Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξετυλίγεται το κουβάρι του πραξικοπήματος κατά του Ερμπακάν στην Τουρκία

Ο Καρανταγί τότε, εν μέσω της Τανσού Τσιλέρ και του τότε ακόμα πρωθυπουργού (αποθανόντα πλέον) Νετσμετίν Ερμπακάν



Συνελήφθη αργά προχτες, στην Κωνσταντινούπολη, ο απόστρατος πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ismail Hakkι Karadayι, που σύμφωνα με την ανάκριση θεωρείται ο εγκέφαλος του μεταμοντέρνου πραξικοπήματος της 28 Φεβρουαρίου 1997.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «Hurriyet», ο δικηγόρος του Καρανταγί, Ερόλ Αράς, ο στρατηγός συνελήφθη στο προάστιο Φενέρμπακτσέ, όπου δειπνούσε σε εκεί στρατιωτικό εστιατόριο, αλλά δεν γνώριζε άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα οδηγηθεί στην Άγκυρα, για να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Mustafa Bilgili, που επιμελείται των ανακρίσεων για την υπόθεση του πραξικοπήματος εκείνου.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1997, οι Tούρκοι στρατιωτικοί υποχρέωσαν την τότε κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον υπερσυντηρητικό και αρχηγό του εκτός νόμου πλέον κόμματος της Ευημερίας να παραιτηθεί, με την πρόφαση ότι δημιουργούσε «αυξημένο θρησκευτικό φονταμενταλισμό στη χώρα».

Το πραξικόπημα εκείνο είχε επιβάλει μια σειρά από αυστηρούς θρησκευτικούς περιορισμούς στην θρησκευτική ζωή, όπως η απαγόρευση στις γυναίκες να φορούν την παραδοσιακή μαντήλα στο κεφάλι. Ακόμα είχαν συλληφθεί άτομα που φέρονταν να έχουν σχέσεις με θρησκευτικές οργανώσεις και αξιωματικοί που ήταν προσηλωμένοι στις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.

Επίσης είχαν υποχρεωθεί να κλείσουν πολλές εφημερίδες με απόφαση του «Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας» (MGK), που είχε επιβάλει αυστηρούς όρους για τη συνέχιση έκδοσης των άλλων εφημερίδων.

Ο εισαγγελέας που έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια την ανάκριση, για να επισημάνει τους παράγοντες εκείνου του πραξικοπήματος, έχει διατάξει ήδη τη σύλληψη 60 ατόμων με τις κατηγορίες της συμμετοχής τους σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, ο δεύτερος τη τάξει αξιωματικός μετά τον Καρανταγί εκείνη την εποχή, κρατούμενος επίσης για την υπόθεση, έχει εκφράσει αμφισβητήσεις για το αν -ο τότε ανώτερός του γνώριζε για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.

Ο Μπιρ διερωτάται αν ο Καρανταγί είχε εκδώσει τις εντολές για το πραξικόπημα παρά την αυστηρά ιεραρχική δομή του τουρκικού στρατού.

Ο Μπιρ υποστηρίζει πως γνωρίζει πως ο Καρανταγί έδωσε τις διαταγές που ακολούθησαν το πραξικόπημα από το Γενικό Επιτελείο, καθώς και τις μαγνητοφωνημένες ομιλίες που είχαν κατόπιν μεταδοθεί, αλλά την αρχική εντολή είχε δώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας (MGK).

Η αμφισβήτηση είναι αν ο Καρανταγί είχε δώσει την εντολή στο MGK. Και ο Μπιρ προσθέτει ότι όσοι αξιωματικοί έχουν συλληφθεί, «απλώς υπάκουσαν στις εντολές του MGK. Σύμφωνα με την κατάθεση του Μπιρ, «ο Καρανταγί θα πρέπει να εξεταστεί για τις λεπτομέρειες του πραξικοπήματος». Ο ίδιος ο Καρανταγί, στην επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είχε καταθέσει ότι "δεν γνώριζε τα σχέδια του MGK".

Άλλος ένας πρώην ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, ο στρατηγός Ilker Basbug, είναικρατούμενος για μια άλλη υπόθεση συνωμοσίας την γνωστή ως Ergenekon, που αναφέρεται σε «υπερ-εθνικιστική συμμορία η οποία σχεδίαζε την ανατροπή της τουρκική κυβέρνησης με άλλο στρατιωτικό πραξικόπημα».

(Hurriyet - Today's Zaman) 

Πηγή: Styx
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]