Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν στην ενέργεια της Ελλάδας



Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν «Socar», ο αμερικανικός παράγοντας, οι Ρώσοι και οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Γράφει ο Μακεδών

Απαιτείται ένα μικρό συμπλήρωμα σε όσα γράψαμε στο χθεσινό σημείωμα, με τα καινούργια στοιχεία που ήρθαν από την τουρκική πρωτεύουσα. Κατ’ αρχήν η «Χουριέτ» αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας και επιβεβαίωσε τη στήλη μας, όπου γράψαμε πως η Τουρκία με τον όρο τρομοκράτες εννοεί τους Κούρδους.

Η εφημερίδα έγραψε πως ο κ. Ερντογάν έδειξε στον κ. Α. Σαμαρά φωτογραφίες από «στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων» στο Λαύριο, κάτι το οποίο διέψευσε η Αθήνα. Στο Λαύριο ως γνωστόν έχουν περικλεισθεί αρκετοί λαθρομετανάστες, και μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και Κούρδοι, γεγονός που χρησιμοποιούν παραπλανητικά οι Τούρκοι.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TRT έγραψε, ότι στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν επέστησε την προσοχή στην γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας: 

«Η φιλία μας θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που οι μειονότητες των δύο χώρων ζήσουν μια πιο ευημερούσα και ευτυχισμένη ζωή».

Είναι ανείπωτη η υποκρισία των Τούρκων πολιτικών. Αναφέρονται στην προσπάθειά τους να ευημερήσει η ελληνική μειονότητα, την οποία εξολόθρεψαν. Δεν αναφέρει αν ο κ. Σαμαράς του υπενθύμισε πως το 1964, 100.000 Έλληνες υποχρεώθηκαν βιαίως να εγκαταλείψουν την Τουρκία (ο κ. Ερντογάν τους κάλεσε να… επιστρέψουν).

Μεταδίδει όμως και κάτι άλλο το TRT. Ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως οι δυο χώρες επιθυμούν να αφήσουν στο παρελθόν το Κυπριακό. Μου προξενεί κατάπληξη αυτό το απόσπασμα. Βέβαια, κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν αναφέρονται οι Έλληνες πρωθυπουργοί στο Κυπριακό -αντί να είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα, ώστε να βρίσκεται η Τουρκία συνεχώς απολογούμενη-, αλλά μου είναι αδύνατο να πιστέψω πως Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αδιαφορήσει για το Κυπριακό (αν και η κα Μπακογιάνη, κατά τη θητεία της στο ΥΠΕΞ, είχε πει πως η Κύπρος είναι άλλο κράτος και ακολουθεί δική του πολιτική).


Ως προς το θέμα του Αζερμπαϊτζάν -που δεν συζητήθηκε φυσικά δημόσια στην Τουρκία- υπάρχει μια πληροφορία, πως θα χρησιμοποιηθεί από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να αποκλειστεί η ρωσική προσφορά. Όπως είναι γνωστό, οι ρωσικές εταιρίες πρόσφεραν για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ διπλάσιο ποσό από τους άλλους ενδιαφερομένους.

Λέγεται πως ο αμερικανικός παράγοντας φροντίζει -με τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού- να σχηματίσει κονσόρτσιουμ η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, «Socar», με άλλες εταιρίες, ώστε να υπερκαλυφθεί η ρωσική προσφορά (για τον φίλο που ρώτησε τι σημαίνει ΔΕΣΦΑ: Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Ως προς την ΔΕΠΑ, ήδη έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον, όταν η κ. Gulmira Rzayeva, στέλεχος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Αζερμπαϊτζάν, μίλησε στο διεθνές ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα. Σύμφωνα με την κ. Rzayeva, η ΔΕΠΑ πέραν της εμπορικής αξίας μπορεί να προσφέρει στο Αζερμπαϊτζάν στρατηγικά οφέλη γιατί με τη συμμετοχή αυτή θα μπορέσει να προωθήσει και άλλα έργα όπως ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Η ίδια ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ για ποσότητες και τιμές θα παίξουν ρόλο στην επιλογή του αγωγού (ΤΑΡ ή Ναμπούκο) που θα μεταφέρει το αέριο προς την ΕΕ.

Σημειώνουμε, πως η κατασκευή του Ναμπούκο μάλλον έχει εγκαταλειφθεί, ο δε ΤΑΡ δυστυχώς δεν περνά από τη Θεσπρωτία για Ιταλία – λόγω αντιδράσεων τοπικών παραγόντων. Είναι δε ο μοναδικός αγωγός που μας απέμεινε.


Πηγή: Βόρεια

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτά παθαίνουμε όταν εξακολουθούμε να υπηρετούμε αχάριστους και ανελέητους αφέντες με το να βάζουμε στην Βουλή τους παρατρεχάμενούς τους. Το τραγικότερο απ' όλα είναι ότι αν κάνεις ένα γκάλοπ, ούτε ο ένας στους πέντε Έλληνες δεν καταλαβαίνει τι παίζει με τους αγωγούς και πώς προδιαγράφουν το μέλλον αυτών και των παιδιών τους. Γι' αυτό άλλωστε ψηφίζουν αυτούς που ψηφίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]