Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόνος για απλήρωτα χαράτσια!

Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου

Πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων απειλούνται να χάσουν το σπίτι τους, να τους πάρουν τα ενοίκια ή να δεσμευτούν οι μισθοί ή οι συντάξεις τους, επειδή δεν κατέβαλαν το χαράτσι στα ακίνητα που ο Β. Βενιζέλος επέβαλε να πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Τα χαράτσια που έμειναν απλήρωτα μέχρι το τέλος του 2012 ανέρχονται συνολικά στα 330.000.000 ευρώ!

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων παρέλαβε από τη ΔΕΗ τα στοιχεία για τους 500.000 ιδιοκτήτες (όπως εμφανίζονται στους λογαριασμούς) που πλήρωσαν μόνο την κατανάλωση ρεύματος και αρνήθηκαν να καταβάλουν το χαράτσι στη ΔΕΗ ή στην Εφορία. Κατόπιν ξεκίνησε να στέλνει ειδοποιητήρια σε όσους εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες, προκειμένου να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν το χρέος τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση που δεν τακτοποιήσουν την εκκρεμότητά τους, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απειλούνται με την ενεργοποίηση από τις εφορίες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή:
  • Κατάσχεση του ακινήτου, ακόμη και εάν είναι κύρια κατοικία!
  • Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων έως ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ.
  • Δέσμευση ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.
  • Κατασχέσεις αμοιβών που δικαιούνται οι επαγγελματίες. Τα χρήματα θα εισπράττονται από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τα πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
Οι λόγοι και οι τρόποι με τους οποίους κάποιοι απέφυγαν να πληρώσουν το χαράτσι ποικίλουν. Αλλοι δεν πλήρωσαν τη ΔΕΗ, άλλοι ζήτησαν (με αίτηση στην Εφορία) αποσύνδεση της οφειλής από τον λογαριασμό ρεύματος, άλλοι κατέθεσαν στο Παρακαταθηκών και Δανείων μόνο το ποσό για την κατανάλωση ρεύματος χωρίς το χαράτσι, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πλήρωσαν σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος τα ποσά, αλλά αυτά δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο.

Ομως στα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί σε φορολογουμένους για ληξιπρόθεσμες οφειλές, περιλαμβάνονται περιπτώσεις στις οποίες:

Οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν το χαράτσι που τους στάλθηκε με καθυστέρηση, για να ανακαλύψουν ότι παρ' όλα αυτά, για λογιστικούς λόγους, η ΔΕΗ ενημέρωσε τις ΔΟΥ ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές!
Ενοικιαστές που δεν οφείλουν να πληρώνουν χαράτσι, όμως «πληρώνουν» το γεγονός ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ έρχεται στο όνομα του ενοικιαστή και όχι του ιδιοκτήτη.

Οι ενοικιαστές θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια εφορία και να προσκομίσουν σχετικό έγγραφο (π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο) που να δείχνει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν το χαράτσι θα πρέπει να πάρουν σχετικό αποδεικτικό από τη ΔΕΗ και να το προσκομίσουν στην Εφορία.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]