Η τελική λύση για τα (άγρια) μέτρα
Καταιγίδα με περικοπές 7,5-8 δισ. σε εισοδήματα έρχεται να πέσει στα κεφάλια 2.700.000 συνταξιούχων, 700.000 εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και των 500.000 δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Την καυτή ανάσα των μέτρων θα αισθανθούν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που θα δούνε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να πηγαίνουν από τα 65 στα 67, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με φόρο 35%.
Στην καταιγίδα «συναίνεσαν» έπειτα από επικοινωνιακά τερτίπια εβδομάδων οι τρεις αρχηγοί, δίνοντας το πράσινο φως στον Γιάννη Στουρνάρα να διαπραγματευτεί με την τρόικα, για τα υπόλοιπα μέτρα των 5 δισ. (από διαρθρωτικές αλλαγές και φορολογικά έσοδα) αλλά και για την περιβόητη ρήτρα, που είναι και η «δικλίδα ασφαλείας» της τρόικας.
Η νίκη από την ήττα απέχει απειροελάχιστα και κάπως έτσι «την πάτησε» ο Φ. Κουβέλης, που ξεκίνησε για να προτείνει ρήτρα αντικατάστασης, την οποία η τρόικα μετέτρεψε τελικά σε ρήτρα απόκλισης.
Ρήτρα η μία, ρήτρα και η άλλη, αλλά η απόσταση ανάμεσα στις δύο είναι τεράστια και βέβαια, ως γνωστόν, η τρόικα έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Η ρήτρα του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. προβλέπει ελάφρυνση της κοινωνίας, αν η οικονομία πάει καλά. Αντίθετα, η τρόικα «επενδύει» τη δική της ρήτρα με νέα πρόσθετα μέτρα (σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα), αν εκείνα του πακέτου δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα. Από τα 13,5 δισ. του πακέτου τα 7,5 δισ. θα ξεδιπλωθούν εντός του 2013 και τα υπόλοιπα 6 δισ. Το 2014.
Σε μία εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα περιέχει σε γενικές γραμμές τα μέτρα, τα οποία κατόπιν πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν χθες περιγράφονται λεπτομερώς στη συνέχεια:
Συντάξεις:
- Κατάργηση δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Μειώσεις αθροίσματος συντάξεων κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ (1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ: 2%, 1.500-2.000 ευρώ: 5%, 2000 ευρώ+: 10%).
- Αύξηση του βασικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Είναι πιθανό να υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι ως τις 31-12-2013 όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το ισχύον καθεστώς, δηλαδή όριο ηλικίας τα 65 έτη, θα βγαίνουν στη σύνταξη.
- Μειώσεις στα εφάπαξ. Το μέτρο αφορά τους 22 Τομείς Πρόνοιας, των οποίων οι αναλογιστικές μελέτες παρουσίασαν ελλείμματα. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οι περικοπές θα φτάσουν το 22,6%, ενώ συνολικά το πετσόκομμα κατά μέσον όρο σε όλα τα Ταμεία θα φτάσει το 32%.
- Εξορθολογισμός των παροχών εφάπαξ προηγούμενων ετών. Το μέτρο αφορά όσους βγήκαν στη σύνταξη από το 1995 και μετά και πήραν κανονικά εφάπαξ βοήθημα, από κάποιον από τους τομείς που τώρα θα υποστεί περικοπή στο εφάπαξ. Ολοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλλουν πιθανότητα ειδική εισφορά 1% έως 3%.
- Μειώσεις συντάξεων στρατιωτικών και αστυνομικών, λόγω της κατάργησης των αυτόματων προαγωγών.
- Μείωση συντάξεων λόγω των παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια.
- Αύξηση από τις 4.500 στις 6.000 των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για να θεμελιωθεί δικαίωμα λήψης της βασικής ελάχιστης σύνταξης. Ετσι, αντί για 15 έτη εργασίας, αυξάνεται στα 20 χρόνια το όριο για να μπορεί ένας εργαζόμενος να πάρει την κατώτατη σύνταξη.
- Μειώσεις στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, μέσω καθορισμού ανώτατου ορίου 720 ευρώ τον μήνα.
- Μείωση στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ, με διατήρηση των δώρων.
Μισθολογική δαπάνη
- «Νέου τύπου» εργασιακή εφεδρεία με απομακρύνσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν υποπέσει σε παραπτώματα.
- Κατάργηση δώρων εορτών και διακοπών δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για ό,τι είχε απομείνει από τον 13ο και τον 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα, που μετατράπηκε σε επίδομα, στις περικοπές που έγιναν τον Μάιο του 2010, μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.
- Μείωση μεοσοσταθμικά σε ποσοστό 12% των συνολικών αποδοχών των δημόσιων λειτουργών (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, δικαστικών, ιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλωματών κ.ά.), που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.
- Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
- Κατάργηση αυτόματων μισθολογικών προαγωγών ενστόλων.
- Κατάργηση αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογούνται με 35% από το πρώτο ευρώ. Επίσης αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 55%.
Προνοιακά επιδόματα
- Κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας. Το μέτρο αφορά κυρίως εργαζομένους στον επισιτισμό και στην οικοδομή.
- Καταβολή ΕΚΑΣ μόνο σε συνταξιούχους άνω των 64 ετών.
- Εξορθολογισμός οικογενειακών επιδομάτων. Το μέτρο αφορά την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, για να λάβει κάποιος δικαιούχος το σύνολο του επιδόματος θα πρέπει το οικογενειακό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ προβλέπεται να λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος. Το 1/3 του επιδόματος θα παίρνουν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.000 έως 45.000 ευρώ.
- Περικοπές στα ειδικά επιδόματα ανεργίας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...