Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πού βρισκόμαστε και τι επιλογές έχουμε σαν χώρα;


Από τον συνταγματάρχη ε.α.
(οικονομικό ελεγκτή) Χρήστο Γαβανόζη

Σας δηλώνω ότι το ποιο επικίνδυνο επάγγελμα στην ΓΗ, είναι αυτό του ΠΡΟΦΗΤΗ και κάτι τέτοιο δεν το αποδέχομαι για μένα.

α. Η Συλλογή των ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ και των ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ είναι δικαίωμα του καθενός, αλλά :

β. Η Αξιολόγηση της Πληροφορίας και του Πληροφοριοδότη,

γ. Η Επεξεργασία των συλλεγεισών Πληροφοριών, τους ανήκει στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ

δ. Η Εκμετάλευση των επεξεργασμένων Πληροφοριών ανήκει στους ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ και δεν είναι δωρεάν.

Θυμάμαι οτι απο το 2009 έναν Δημοσιογράφο που καθημερινώς αποκαλούσε τους Ελεγκτές της ΤΡΟΙΚΑΣ λογιστές της σειράς, μετά το τηλεοπτικό κανάλι πτώχευσε και ο ίδιος έμεινε άνεργος.

Σήμερα 2012 ο ίδιος Δημοσιογράφος από την TV στο πρωινό του Σαββατοκύριακου, αλλιώς μιλά και φέρεται προς αυτούς. Μάλλον κάτι έμαθε.

Όμως ακριβείς απαντήσεις στις ερωτήσεις κάνεις δε μπορεί να δώσει, αλλά η ανάλυση των λογιστικών στοιχείων σε συνεργασία με την στατιστική επιστήμη, μας οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα και προβλέψεις. Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα έχω συζητήσει με πολλούς οικονομικούς παράγοντες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω μερικά από αυτά που μου έχουν μεταφέρει και που σε πολλά σημεία συγκλίνουν, αλλά και την εμπειρία από άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση.

1. Δεδομένο είναι η βαθιά ύφεση. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η ανυπαρξία αναπτυξιακών μέτρων από την κυβέρνηση θα παγώσουν τελείως την αγορά. Δεν αποκλείεται η ύφεση να ξεπεράσει αρκετά το 4% που προβλέπει το υπουργείο οικονομικών για το 2010.

2. Αμεση συνέπεια θα είναι η εκτίναξη της ανεργίας. Το φαινόμενο περιγράφεται ως “ισπανοποιήση” της Ελλάδας. Όπως η Ισπανία διατηρεί εδώ και χρόνια υψηλότατους δείκτες ανεργίας έτσι θα γίνει και εδώ. Θεωρείται δεδομένο ότι η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 20% τον επόμενο χειμώνα. Η πραγματική ανεργία ίσως ξεπεράσει το 25%. Δηλαδή ένας στους τέσσερις (1/4) Έλληνες δεν θα έχει εργασία. Ειδικά στους νέους ως 30 ετών το ποσοστό ίσως να ξεπεράσει και το 35%. Μεγάλο επίσης ποσοστό θα είμαι στην ηλικία 50+. Περίπου το 75% των καταγεγραμμένων ανέργων θα χαρακτηρίζονται ανεδείκευτοι για την εσωτερική αγορά εργασίας. Συνέπεια να γίνει σε πρώτο στάδιο εσωτερική μετανάστευση και σε δεύτερο στάδιο διεθνή. Προσωπικά εύχομαι να μην φτάσουμε στο επίπεδο της Λετονίας που το 25% του πληθυσμού αναγκάστηκε να μεταναστεύσει.

3. πιο ανησυχητικό είναι ότι εκτιμάται πως αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί για μίαπενταετία (5ετία) τουλάχιστον. Θα αποκλιμακωθεί με αργούς ρυθμούς και θα αποτελέσει την πιο σοβαρή και επικίνδυνη επίπτωση της κρίσης. Μοναδικό αντίβαρο ελπίζω να αποτελέσουν οι δεσμοί της ελληνικής οικογένειας. Αν οι δεσμοί παραμένουν κυρίαρχοι τότε ίσως γίνει το αμορτισέρ που θα μειώσει κατάτι τους άστεγους ή τους πεινασμένους σε σχέση με όσους υπήρξαν σε ανάλογες καταστάσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία. Πλην όμως το σημερινό χάσμα των τεσσάρων (4) γενεών εργασίας σε συνάρτηση των φορολογικών αντικινήτρων, φοβούμαι ότι έχουν ραγίσει οι οικογενειακοί δεσμοί.

4. Σοβαρή αλλαγή θα είναι αυτή του καταναλωτικού προτύπου. Οι καταναλωτικές μας συνήθειες θα αλλάξουν ριζικά και πολλές επιχειρήσεις παροχών διασκέδασης, καθημερινής πολυτέλειας και ατομικής φροντίδας θα κλείσουν. Τα τζιπ και οι λιμουζίνες θα αποσυρθούν σταδιακά και θα αντικατασταθούν απο μικρά ΙΧ ακόμη και ποδήλατα. Τα πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ θα απευθύνονται στους λίγους και γενικότερα οι δαπάνες της καθημερινότητας θα επαναπροσδιοριστούν πλήρως.

5. Οι τράπεζες, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσουν χωρίς σοβαρά τραύματα την κρίση. Όμως θα περιορίσουν κατά πολύ τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ετσι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα “πνιγούν” στα χρέη και η οικοδομική δραστηριότητα θα μειωθεί σημαντικά.

6. Μετά το ξεκαθάρισμα των αντισεισμικών κατασκευών η οριζόντια οικοδομική δραστηριότητα θα είναι παρελθόν και θα μειωθεί σημαντικά.(περισσότερα πως θα είναι ο κόσμος το 2025.

7. Εγκατάληψη Πόλεων. Πολύ φοβούμαι και δεν θέλω να προβώ σε ανάλυση τώρα ίσως δούμε πόλεις ερημωμένες που οι κάτοικοι θα τις έχουν εγκαταλείψει όπως έγινε παλαιότερα με τα χωριά αλλά για διαφορετικούς λόγους τώρα.

8. Ο Αγροτικός τομέας θα συρρικνωθεί και μάλιστα απότομα μόλις ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τραπεζικής. Τα αγροτικά χρέη σε σχέση με την καλλιεργουμένη έκταση και την παραγωγή είναι δυσανάλογα και αυτή η μαύρη τρύπα θα καταπιεί πολλά.

9. Το δημόσιο θα πάψει να είναι ο διακαής πόθος επαγγελματικής αποκατάστασης αφού οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας θα είναι απαξιωτικές.

10. Το κόστος της κεντρικής κυβέρνησης θα αλλάξει δραματικά και θα φτάσει περίπου στο 7-8% του ΑΕΠ με πολλοί λιγότερους βουλευτές στα έδρανα.

11. Ελλάς ΧΩΡΑ ΓΕΡΟΝΤΩΝ. Στην τέταρτη (4) θέση της λίστας των χωρών με τον γηραιότερο πληθυσμό κατατάσσεται η Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν από τη Διεύθυνση Πληθυσμού του ΟΗΕ (Ιουλ/2012). Οι προβλέψεις για το μέλλον μας εμφανίζουν ως «χώρα γερόντων», καθώς έως το 2050 εκτιμάται πως 3,6 εκατ. πολίτες θα ξεπερνούν τα 60 έτη. Το ποσοστό των πολιτών που ξεπερνούν σήμερα (2012) τα 60 έτη αντιστοιχεί στο 24% και βάσει των στατιστικών εκτιμήσεων έως το 2050 θα έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση, αγγίζοντας το 41%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ηλικιωμένων φτάνει σήμερα τα 629 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις έως το 2050 θα έχει ανέλθει στα 2 δισεκατομμύρια με αποτέλεσμα ο αριθμός των ηλικιωμένων να ξεπερνά αυτόν των παιδιών -όπως, άλλωστε, επισήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ κηρύσσοντας την έναρξη της Δεύτερης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Γήρας που λαμβάνει χώρα στη Μαδρίτη.13. Αρνητικό ρεκόρ στις Γεννήσεις η Ελλάδα.Στις 95.000 το χρόνο έχει πέσει ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα, «χαρίζοντας» στη χώρα αρνητικό ρεκόρ υπογεννητικότητας στην Ευρώπη. Το 1998 οι γεννήσεις ανέρχονταν στις 97.080 και το 1991 έφταναν τις 103.000. Οι εκτρώσεις αγγίζουν ετησίως τις 250.000, ενώ μόλις το 2,5% των γυναικών κάνει χρήση αντισυλληπτικού χαπιού.«Υπάρχει γήρανση των Ελλήνων και εάν συνεχίσουμε έτσι σε λίγα χρόνια θα είμαστε γέροι» προειδοποιήσε, εξάλλου, και ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης (ΙΕΘ) και καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Μποντής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα με αφορμή τη διεξαγωγή 17ο Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συμποσίου που διοργανώνει από τις 11 έως τις 13 Απριλίου η ΙΕΘ.Ο μέσος όρος γεννήσεων στην Ελλάδα είναι 1,2 παιδιά ανά ζευγάρι, στην Ευρώπη 2,4 παιδιά και στην Τουρκία τέσσερα, αναφέρουν οι επιστήμονες και κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου.

Με λίγα λόγια θα ζήσουμε σε μιά άλλη χώρα.
Και αυτές θα είναι μερικές μόνο από τις νέες συνθήκες που θα διέπουν τη ζωή μας.

Επόμενο ερώτημα είναι το ΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ?
Πότε θα ξαναβρεθούμε στην προ διετίας κατάσταση (2009-2010)?

Εδώ οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν. ΠΟΤΕ!

Ο εφιάλτης ήδη έχει ξεκινήσει και τον ζούμε. Όταν η ύφεση θα αντιστραφεί και θα ξαναβρεθούμε σε κύκλο ανάπτυξης θα έχουν αλλάξει όλα. Οι πολιτικές ηγεσίες, τα κόμματα, οι δομές, η ορολογία μας ακόμη και οι πρακτικές μας. Δε θα ξαναγυρίσουμε ποτέ σε αυτά που ξέραμε. Και αυτό είναι καλό. Γιατί εξαιτίας τους φτάσαμε ως εδώ.

1. Το μεσοδιάστημα της κρίσης, που θα είναι οδυνηρό και ταραχώδες, θα ανατρέψει τα πάντα.
2. Και κυρίως την κακή μας νοοτροπία. Αυτή που μας έκανε να πιστεύουμε τα καταφανέστατα ψεύδη των πολιτικών ηγεσιών και να δεχόμαστε την άποψη του καθένα και να τα κάνουμε τρόπο ζωής που μας βόλευε . Να λειτουργούμε όπως το ελληνικό κράτος. Να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε. Να κοροϊδεύουμε το κράτος όπως μας κορόιδευε.
3. Να συντηρούμε ένα ζημιογόνο κράτος που την ΖΗΜΙΑ την βάφτιζε ΈΛΛΕΙΜΜΑ.
4. Θα σταματήσει η Οικονομική Θεολογία και θα προσαρμοστούμε σε αριθμούς
5. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με προϋπολογισμούς και ισολογισμούς ακόμη και σε οικογενειακό επίπεδο, με αυστηρή τήρηση της λογιστικής επιστήμης.
5. Οι οικονομικοί όροι, πληθωρισμός, τιμάριθμος και η διαχρονική αξία του χρήματος, νεκρά σημεία, ράντες θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης μας.
6. Οι επενδύσεις θα αλλάξουν ριζικά έννοια, μορφή και χαρακτήρα,
7. Και δυστυχώς θα πρέπει να αποκτήσουμε φορολογική παιδεία, κάτι που δυστυχώς δεν διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Σε πέντε (5) χρόνια από σήμερα, όπως εκτιμούν σοβαροί αναλυτές, όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία θα αρχίσει να ξαναστέκεται στα πόδια της και να παράγει ανάπτυξη θα υπάρχει μιά άλλη Ελλάδα.

Μία Ελλάδα πληγωμένη κοινωνικά αλλά ικανή να ξαναρχίσει να κοιτά μπροστά.
Τα βήματα θα είναι αργά. Αλλά αν πάρουμε το μάθημα ίσως χτίσουμε μιά πατρίδα πιό υγιή, πιο στερεή, πιο δυνατή. Αυτή είναι η ελπίδα της κρίσης. Αυτό μπορεί να είναι και το μεγάλο της όφελος.

Και επειδή αυτή την μορφή και το μέγεθος της κρίσης
δεν μπορούμε πια να την αναστρέψουμε, μας μένει μόνο να αγωνιστούμε για να την αξιοποιήσουμε, ασχέτως επαγγέλματος, πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Που θα εργαστούμε γι αυτό? Εντός ή Εκτός των τοιχών?

Η συμβουλή μπορεί να είναι δική μας ή επιλογή δική σας

Και βέβαια να αποδεχτούμε τους γνώστες και ειδικούς (όχι τους έχοντες άποψη), για να δεχτούν να μας οδηγήσουν σώους ανάμεσα την ΣΚΥΛΑ (πληθωρισμός) και τηνΧΑΡΥΒΔΗ (τιμάριθμός)

Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν το χρέος (τα δανειστικά κεφάλαια) χρησιμοποιείται τόσο ελευθέρα όσο στο σύστημα μας της ελεύθερης αγοράς τότε προκαλεί πάντα αύξηση τιμών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο τόκος, που επιβαρύνει το χρέος, αυξάνει το κόστος της παραγωγής. Η συνεχής αύξηση των τιμών οδηγεί τελικά σε υπερβολική διόγκωση και εξάπλωση της βιομηχανίας και της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Η οικονομική κρίση θα καθαρίζει το σύστημα από τα συσσωρευμένα προβλήματα και οδηγεί σε κατάρρευση των Χρηματιστηρίων. Το προβληματικό χρέος που έχει συσσωρευτεί στο πέρασμα των χρόνων διαγράφεται λόγω αδυναμίας επιστροφής του και χρεοκοπίας. Η οικονομική κρίση που επακολουθεί επιφέρει συνεχή κατάρρευση των τιμών. Η οικονομία της ελεύθερης αγοράς καθαρίζεται με την οικονομική κρίση κι αποκτά μια νέα βάση δυνατότερο παρά ποτέ κατά την επόμενη περίοδο άνθισης, αφού θα είχε καθαριστεί απ’ τις αδυναμίες του.

Βρισκόμαστε στον 4ο ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟ του Ρώσου ΟικονομολόγουΚοντράτιεφ.
H οικονομική κρίση θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη για να ξεκαθαρίσει το τραπεζικό σύστημα και τα χρέη ότι έγινε στην Αμερική το 1923

«Τα τεραστία χρέη του Τρίτου Κόσμου και των κυβερνήσεων δημιουργούν την δυνατότητα και την επικειμένη απειλή μιας Παγκόσμιας Οικονομικής Κατάρρευσης που το Κραχ του Ί929 θα φαίνεται παιδική γιορτή».

Ποιους Οικονομικούς Τομείς και ΠΩΣ θα τους Επηρεάσει;
Τι Μέτρα θα πρέπει να λάβουμε;

Eμείς οι μετά των 50?
Η γενιά των baby boomers ?? (1946-1964) τι επιλογές έχουμε?
Θα αναφερθώ σε άλλο άρθρο.
Το σύνθημα « Μην κόβετε την Κοινωνική Ασφάλιση για την Μείωση των κρατικών Ελλειμμάτων» που επικρατεί στις ΗΠΑ ήρθε και σε μας..

Απλά έχουμε μια απλή επιλογή.
Να περνάμε τον καιρό μας ζωντανοί ή πεθαμένοι.
Η επιλογή και η δημιουργικότητα είναι στα χέρια μας.

«Μόλις ξεκινήσαμε…».
«Αν ο Θεός θέλει να πάμε εκεί, τότε είμαστε ασφαλείς στα χέρια του,
αν όχι … ο Θεός να μας ευλογεί».

«Ο κόσμος μας είναι 22 ετών και εμείς σε ηλικίας άνω των 50».

«Ο Θεός να μας έχει καλά».




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]