Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτός είναι ο νέος «αρχικατάσκοπος» της αμερικανικής CIA


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε μεγάλη μάχη στο Κογκρέσο μέχρι να κατορθώσει να τον επιβάλει στη θέση του νέου επικεφαλής της CIA και έχει αποκληθεί από το «αφεντικό» του ως ο πιο σκληρά εργαζόμενος δημόσιος υπάλληλος που έχει γνωρίσει ποτέ στη ζωή του.

Είναι ο Τζον Μπρέναν από το Νιου Τζέρζι, παντρεμένος με τρία παιδιά και σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και την κυβερνητική, ο οποίος επί δυόμισι δεκαετίες υπηρέτησε πιστά την Αμερικανική Κοινότητα Πληροφοριών (US Intelligence Community), μέσω της CIA της οποίας την ιεραρχία ανέβηκε μέχρι την κορυφή, έχοντας φθάσει πλέον στα 57 του χρόνια.

Ο Ομπάμα είχε προσπαθήσει να τον τοποθετήσει επικεφαλής της CIA και το 2009. Υποχώρησε, καθώς ακτιβιστές τον κατηγόρησαν ότι υποστήριζε τις αμφιλεγόμενες πρακτικές στην ανάκριση των υπόπτων για την τρομοκρατία… Αντιλαμβανόμενος τη ζημιά, ο Μπρέναν άρχισε να μιλάει για την ανάγκη πολιτικού ελέγχου, αλλά και υπέρ του κλεισίματος των φυλακών στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Σήμερα θεωρείται ως εκ τω βασικών στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών που ευθύνονται για την απόφαση χρήσης οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UCAV) για την εξουδετέρωση τρομοκρατών-στόχων, μια πολιτική που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ, κυρίως στο Πακιστάν, αν και η μέθοδος χρησιμοποιείται στην Υεμένη, τη Σομαλία και ενδεχομένως αλλού (π.χ. Βόρεια Αφρική). Επίσης, επέμεινε ώστε την ευθύνη των επιθέσεων να την έχουν οι ένοπλες δυνάμεις, όχι η CIA η οποία σύμφωνα με τη λογική του, θα πρέπει να εστιάσει στον παραδοσιακό της ρόλο, τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών.

Ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που αποδέχθηκε επίσημα ότι η μέθοδος χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και υπερθεμάτισε για την ανάγκη συνέχισης, με το επιχείρημα ότι οι νεκροί που θα προκύψουν σε μια επιτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια που θα εμπλακούν οι τρομοκράτες – καθώς σχεδιάζουν συνεχώς πιθανά πλήγματα – θα είναι πολλοί περισσότεροι. «Δυστυχώς, μερικές φορές πρέπει να αφαιρέσεις μια ζωή για να σώσεις περισσότερες», έχει πει χαρακτηριστικά σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση στο δίκτυο ABC.

Μέχρι σήμερα ήταν ο βασικός σύμβουλος του προέδρου στα θέματα αντιτρομοκρατίας. Ήταν επίσης και ο προσωπάρχης του Ελληνοαμερικανού διοικητή της CIA, του Τζορτζ Τένετ, ενώ η προηγούμενη υψηλότερη θέση που κατείχε στην υπηρεσία, ήταν αναπληρωτής εκτελεστικός υποδιευθυντής, όταν πρόεδρος ήταν ο Τζορτζ Μπους, κατά την πρώτη τετραετία. Στη συνέχεια, είχε επιλεγεί ως ο πρώτος διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας (National Counterterrorism Center) τη διετία 2004-2005.

Μιλάει απταίστως τα αραβικά, έχοντας υπηρετήσει και ως σταθμάρχης της «εταιρίας» (το προσωνύμιο της CIA) στη Σαουδική Αραβία. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες εξουδετέρωσης της Αλ Κάιντα και ήταν εκ των βασικών συμβούλων του προέδρου τον Μάιο του 2011 που τον έπεισαν να δώσει το «πράσινο φως» στην επιχείρηση στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν που είχε σαν αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί ο επικίνδυνος τρομοκράτης.

Πηγή: Defence Point

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]