Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιος και γιατί μπλοκάρει τη συμφωνία με την Ελβετία;


  • Πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα είχε εισπράξει η χώρα μας από τη φορολόγηση των καταθέσεων που έχουν εκεί Έλληνες
  • Έχουν στείλει οι Ελβετοί το σχέδιο από μήνες στο υπουργείο Οικονομικών
Έχουν ξεζουμίσει τους συνταξιούχους, κόβουν επιδόματα ακόμη και από τους αναπήρους, έχουν μειώσει πάνω από 50% τους μισθούς, έφθασε να παίρνει 1.850 ευρώ ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και 1.650 ευρώ ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο κ. Μέργος άνοιξε τον δρόμο για το κατέβασμα ακόμη πιο κάτω του κατώτατου μισθού και τώρα ετοιμάζονται να φορολογήσουν μέχρι και τα αγροτεμάχια στα... κατσάβραχα, για να καλύψουν τα 3,5 δισ. ευρώ που λείπουν ώστε να εκταμιευθεί η δόση του Φεβρουαρίου, ενώ λιμνάζουν στην Ελβετία από 10 έως 15 δισ. ευρώ! Και δεν πρόκειται για... πέτσινα χρήματα που δεν θα εισπραχθούν στον αιώνα τον άπαντα. Είναι ζεστά λεφτά που θα μπορούσαν ήδη να βρίσκονται στο ταμείο του ελληνικού κράτους.

Πρόκειται για τη φορολόγηση των καταθέσεων που έχουν Έλληνες σε τράπεζες της Ελβετίας. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αρχίσει πριν από ένα-δύο χρόνια και η τελευταία έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε πάει επί τούτου στη Γενεύη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και στη συνάντηση που είχε με τον ελβετό ομόλογό του κατέληξαν στο πλαίσιο της φορολογικής συμφωνίας μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας. Απέμεινε να στείλουν οι Ελβετοί το οριστικό σχέδιο της συμφωνίας για τελικό οκέι από την ελληνική πλευρά, ώστε να μπουν οι υπογραφές.

Το σχέδιο το έστειλε το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας και η συμφωνία θα έπρεπε να είχε υπογραφεί από τον Δεκέμβριο, πλην όμως μπαίνουμε στον Μάρτιο και τίποτε δεν έχει γίνει. Για το γιατί, καμιά εξήγηση δεν υπάρχει από την πλευρά του κ. Στουρνάρα. Ποιος ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή; Η μόνη λογική εξήγηση, με βάση ότι όλοι ζούμε στην... Ιερουσαλήμ, είναι ότι κάποιος μεγαλόσχημος, που προφανώς έχει μεγάλες καταθέσεις στην Ελβετία, έχει μπλοκάρει τη συμφωνία, που θα έφερνε αμέσως 10 με 15 δισ. ζεστά ευρώ.

Και δεν πρόκειται για εκτιμήσεις του αέρα... Οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, σύμφωνα με στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζονται σε 40 με 50 δισ. ευρώ. Ο συντελεστής φορολόγησής τους συζητείται να είναι μεταξύ 20% και 30%, με κίνητρο για τον καταθέτη ότι θα διατηρηθεί η ανωνυμία του. Από τη φορολόγηση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί άνετα και αμέσως από τη στιγμή που θα υπογραφεί η ελληνοελβετική συμφωνία να εισπράξει από 10 ως 15 δισ. ευρώ. Ως προς το ύψος του συντελεστή φορολόγησης δεν υπάρχει οριστική συμφωνία, γιατί υπάρχουν ενστάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των χρημάτων που θα εισπράξει η Ελλάδα από τη φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων, θα έχει κάθε χρόνο και τα έσοδα από τη φορολόγηση των τόκων, όπου το επιτόκιο θα είναι μεταξύ 10% και 15%.

Οι Ελβετοί είναι υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας. 

Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν η Ελλάδα θέλει και... μπορεί

Για να μην έχει απαντήσει ακόμη το υπουργείο Οικονομικών ως προς το σχέδιο που έστειλε το αντίστοιχο υπουργείο της Ελβετίας, σημαίνει ότι κάποιοι ισχυροί αντιδρούν

Κατόπιν αυτού, τον λόγο έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


Πηγή: Το Παρόν

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]