Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έτοιμοι για κατασχέσεις σε μισθούς 600 ευρώ


Είχαν συμπεριλάβει σχετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο και την αφαίρεσαν τελευταία στιγμή...

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει από τα 1.000, στα 600 ευρώ το μήνα τον ελάχιστο μισθό ή τη σύνταξη που δεν μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο. Τη σχετική μεθόδευση αποκάλυψε χτες, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή νομοσχεδίου με διατάξεις για την κεφαλαιαγορά, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, περιγράφονται, όπως συμβαίνει με κάθε νομοσχέδιο, αφενός οι διατάξεις του και αφετέρου το σχετικό οικονομικό κόστος ή όφελος που θα προκύψει από την εφαρμογή του.

Οπως αποκάλυψε ο Ν. Καραθανασόπουλος, στην Εκθεση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρεται:  

«μειώνεται σε 600 ευρώ, από 1.000 ευρώ που ισχύει, το ύψος του ανώτατου ορίου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο».
Παρακάτω μάλιστα προβλέπεται «αύξηση εσόδων από τη μείωση του ανώτατου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το δημόσιο».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου είχε συμπεριλάβει αυτή τη διάταξη και το νομοσχέδιο στάλθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για επεξεργασία. Μόνο που, στη συνέχεια, για κάποιο λόγο άγνωστο προς το παρόν, αποσύρθηκε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, που αποκάλυψε το θέμα, τόνισε:


«Τι λέτε, δηλαδή; Λέτε ότι η εφορία μπορεί να διατάξει να κατασχέσει το τμήμα του μισθού ή τη σύνταξη που είναι πάνω από 600 ευρώ για χρέη που μπορεί να έχεις προς το Δημόσιο, ενώ πριν ήταν τα 1.000 ευρώ, που ήταν και αυτά ελάχιστο. Δηλαδή, με 600 ευρώ μπορεί να ζήσει η οικογένεια; Και τα υπόλοιπα έχετε τη δυνατότητα να τα κατάσχετε; Του κάνετε μειώσεις στους μισθούς, μειώσεις στις συντάξεις, του καταργείτε τα δώρα, αυξάνετε τη φορολογία, διαμορφώνετε νέα χαράτσια, ο τιμάριθμος πηγαίνει στην ανηφόρα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αυξάνονται και ταυτόχρονα του λέτε "θα σου πάρουμε και επιπλέον 400 ευρώ από όσα σου παίρναμε μέχρι σήμερα, επειδή χρωστάς"... Με αυτή τη διάταξη του αφαιρείτε το 40% του εισοδήματός του. Μπορεί να ζήσει με 600 ευρώ; Δηλαδή ήταν πολυτέλεια τα 1.000 ευρώ για την οικογένεια και τώρα με τα 600 ευρώ θα είναι άνετα; Αυτή, λοιπόν, είναι η αντιλαϊκή, η βάρβαρη, η ταξική σας πολιτική».
Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προσπαθώντας να απαντήσει δεν απέκλεισε να έρθει στο μέλλον η εν λόγω διάταξη και απλώς είπε ότι στο συζητούμενο χτες νομοσχέδιο «δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή του ακατάσχετου ορίου για μισθούς και συντάξεις. Αυτό παραμένει σταθερό, δεν υπάρχει κάτι και είναι το ίδιο και το έχω πει και εγώ κατ΄ επανάληψη, συνεπώς δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]