Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φέρνουν πιο κοντά Τουρκία - Ισραήλ;

Μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «International Herald Tribune» αφήνει να εννοηθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά στο να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και ως εκ τούτου η Κύπρος (κατ’ επέκταση και η Ελλάδα) θα βρεθεί εκτεθειμένη. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ κάνουν προσπάθειες διαμεσολάβησης τα τελευταία χρόνια ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία.

Είναι γεγονός ότι ο ορυκτός πλούτος περιφερειακά της Κύπρου είναι τεράστιος. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν γίνει ευρέως γνωστή η ύπαρξη του ορυκτού πλούτου επιδιώχθηκε η λύση του Κυπριακού μέσω του σχεδίου Ανάν. Είναι σε όλους μας γνωστό ποιοι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούσαν και μάλιστα πίεσαν την Κύπρο υπέρ του σχεδίου Ανάν, όπως είναι γνωστό ποιοι δεν είχαν ξεκάθαρη θέση όπως και ποιοι ανοιχτά διαφώνησαν. Οι ίδιοι άνθρωποι που ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν ήταν και είναι υπέρ της συνδιαχείρισης με την Τουρκία στο Αιγαίο. Είναι οι πολιτικοί που χρόνια διέψευδαν την ύπαρξη ορυκτού πλούτου και είναι οι πολιτικοί που χαρακτηρίζονται ως και τα «καλά παιδιά» των Αμερικανών.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέκαθεν έμοιαζε με μπαρουταποθήκη. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο εφιαλτικό ενδεχόμενο να ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή ένας πόλεμος με την εμπλοκή όχι δύο αλλά πολλών κρατών. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δείχνουν να μην ενοχλούνται με την ύπαρξη ενός νέου κράτους με το όνομα Κουρδιστάν. Απεναντίας κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις που αποδεικνύουν ότι το επιδιώκουν κιόλας. Κοινά συμφέροντα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας υπάρχουν στο θέμα της Συρίας και του Ιράν. Αυτό είναι ίσως και η «χρυσή ευκαιρία» ώστε οι δύο πρώην φίλοι να συμμαχήσουν τουλάχιστον παροδικά. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή είναι τόσο μεγάλα έτσι ώστε να μην έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα να προσφέρουν ανταλλάγματα σε Τουρκία και Ισραήλ αρκεί να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Ανταλλάγματα στο Κουρδικό, στο Αιγαίο, στη Θράκη ή και στην Κύπρο. Το γεγονός ότι το Ισραήλ επιθυμεί διακαώς την έξοδό του προς την Ευρώπη ίσως να μην ενοχλεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περίπτωση που «ανακατέψουν» εκ νέου την τράπουλα οι δυο τους με παρατηρητή τις ΗΠΑ.

Στην όλη υπόθεση υπάρχει ένα «αγκάθι». Η Ρωσία, με τα τεράστια συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και όχι μόνο Μεσογείου. Δεν είναι τυχαία η προσπάθεια δανειοδότησης της Ρωσίας προς την Κύπρο. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Κύπρος φροντίζει να συντηρεί μία καλή σχέση με τη Ρωσία.

Τέλος, ας κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το ενδεχόμενο η αλλαγή στάση της Γερμανίας προς τη χώρα μας να μην είναι παροδική και επιφανειακή αλλά να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και βαθιά ριζωμένα συμφέροντα. Εξάλλου η αλλαγή στάσης έγινε μετά την επίσκεψη εκεί του Έλληνα πρωθυπουργού. Ποιος ξέρει τελικά τι πραγματικά συζητήθηκε μεταξύ του κ. Σαμαρά και της Καγκελαρίου κ. Μέρκελ; Μια κ. Μέρκελ που φρόντισε να επισκεφτεί την Κύπρο πριν μερικούς μήνες και από εκεί να ...επιπλήξει την Άγκυρα!



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ήταν πάντα πεποίθησή μου ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ ήταν πάντα άριστες. Οι "αψιμαχίες" ήταν μελάνι για να θολώσουν τα νερά, να αφήσουν παραδοσιακά ανταγωνιστές των δυο χωρών να προσεγγίσουν τη μια ή την άλλη και να την παγιδεύσουν σε συμφωνίες. Άλλωστε όλη η ηγετική τάξη της Τουρκίας είναι ντονμέδες, δεν είναι μυστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομιζω οτι η Τουρκια και το Ισραηλ εχουν κοινα συμφεροντα στην Συρια.Η Τουρκια επι εποχης Ερντογαν κινειται με γνωμονα την εξαπλωση και επικρατηση του Σουνιτικου Ισλαμ με ηγετιδα δυναμη την ιδια.Αντιθετα το Ισραηλ επιθυμει την διατηρηση του τωρινου καθεστωτος στην Συρια, γνωριζοντας οτι τυχον επικρατηση των αντιφρονουντων θα εχει σαν συνεπεια την ελευση των Αδερφων Μουσουλμανων, που αποτελουν την πλεον απευκταια εξελιξη για το Ισραηλ.Ηδη η επικρατηση τους στην Αιγυπτο εχει φερει μεγαλο πονοκεφαλο στις υπηρεσιες πληροφοριων, καθως η επιδειξη αντι-ισραηλινων αντανακλαστικων προβληματιζει εντονα.Με δεδομενη την εχθροτητα απο Χαμας, Χεζμπολαχ και Ιραν, η Συρια με το σημερινο της καθεστως αποτελει το" μη χειρον βελτιστον".

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω το συλλογισμό σου. Η Συρία στηρίζει σήμερα τους ηγέτες της Χεζμπολάχ και πρόσκειται φιλικά προς το Ιράν, στο οποίο θέλουν να επιτεθούν οι Ισραηλινοί.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]