Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ρώσοι μας... θέλουν πολύ

 
Τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο τα περιέ­γραφε το «Π» την προηγούμενη εβδομάδα: Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να δώσουν σκληρές μάχες για να αποκτήσουν ενεργειακά περιουσια­κά στοιχεία στη χώρα μας. Και μάλιστα δεν περιο­ρίζονται στη ΔΕΠΑ, ούτε σε… μικροεργάκια, όπως έκαναν στο παρελθόν. Τα θέλουν όλα και τα θέ­λουν τώρα!
 
Σε αντίθεση με όσα δημοσιεύθηκαν πριν από μία εβδομάδα σχετικά με τον υποτιθέμενο «πά­γο» στα σχέδια της Gazprom για τον νότιο κλάδο του αγωγού South Stream, οι Μοσχοβίτες ετοιμά­ζονται για την τελική επίθεση, ώστε να επικρατή­σουν στους διαγωνισμούς που γίνονται στην Ελ­λάδα, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.
 
Μάλιστα, ο Νο 2 της Gazprom και συνεπώνυμος του πρωθυπουργού Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και στον ανταποκριτή της Δημήτρη Λιάτσο, απο­καλύπτει ότι ο ρωσικός κολοσσός, μέσω της θυ­γατρικής Gazprom Neft, θα δώσει μάχη και για την εξαγορά των Ελληνικών Πετρελαίων, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση και στο περιφερειακό σύστημα επεξεργασίας και διακίνησης καυσί­μων.
 
Αλλά το σημαντικότερο που προκύπτει από την ίδια συνέντευξη είναι η πλήρης επιβεβαίωση όσων ανέφερε το «Π» στο προηγούμενο φύλλο (και μά­λιστα χωρίς να έχει προσκληθεί να παραβρίσκεται στη συνάντηση με στελέχη της Gazprom στη Μό­σχα), σχετικά με την τακτική των Ρώσων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
 
Ο Αλεξάντρ Μεντβέντεφ ανέφερε χαρακτη­ριστικά: «Σε περίπτωση που κερδίσουμε τον δια­γωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ο Έλληνας καταναλωτής θα προμηθεύεται φυσικό αέριο με όρους πολύ καλύ­τερους από τους σημερινούς» και σε άλλο σημείο τονίζει με νόημα: «Όλες αυτές τις ανάγκες (σ.σ.: της Ευρώπης σε φυσικό αέριο) έρχεται να καλύψει το νέο σύμπλεγμα αγωγών, όπως ο βόρειος που ήδη λειτουργεί και θα διπλασιαστεί η ροή του σύ­ντομα, και ο νότιος...», δηλαδή ο South Stream .
 
Και για το θέμα του αγωγού προς την Ελλάδα ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος. Αφού πρώτα έσπευ­σε με χαρακτηριστικό τρόπο να αναφερθεί στις… έξωθεν πιέσεις για απόρριψη των Ρώσων («Έχω την εντύπωση πως η Ελλάδα πάντα ασκούσε ανε­ξάρτητη πολιτική και δεν “χορεύει” υπό τους ήχους της όποιας... φλογέρας ευρωπαϊκών ή βορειοαμε­ρικανικών πρωτευουσών», είπε κατά λέξη), ο Αλ. Μεντβέντεφ τόνισε πως παραμένει ανοικτό το εν­δεχόμενο να περάσει ο South Stream από την Ελ­λάδα.
 
«Θα βαδίσουμε αποκλειστικά με βάση το οικο­νομικό μας συμφέρον», υπογράμμισε ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού ενεργειακού συστήματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα πάντα εξαρτώνται από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σχε­τικά με το ποιος θα εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ. Δηλαδή, ακριβώς όπως τα περιγράφαμε πριν από μία εβδο­μάδα.
 
Την ίδια στιγμή, ένας άλλος ρωσικός όμιλος, η Sintez του πολυεκατομμυριούχου Αντρέι Καραλι-όφ, μέσω της θυγατρικής Negusneft κάνει την... κυκλωτική κίνηση των Ρώσων, διεκδικώντας και τον ΔΕΣΦΑ. Ο ίδιος ο Καραλιόφ δήλωσε πρόσφα­τα ότι σκοπεύει να επενδύσει περί τα τρία δισ. ευ-ρώ στην ελληνική αγορά αερίου. Ωστόσο πριν από μερικούς μήνες είχε αποκαλύψει πως σε περίπτω­ση επικράτησης στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ θα καλέσει την Gazprom για κοινή αξιοποίηση του ελ­ληνικού συστήματος!
 
«Παιχνίδι»
στη Μεσόγειο
 
Με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και με εμφανή αγωνία, παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παράγοντες της εγχώριας και διεθνούς ενεργειακής αγοράς.
 
Η έκρηξη βίας και το νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα δεν είναι άσχετο με τα μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις αναφλέξεις σε όλη την περιοχή - από τη Λιβύη έως και τα τουρκικά παράλια - ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός χάρτης αλλά­ζει διαρκώς, τα κάθε είδους συμφέροντα αναδι­ατάσσονται και οι συσχετισμοί κρέμονται από μία κλωστή.
 
Στη μέγγενη των αντικρουόμενων συμφερό­ντων βρίσκονται και τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, όσα γειτνιά­ζουν με την αντίστοιχη ισραηλινή, αλλά και τα εν­δεχόμενα αποθέματα που βρίσκονται σε περιοχές ανοικτά του Λιβάνου και της Λωρίδας της Γάζας.
 
Όπως είναι κατανοητό, όσο ακούγεται η κλαγ-γή των όπλων, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει πώς θα διαμορφωθεί το μελλοντικό τοπίο. Τρανό παράδειγμα η αβεβαιότητα για το μέλλον των πετρελαιοπηγών της Λιβύης, όπου οι «βοη-θήσαντες» σπεύδουν να αποκομίσουν κομμάτι από τη λεία, αλλά οι νέοι κυβερνήτες έχουν άλ­λες εξαρτήσεις… Και η νέα σύγκρουση δεν θα αργήσει!
 
Tελ Αβίβ - Λευκωσία – Αθήνα

 
Ανοικτά της Κύπρου οι «ναυμαχίες» βρίσκο­νται ήδη σε εξέλιξη! Οι Ισραηλινοί επιδιώκουν ακόμη τη συνεργασία με Λευκωσία και Αθή­να, ώστε να αναπτύξουν ένα ευρύτερο σχέδιο ενεργειακής συνεργασίας. Μάλιστα, όσοι ξέ­νοι κατάφεραν και είχαν πρόσβαση έστω σε περιληπτικές περιγραφές αυτού του σχεδίου δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις λεπτομέ­ρειες (κυρίως οικονομικές και γεωπολιτικές) που έχει ως βάση του, ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις.
 
Οι Ισραηλινοί δε, δηλώνουν πως έχουν ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από δικές τους πηγές, ενώ δεν παραλείπουν να ενημερώνουν τους συνομιλητές τους πως στο ευρύτερο ενερ­γειακό τους πρόγραμμα είναι και η κάλυψη των αναγκών στα παλαιστινιακά εδάφη!
 
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως στην εξόρυξη αερίου (ή και πετρελαίου) σχε­διάζεται να συμμετάσχουν πολυεθνικές αμε­ρικανικών συμφερόντων. Η Μόσχα θέλει με κάθε τρόπο να μπει στο παιχνίδι, αφενός για να αποκαταστήσει την επιρροή της στην πε­ριοχή, έπειτα από τα πλήγματα που δέχθηκε σε Λιβύη και Συρία, κι αφετέρου για να μη χά­σει την ευκαιρία να αποτελέσει στρατηγικό «παίκτη» σε μία ακόμη παρτίδα στο ενεργει­ακό σκάκι που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέ­ση Ανατολή.
 
Οι Ευρωπαίοι (κυρίως Γερμανοί και Γάλλοι) δεν έχουν ερείσματα στην περιοχή, ενώ οι Κινέ­ζοι – όπως πάντα – περιμένουν να κατακάτσει η σκόνη και μετά να δουν τι έχει περισσέψει…
 
Όλοι βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδά­λη. Και όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα.


-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]