Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Jose Αntonio Presente!

Γράφει ο Γιώργος Σταφυλάς 

Aν κάποια στιγμή στο μέλλον μπορούμε να μιλάμε για Ευρώπη των Εθνών και όχι των τραπεζών τότε σίγουρα ορισμένες μορφές θα είναι οι άγιοι και οι προφήτες αυτής της υπόθεσης. Ο χοσέ Αντόνιο ανήκει στο πάνθεον των ηρωικών εκείνων μορφών που έδωσαν την ζωή τους για έναν σκοπό και αξιώθηκαν από τον θεό να τύχουν ενός ηρωικού τέλους χωρίς να γνωρίσουν την φθορά και τον συμβιβασμό που επέρχεται μαζί με το πέρασμα του χρόνου.

Ο χοσέ Αντόνιο Πρίμιο Ντε Ριβέρα υπήρξε υιός του Μιγκέλ ντε Ριβέρα, ενός έντιμου στρατιωτικού που κυβέρνησε την Ισπανία για οχτώ έτη. Ο Χοσέ Αντόνιο όμως γρήγορα αποσπάστηκε από τον αστικό συντηρητικό πατριωτισμό και ασπάστηκε τις ριζοσπαστικές εθνικιστικές και σοσιαλιστικές ιδέες που ήταν το κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα στην Ευρώπη του μεσοπολέμου και έγινε ο ηγέτης της Ισπανικής φάλαγγας ενός κόμματος με εθνικιστικά και σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά. Δύο ήταν οι άξονες της φαλαγγίτικης ιδεολογίας. Πατρίδα και κοινωνική δικαιοσύνη...

Ο Χοσέ Αντόνιο ίδρυσε την φάλαγγα στα τέλη του 1933 και την ίδια χρονιά εξελέγη βουλευτής. Με την φάλαγγα ενώθηκαν και διάφορες συνδικαλιστικές εθνικιστικές οργανώσεις και έτσι τον χειμώνα του ’33-‘34 η φάλαγγα αριθμούσε 10000 μάχιμα μέλη όλοι νέα εικοσάχρονα αγόρια από τις φτωχές λαϊκές τάξεις. Η περίοδος 1934 -1936 ήταν για την Ισπανία περίοδος πολιτικής αστάθειας και αναταραχής. Οι συγκρούσεις μεταξύ κομμουνιστών αναρχικών και δεξιών ήταν καθημερινές. Τελικά η ήττα της δεξιάς στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1936 και η ανάληψη της εξουσίας από το Λαϊκό μέτωπο ήταν η αρχή για το ξέσπασμα του εμφυλίου.

Τον Μάρτιο του 36 η Αριστερή κυβέρνηση τελώντας υπό τις εντολές της Μόσχας κηρύττει εκτός νόμου την φάλαγγα και συλλαμβάνει τον Χοσέ Αντόνιο με την κατηγορία της οπλοκατοχής. Ο εμφύλιος ξεσπά το καλοκαίρι του 36 ακολουθεί ηρωική αντίσταση των εθνικιστών στο φρούριο Αλκάθαρ και στις 20 Νοέμβριου του ‘36 η Δημοκρατία ύστερα από μια σταλινική δίκη με συνοπτικές διαδικασίες και προαποφασισμένη ετυμηγορία εκτελεί τον Χοσέ Αντόνιο μέσα στην φυλακή.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Ισπανία έγινε το θέατρο όπου συγκρούστηκαν δύο ιδεολογίες. Ένα προοίμιο του Β’ παγκοσμίου πολέμου μια αιματοβαμένη πρόβα με πολλά θύματα αθώα και αγριότητες εκατέρωθεν. Τελικά οι Εθνικιστικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Φράνκο νίκησαν. Όμως το καθεστώς που εγκαταστάθηκε στην εξουσία έσωσε μεν την Ισπανία από τον διαμελισμό αλλά δεν είχε τίποτα από την επαναστατική φρεσκάδα των ιδεών του Χοσέ Αντόνιο του ηγέτη της φάλαγγας.

O Xoσέ Αντόνιο ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που γοητεύουν μέσα από τις αντιφάσεις τους. Ήταν αγαπητός σε φίλους και αντιπάλους. Ένας άνθρωπος που ήταν του καιρού του αλλά που έβλεπε και πέρα απ αυτόν. Εθνικιστής, Σοσιαλιστής, πιστός καθολικός, πολεμιστής αλλά και ανθρωπιστής, αιώνια νέος... Έδωσε με τον θάνατό του ένα πρότυπο και έγινε θρύλος. Ένα αιώνιο ΧΟΣΕ ΑΝΤΟΝΙΟ PRESENTE θα αντηχεί για πάντα στις καρδιές μας και στους ουρανούς...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]