχρονιστικό «μπλοκ» λοιδόρησε τους εκπροσώπους της κυπριακής Βουλής, που απέρριψαν την αρχική πρόταση του Eurogroup, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος «ποινικοποίησε» τους καταθέτες, που νόμιμα κατέθεταν τα χρήματά τους και τα ασφάλιζαν για την περίπτωση χρεοκοπίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάρφωσε απροκάλυπτα τον κ. Αναστασιάδη, ότι ήταν αυτός που παρακάλεσε να καλύψει το «κούρεμα» όλους τους καταθέτες. Τόσα γνωρίζει, τόσα κάνει... Ή, μήπως, επρόκειτο για σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε στις Βρυξέλλες και εφαρμόστηκε στη Λευκωσία; Το παρελθόν του Κύπριου προέδρου προδιαθέτει και αναγκάζει να αναλύουμε και τις λεπτομέρειες, διότι η στάση του έναντι του ρατσιστικού Σχεδίου Ανάν έδειξε έναν πολιτικό ο οποίος προτιμούσε να ικανοποιήσει τα ξένα συμφέροντα, αντί τις επιθυμίες του κυπριακού λαού.

Έτσι επανήλθαν τα προεκλογικά σενάρια, που ξεκίνησαν από ένα δικό μου κείμενο και στη συνέχεια από ανταποκρίσεις ξένων μέσων ενημέρωσης, ότι το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον θα εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση για να επιβάλουν σχέδιο όμοιο με το κείμενο του Κόφι Ανάν. Ο πολύς Αλεξάντερ Ντάουνερ, που «μύρισε αίμα», ξεκίνησε τις διαδικασίες και επιδίωξή του είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το Σεπτέμβριο. Με δεδομένη τη στάση του κ. Αναστασιάδη στο Eurogroup, αλλά και το γεγονός ότι περιτριγυρίζεται από επικίνδυνους και ασπόνδυλους συμβούλους, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους ξένους εναντίον του νησιού, οι Έλληνες της Κύπρου πρέπει να ανησυχούν.

Βεβαίως είναι ευτύχημα ότι συσπειρώνονται οι δυνάμεις που αντιστάθηκαν εναντίον του Σχεδίου Ανάν το 2004, από την ΕΔΕΚ, τους οπαδούς του Γιώργου Λιλλήκα και όσων στο ΔΗΚΟ δεν προσκύνησαν τον Νίκο Αναστασιάδη. Κοντά σε αυτούς, ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ θα εγκαταλείψει ξανά τις ηγεσίες του και θα ταχθεί εναντίον σχεδίου, που θα παραδίδει την Κύπρο στην Τουρκία, όπως ακριβώς και το 2004.

Φυσικά, εάν ο κ. Αναστασιάδης παραμείνει στην εξουσία και δεν παραιτηθεί υπό το βάρος των λαθών του στο Eurogroup, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες για να εκβιάσει τη θετική ψήφο των πολιτών υπέρ του σχεδίου που θα καταθέσει ο ΟΗΕ. Η στάση του λαού έναντι της οικονομικής κρίσης θα δείξει και τη διάθεσή του να αντισταθεί. Τα επόμενα δύο τρία χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, και πάρα πολλοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να ψάχνουν ακόμη και στα σκουπίδια για φαγητό. Οι αντιστάσεις αναγκαστικά θα μειωθούν. Ας ελπίσουμε πως οι Ελληνοκύπριοι θα αντέξουν και καρτερικά θα απαντήσουν αρνητικά σε αντεθνική λύση του Κυπριακού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 28/03/2013 (Τεύχος 180)



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]