Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

To Wikileaks αποκαλύπτει πώς έπεσε η ταφόπλακα στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η καταγγελία της Βουλγαρίας, η αντίδραση της Ρωσίας, η στάση της Ελλάδας και το παρελθόν που αποκαλύπτει το Wikileaks

Γράφει ο Μακεδών

Η είδηση δόθηκε εξ αρχής από το πρακτορείο «ΜΙΑ», και επιβεβαιώθηκε από τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: Η Βουλγαρία αποφάσισε να καταγγείλει μονομερώς τη συμφωνία που συνυπέγραψε με την Ελλάδα και Ρωσία για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι ότι ο αγωγός δεν μπορεί να κατασκευαστεί στο πλαίσιο των όρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των τριών εταίρων το 2007. Ήδη από το τέλος του 2011 είχε προτείνει τη διάλυση της τριμερούς συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι θα αποχωρούσε μονομερώς εάν δεν συμφωνούσαν οι άλλοι δύο εταίροι. Είχε δώσει και προθεσμία ενός έτους, που έληξε και ήρθε η ώρα της αποχώρησης.

Η κίνηση της Βουλγαρίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΜΙΑ», η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι τέτοια απόφαση της βουλγαρικής Βουλής θα είναι παράνομη σε όλες τις περιπτώσεις. Πιο σαφής ήταν ο εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας Transneft που εκπροσωπεί τη ρωσική πλευρά στη υπόθεση, κ. Ίγκορ Ντέμιν, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-Tass, ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία επιτρέπει την αποχώρηση ενός εκ των κρατικών εταίρων μόνον όταν θα ολοκληρωθεί το στάδιο ανάπτυξης του έργου, δηλαδή μόνον όταν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού. 

Οι Ρώσοι βέβαια είχαν αντιληφθεί ότι από τη στιγμή της ανάληψης της βουλγαρικής πρωθυπουργίας από τον κ. Μπορίσοφ δεν υπήρχε προοπτική άμεσης αναζωογόνησης του σχεδίου του πετρελαιαγωγού, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, κ. Σεργκέι Σματκό, σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, και είχε αναδημοσιεύσει η εφημερίδα «Έθνος».

«Στο άμεσο μέλλον δεν θα χρειαστεί να μιλήσουμε για προοπτικές αναζωογόνησης του σχεδίου αυτού ή την έναρξη κάποιων δραστήριων ενεργειών γύρω από αυτό», είχε πει ο κ. Σ. Σματκό, σχολιάζοντας σε Ρώσους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα συνάντησής του με βουλγαρική αντιπροσωπεία.

Ο κ. Μπορίσοφ κωλυσιεργούσε συνεχώς, προβάλλοντας το επιχείρημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που χρησιμοποίησε και ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την προεκλογική ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη το 2009. Είχε πει ότι το έργο... κάνει κακό στο περιβάλλον. Είχε συμμάχους και τους εν Ελλάδι οικολόγους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις αντιτιθέμενοι στην κατασκευή του αγωγού, προς μεγάλη χαρά και ικανοποίηση της Ουάσιγκτον.

Η ελληνική πλευρά δεν μας ενημέρωσε ποτέ, τι απάντηση έδωσε -αν έδωσε- στο προ έτους αίτημα της Βουλγαρίας να καταγγελθεί από κοινού η συμφωνία. Υποθέτουμε φυσικά ποια θα ήταν, αφού οι σημερινοί κυβερνώντες γνωρίζουν κάλλιστα το παρασκήνιο της υπόθεσης, όπως αποκάλυψε το Wikileaks και αναδημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα», απ’ όπου αποσπούμε κι εμείς τα παρακάτω. 


Σύμφωνα με αυτό το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας (Νοέμβριος 2007), ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «Ρώσοι πράκτορες θα μπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονομία», σε μια εποχή που η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε αποφασίσει να εφαρμόσει μια περισσότερο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να συσφίγξει τους ελληνορωσικούς δεσμούς, αφού έχει εξέλθει ενισχυμένη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τις οποίες μόλις είχε κερδίσει.

Αποφασίζει λοιπόν η τότε ελληνική κυβέρνηση, 12 ημέρες πριν από την συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν στην Μόσχα, να προχωρήσει σε μείζονος σημασίας γεωστρατηγική κίνηση και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ να προμηθευτεί 450 βαριά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης BMP-3Μ, τα οποία σύμφωνα με το ”Defencenet” όχι απλώς θα αποκαθιστούσαν, αλλά θα έγερναν υπέρ της Ελλάδος την ισορροπία με την Τουρκία στα χερσαία συστήματα μάχης.

Γράφει λοιπόν ο κ. Σπέκχαρντ (βασικά τα τηλεγραφήματα αυτά τα συνέτασσε η τότε νούμερο 2 της πρεσβείας η κα. Μακάρθουρ και τα υπέγραφε ο κ. Ν. Σπέκχαρντ) σε τηλεγράφημα με τίτλο «Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόμενοι δεσμοί γίνονται πιο ισχυροί;».

«Ρώσοι πράκτορες θα μπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονομία. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες απολαμβάνουν το φλερτ των Ρώσων, ακόμα και αν το παίζουν συχνά δύσκολοι». 

Και ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση, ότι τυχούσα κατασκευή του αγωγού θα αντιστρατευόταν τα αμερικανικά συμφέροντα.

Επειδή αυτά είναι γνωστά στους σημερινούς κυβερνώντες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα ακολουθήσουν την πολιτική Κ. Καραμανλή, επειδή είναι «σώφρονες» και επιθυμούν να διατηρηθούν στην εξουσία.

Ένα ακόμη έργο που θα έδινε ζωή στη χειμαζόμενη Ελλάδα έχει ταφεί.


Πηγή: Βόρεια 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Kαι όμως, ο Πρακτοροπαπανδρέου συνεχίζει ανενόχλητος την συνωμοτική δράση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΑΠ ΚΑΙ Η ΝΤΙΝΤΙΔΟΧΑΣΙΚΛΟΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ Η ΕΥΠ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΘΕΤΕ ΡΩΣΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ταυτόχρονα αρχίζει η αποδόμηση της εικονας του Κωστακη ως πολιτικού και ώς προσωπικότητας για να καταλήξουμε στα: Ολοι ιδιοι είναι. Το μη χείρον βέλτιστον. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Διαίρει και βασίλευε. Στους τυφλούς βασιλευει ο μονόφλαμος. Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς παρακάλα τους άλλους. Ο ψευτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Οταν αυτός τους εδειχνε το φεγγάρι αυτοί κοιτούσαν το δάκτυλο και άλλα πολλά.

    Την καλημέρα μου και ευχές για ένα καλύτερο αυριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιανου ;Αυτου που εκανε κουμπαριες με τους μογγολους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες, τα χρυσόστομε! Πώς μπορεί να έχουν χριστιανόπουλα νονό μουσουλμάνο!

      Διαγραφή
  5. Οσο τα veto μας δεν στοιχιζαν ακριβα [Κυπρος-Σκοπια] και μπορει να λειτουργουσαν μαλιστα και ως μοχλος πιεσης, ας πουμε οτι τα ανεχονταν.
    Οταν ομως τα πραγματα εφτασαν στο χρηματικο και μαλιστα να επωφελουνται οι Ρωσοι, ε αυτο δεν καταπινοταν με τιποτα. Οχι να ειμαι νταβας σου τοσα χρονια και τωρα... η κοινως -εδω τρως και πινεις κι αλλου πας και το δινεις- δηλ επειδη τα λεφτα ειναι πολλα Αρη [Κωστακη], αντε απο κει πουρθες και παρε και μερικα σκανδαλα ναχεις να πορευεσαι. Και μετα ηρθε το παιδι που απο χρονια ειχε κανονιστει τι ρολο θα παιξει και επειδη τουχαν πει κατι ιστορικα οτι του Ελληνα ο τραχηλος ζυγο δεν τον σηκωνει και φοβηθηκε λιγακι, εφθασε μεχρι το Καστελοριζο για να μας αναγγειλει τα κατορθωματα του.Που ναξερε οτι κατω απ τη φουστανελα φορανε στριγκ. Μετα ηρεμησε και φροντισε να δεσει τη σαλτσα με υπογραφες ωστε κι ο επομενος και ο μεθεπομενος να μη μπορουν να κανουν τιποτα.
    Τωρα ειμαστε στον επομενο και ακομα υπαρχουν μπολικοι που πιστευουν οτι η χωρα εχει λογο, οι υπολοιποι αδιαφορουν γιατι ψαχνουν τους σκουπιδοντενεκεδες.Κι οταν θαρθει κι ο μεθεπομενος θα βρει τη γη καμμενη....
    Σ αυτο το σαϊτ εδω και χρονια εχουν αναρτηθει μερικες ρησεις-προφητειες, κυριως του γεροντα Παϊσιου που μαλιστα μελετα και η CIA.Σε μια απ αυτες λεει ο γεροντας οτι θα παρουμε ΟΛΟΥΣ τους πολιτικους με τις πετρες και θα εμφανιστουν ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ-καποιοι αξιοι να κυβερνησουν. Ομως αυτο δεν θα γινει ανωδυνα.Αναλογα με τη συμπεριφορα μας θα ειναι και οι ωδινες.
    Επειδη λοιπον εκ των πραγματων εχουμε αντιληφθει οτι σαν πολιτες λιγα μπορουμε να κανουμε, απεργιες, αντιστασεις, ολα πεφτουν στο κενο μπροστα στα προβλημαρα επιβιωσης,ας κανουμε το πιο απλο: ας μετανιωσουμε για οσες βλακειες καναμε ως Ελληνες γενικα και ως Χριστιανοι ατομικα και ας παρακαλεσουμε το Θεο να ελεησει οσο το δυνατον γρηγοροτερα τη πολυπαθη πατριδα μας γιατι οσο περναει ο καιρος οι εναλλακτικες θα ειναι δυσκολοτερες και βαρυτερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]