Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βρετανία: "Τραβάτε μας κι ας κλαίμε"…

Παρά τα όσα ισχυρίζεται η ηγεσία της Βρετανίας, μάλλον συμφέρει τη Βρετανία η τραπεζική ένωση...

Οι διαπραγματεύσεις για την καθιέρωση της ΕΚΤ ως την ενιαία εποπτική αρχή για τον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της πολυδιαφημισμένης (αλλά χωρίς μεγάλη πρόοδο ακόμη) πρότασης για την τραπεζική ένωση, σημείωσε μικρή πρόοδο στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ πριν από λίγες ημέρες.

Όπως έχουμε επισημάνει τον προηγούμενο μήνα, η Γερμανία επιμένει στην αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της ΕΚΤ (μία χώρα, μία ψήφος), σταθμίζοντας τα δικαιώματα ψήφου στο προτεινόμενο εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ με το μέγεθος των χρηματοπιστωτικών κλάδων των χωρών. Αυτό αναμένεται να αυξήσει ριζικά την εξουσία της και να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να κρατείται όμηρος των κρατών-μελών που έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν εάν οι τραπεζικοί κανόνες σε επίπεδο ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ακολουθεί το δρόμο τους.

Για μισό λεπτό... Μήπως θα έπρεπε η Βρετανία να σκεφτεί καλύτερα την πρόταση των Γερμανών; Η σύνδεση της βαρύτητας της ψήφου στην ΕΕ με το μέγεθος των κλάδων της ΕΕ (στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για παράδειγμα) θα μπορούσαν να εξαλείψουν άμεσα τις ανησυχίες σχετικά με το ότι η ευρωζώνη θα θεσπίσει τους κανόνες και για τους 27 της ΕΕ, χρησιμοποιώντας μια εσωτερική πλειοψηφία (που αποτελεί τον φόβο μεταξύ των Βρετανών διπλωματών και αξιωματούχων).

Και με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Το γράφημα πιο κάτω, από την τελευταία μας έκθεση σχετικά με την νομοθεσία του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην ΕΕ, σκιαγραφεί το μερίδιο των κρατών-μελών της αγοράς χονδρικής σε σχέση με τα δικαιώματα ψήφου τους με ειδική πλειοψηφία. Η μπλέ στήλη, το μερίδιο της χρηματοδότησης χονδρικής, θα αποτελούσε τη νέα στάθμιση των ψήφων με βάση το σύστημα γερμανικού τύπου.


Πηγή: Κεφάλαιο
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]