Άλλοι μας βυθίζουν κι άλλοι μας λένε "Greece is the place to be"!
"Η Ελλάδα είναι το μέρος που πρέπει να βρίσκονται οι επενδυτές αυτή την χρονική στιγμή αρκεί να υπάρχει σωστή, επιλογή, αξιολόγηση και τιμολόγηση του ρίσκου".
Με αυτόν τον τρόπο απαντά στο ερώτημα του κατά πόσον υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ένας από τους έμπειρους Ευρωπαίους investment bankers.
Ο managing director της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Global Equities Compagnie Financière, Jerome Garnache, βρέθηκε για μια μέρα στην Αθήνα στα πλαίσια των επαφών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο μεταξύ ξένων επενδυτών και ελληνικών τραπεζών με στόχο τον σταδιακό απογαλακτισμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, του ΕLA και του δημοσίου.
Μίλησε στο Capital.gr και αποκάλυψε πως υπάρχουν στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών τα οποία θα μπορούσαν υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις να αποτελέσουν αντικείμενο τιτλοποίησης και στη συνέχεια εξαγοράς από ξένους θεσμικούς επενδυτές και hedge funds, ουσιαστικά ένα κομμάτι του distressed asset disinvesting που λαμβάνει χώρα παγκοσμίως.
Συνέντευξη στον Ηλία Γ. Μπέλλο
Κύριε Garnache, μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση;
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν εφόσον το ρίσκο που εμπεριέχουν αποτιμηθεί σωστά, κάτι στο οποίο ειδικευόμαστε στην Global Equities, να τα τιτλοποιήσουν και να τα διαθέσουν σε ξένο επενδυτικό κοινό. Η ορθή αξιολόγηση του ρίσκου είναι δυνατή σε όλες τις περιπτώσεις αλλά χρειάζεται τεχνογνωσία, πληροφόρηση και ενδελεχή ανάλυση.
Τι ψάχνουν οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τέτοιες τοποθετήσεις;
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών με τους οποίους είμαστε σε επαφή οι οποίοι αναζητούν υψηλές αποδόσεις από υψηλότερου ρίσκου επενδύσεις καθώς το τρέχων επιτοκιακό περιβάλλον έχει συρρικνώσει τις διαθέσιμες πηγές δημιουργίας εύρωστων υπεραξιών
Και ποιοι είναι ακριβώς αυτοί οι επενδυτές;
Περιλαμβάνουν μεγάλους ξένους θεσμικούς όπως αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και hedge funds και family offices. Γεωγραφικά μπορεί να προέρχονται τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Wall Street από όπου υπάρχει πλέον αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που μετουσιώνεται σε συναλλαγές. Μπορεί κανείς να πει πια πως αμερικανικά κεφάλαια στέφονται και πάλι προς την Ευρώπη.
Και γιατί να επιλέξουν Ελλάδα και όχι κάποια άλλη χώρα;
Καταρχήν, οι επενδυτές αυτοί δεν κοιτούν μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο της περιφέρειας της ευρωζώνης και όχι μόνον. Δεύτερον όλα είναι θέμα τιμολόγησης. Εάν το ρίσκο έχει προεξοφληθεί σωστά τότε οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Υπάρχει αγοραστής στην κατάλληλη τιμή για όλα. Αλλά, για κάποιους, θα πρέπει η τιμή να προεξοφλεί και το ρίσκο ενός «ελληνικού ατυχήματος» τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Επικρατούν ακόμα ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ;
Σε όλο και λιγότερο βαθμό αλλά, ναι υπάρχουν ακόμα. Πολλοί εκ των θεσμικών με τους οποίους εμείς μιλάμε πάντως φέρονται να έχουν πεισθεί ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Πώς θα μπορούσε να αρθεί ακόμα περισσότερο αυτή η ανασφάλεια;
Θα βοηθούσε η καταβολή της επόμενης δόσης και μια συμφωνία για την διαχείριση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Όπως και η πολιτική σταθερότητα
Τί είδους περιουσιακά στοιχεία έχουν οι τράπεζες που θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν;
Μπορώ απλώς να σας πω πως ότι οτιδήποτε μπορεί να παράξει μελλοντικές ταμειακές ροές που να εγγυώνται ότι θα εξυπηρετηθεί το συνδεδεμένο χρέος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Το σκέφτονται οι ελληνικές τράπεζες και γιατί; Πόσο σύντομα θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά αυτή;
Οι ελληνικές τράπεζες το σκέφτονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Μπορούν με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις διάρκειας από 2 έως 5 χρόνια με ένα spread επί του euribor ανάλογο με την ποιότητα και το ρίσκο που εμπεριέχουν τα στοιχεία που θα συνδεθούν ως εξασφαλίσεις και ανάλογα με την τιμή στην οποία αυτά θα αποτιμηθούν Χρονικά θα μπορούσαν θεωρητικά να βγουν ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Άλλωστε το έχουν ξανακάνει υπό άλλες συνθήκες. Οι τιτλοποιήσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Η καινοτομία εντοπίζεται στην αξιολόγηση και διαχείριση του ρίσκου που πλέον συνοδεύει τη χώρα.
Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στην διαδικασία αυτή το real estate; Τα ξενοδοχεία για παράδειγμα;
Μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο εφόσον παράγει σταθερές και προβλέψιμες ταμειακές ροές. Να λειτουργεί δηλαδή και να τελεί υπό διαχείριση.
Κύριε Garnache για ποιους λόγους πιστεύετε ότι έφυγαν οι γαλλικές τράπεζες από την ελληνική αγορά;
Δεν μπορώ να γνωρίζω το σκεπτικό του κάθε μετόχου. Μπορώ όμως να σας πω ότι αν πριν 10 χρόνια την μεγάλη επιρροή στα διοικητικά συμβούλια την είχαν οι διευθύνσεις ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Τώρα την έχουν αυτές του risk management. Η Ελλάδα πάντως αυτή την στιγμή είναι σίγουρα το μέρος που θα πρέπει να βρίσκεται κάθε υποψήφιος επενδυτής ( σ.σ. “Greece is the pace to be”).
Info
Το γαλλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, Global Equities Compagnie Financière είναι εισηγμένο στο Euronext, έχει δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη και την Αθήνα όπου έχει απορροφήσει την Eurocorp. Εποπτεύεται από την Banque de France και διαχειρίζεται κεφαλαία της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (assets under management, advisory & custody). Διαθέτει μονάδες Asset Management & Advisory για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, Brokerage και Corporate Finance.
Πηγή: Κεφάλαιο
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...