Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το πόκερ, ο συμβιβασμός και το ατύχημα


Του Σταύρου Λυγερού

Αν και η διαφωνία για τα εργασιακά είχε στοιχεία επικοινωνιακού τεχνάσματος, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Οι Βενιζέλος και Κουβέλης αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της πολιτικο-εκλογικής αποδόμησης των κομμάτων τους. Ως εκ τούτου, έχουν ζωτική ανάγκη από μία διαπραγματευτική «νίκη», την οποία να μπορούν να «πουλήσουν» στους ψηφοφόρους.

Η τρόικα έκανε μικροϋποχωρήσεις για να δώσει πρόσχημα στον Κουβέλη να κάνει πίσω. Η ΔΗΜΑΡ τις απέρριψε, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσει τα επίμαχα μέτρα. Εάν τώρα κάνει πίσω, θα αυτοκτονήσει πολιτικά. Οι επίμαχες απαιτήσεις της τρόικας είναι δευτερεύουσας σημασίας και γι' αυτό θα μπορούσε να τις αποσύρει. Δεν θέλει, όμως, να δημιουργηθεί προηγούμενο. Μέχρι τώρα, οι απαιτήσεις της προκαλούσαν αντιδράσεις, αλλά τελικώς ψηφίζονταν χωρίς εκπτώσεις. Εάν τώρα τις αποσύρει, θα αποδειχθεί πως, όταν χαράσσονται κόκκινες γραμμές και υπάρχει πολιτική βούληση, οι δανειστές υποχρεώνονται να υποχωρούν.

Αυτό δεν το θέλει ούτε η τρόικα ούτε ο σκληρός πυρήνας της εγχώριας «παράταξης του Μνημονίου». Δεν το θέλουν, επειδή θα ακύρωνε το εκβιαστικό δίλημμα που θέτουν στον ελληνικό λαό: ή ψηφίζουμε ό,τι μας ζητάει η τρόικα για να πάρουμε την εκάστοτε δόση ή χρεοκοπούμε και μας διώχνουν από το ευρώ.

Η κατάσταση περιπλέκεται, επειδή η στάση της ΔΗΜΑΡ εντείνει τον διχασμό που έχει προκαλέσει το πακέτο μέτρων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εάν η ΔΗΜΑΡ εμμείνει, το ΠΑΣΟΚ στριμώχνεται πολιτικά. Γι' αυτό, ο Βενιζέλος υποστηρίζει την επιλογή του Σαμαρά να φέρει το πακέτο μέτρων προς ψήφιση στη Βουλή ως νομοσχέδιο με ένα άρθρο.

Με άλλα λόγια, πετάνε το μπαλάκι στον Κουβέλη. Του θέτουν το δίλημμα να επιλέξει εάν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, και τον κατηγορούν ότι «ενώ καταπίνει την κάμηλο, διυλίζει τον κώνωπα». Πιθανότατα, θα προσφερθεί στη ΔΗΜΑΡ ένα πρόσχημα υποχώρησης και αυτή θα ανταποκριθεί. Δεν αποκλείεται, όμως, το πολιτικό αυτό πόκερ να προκαλέσει μία ρήξη, που δεν είναι στην πρόθεση κανενός εκ των εμπλεκομένων. Η ιστορία διδάσκει πως όταν το σκοινί τραβιέται πολύ ενίοτε σπάει. Και αυτό αφορά όλες τις πλευρές.

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Ο κ. Κουβέλης δε θα υπαναχωρούσε αν ήξερε ότι ήταν απαραίτητοι οι βουλευτές του για την πλειοψηφία. Διαφωνεί εκ του ασφαλούς, ενώ τους άλλους δυο απατεώνες τους βολεύει να δείχνουν ότι υπάρχει "πολυφωνία" στην προδοτική συμμαχία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ. Φώτης , αυτό το τοτέμ πολιτικής διάνοιας( μαζί με τον βεζίρη στην θέση του ανόητου βεζίρη ) , θα μπορούσαν κάλλιστα όταν τα μέγιστα συμφέροντα της υποδούλωσης της χώρας μου τους στείλουν στα αζήτητα ,να σχηματίσουν περιφερόμενο θίασο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία .το Χάρβαρντ είναι καπαρωμένο από διεθνώς βραβευμένους. σαφώς και όταν το δικό σου πολιτικό μυαλό έχει μέγεθος μπιζελιού , νομίζεις πως και τα μυαλά του γύρω υπαρκτού κόσμου έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος με το δικό σου . απορώ με την ικανοποίηση να θαυμάζουν τον εαυτό τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορώ Συνέλληνές μου, τι καθόσαστε ακόμη και τους ακούτε και σχολιάζετε......τι ..θα κάνει ο κάθε καραγκιόζης......
    Το μέλημα τους είναι ένα και μόνο, η αρπαγή του αμύθητου πλούτου της Ελλάδας μας και ταυτόχρονα η εξαφάνιση των Ελλήνων......
    Απλά πράγματα σχεδιασμένα πριν από αρκετά χρόνια που τώρα και υλοποιούν... ή θέλουν να υλοποιήσουν ..
    Γιαυτό και διαχρονικά όσοι κυβέρνησαν ήταν και είναι μισέλληνες Εθνοπροδότες......
    Τόσα χρόνια τώρα τί ουσιαστικά προσέφεραν στον τόπο ????
    Μόνο σαθρά θεμέλια και καταλήστευση από ημετέρους των πάντων προς ίδιον όφελος.
    Ξεσηκωθείτε να τους ανατρέψουμε τώρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα πως να ξεσηκωθώ ν ανατρέψω την λογική της σοφίας που με εφησυχάζει δια μέσου των αιχμών της Βουλής στο αξιοπερίεργο της ύπαρξης σημαντικότερων προτεραιοτήτων στα μεγαλόπνοα σχέδια της λίστας του καπετάν Αντωνάκη ( του ακραιφνή εραστή της ποίησης ) ν ανακηρύξει την αυτονόητη ΑΟΖ την στιγμή που θα έπρεπε ; υποχρεούμαι στον εσωτερικό μονόλογο εξαιτίας του σχεδιασμού των επόμενων 100 χρόνων της μοίρας της χώρας μου ,επ ευκαιρία της σκέτης απελευθέρωσης ( δίχως προσάρτηση ω δημοσιογράφε μου ) της Θεσσαλονίκης μας ( φοβερό πλάνο ο αδέσποτος σκύλος σιμά στο άγημα της σημαίας ),διότι οι πολιτικές αλλαγές ακολουθούν συνήθως την τεχνολογική ανάπτυξη του μισθώματος της χώρας για τα επόμενα 99 χρόνια στους εγχώριους και αλλοδαπούς ιδιώτες βρικόλακες επενδυτές . υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πεις στους θνητούς « σκάσε » , όταν είσαι επαγγελματικά αθάνατος στο αξίωμα , επιρρεπής στην γνώση και στην κοινωφελή δράση των ταγών του Έθνους . γνωρίζω εκ των προτέρων τι αύριο θα επικαλεσθούν, σαράντα χρόνια το ίδιο τροπάρι .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]