Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ορατός ο πόλεμος εναντίον του Ιράν

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ehud Barak (αριστερά) προτρέπει τον πρωθυπουργό του,
η χώρα τους να τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα. Πηγή: Reuters / Vostock-Photo


Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν είναι αναπόφευκτος και είναι πιθανόν να ξεκινήσει στην περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013, δηλαδή μεταξύ των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, Γιεβγκένι Σατανόβσκι.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Μέση Ανατολή και η τυχόν έναρξη πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή, θα ωφελήσει βέβαια ως έναν βαθμό τη Ρωσία, αφού η αναπόφευκτη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, σε αυτή την περίπτωση, θα της αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Την περασμένη εβδομάδα, αρκετά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, προέβησαν σε πρωτοφανούς σκληρότητας δηλώσεις κατά του Ιράν. Την ίδια στιγμή, οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, συνεχώς κάνουν λόγο περί ετοιμότητάς τους για πόλεμο, αναφέροντας για πρώτη φορά συγκεκριμένα τα πιθανά σενάρια αυτών των πολεμικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Kommersant», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι το ιρανικό ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα, και έκανε απολογισμό όσων έγιναν τον τελευταίο μήνα για «την οργάνωση της άμυνας της χώρας». Στην πλήρη ετοιμότητα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γιτζάκ Αρόνοβιτς. Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, Ματάν Βιλνάι, προέβλεψε ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει 30 ημέρες, με συρράξεις σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα (στο Ιράν, στον τομέα της Γάζας και στο Νότιο Λίβανο). Διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του, ότι τα συστήματα πυραυλικής άμυνας της χώρας, «Iron Dome» και «Arrow» θα τους προστατεύσουν αξιόπιστα και αποτελεσματικά.

Οι αμερικανικές εκλογές

«Η πιθανότητα ενός πολέμου με το Ιράν, είναι σήμερα στο 100%. Το κατά πόσο θα είναι ιρανο – ισραηλινή σύρραξη είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, τη στιγμή που οι κύριοι γεωπολιτικοί ανταγωνιστές του Ιράν, είναι οι αραβικές μοναρχίες, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και η Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο κ. Σατανόβσκι στην RBTH. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σαν να ακούω τον κεραυνό, και να καταλαβαίνω ότι η καταιγίδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει. «Μου φαίνεται, ότι ακούω ήδη τις βροντές», λέει.

Ο Σατανόβσκι δεν αποκλείει να υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σενάρια για την κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης. «Το κατά πόσο ο πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο με ένα χτύπημα του Ισραήλ σε πυρηνικό συγκρότημα του Ιράν, ή με την επιχείρηση ενός αποτρεπτικού χτυπήματος του Ιράν κατά του Ισραήλ, ή μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου 2013 μεταξύ των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και στο Ιράν, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί», σημείωσε ο Σατανόβσκι. Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2012, αλλά η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου και ο σχηματισμός της κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2013. Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν, έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2013.

Στο ερώτημα, ποιά χρονική περίοδο θεωρεί ο ίδιος σαν την πιο πιθανή για την έναρξη της πολεμικής σύρραξης, ο Σατανόσβκι απάντησε: «Θα έδινα 15% για ένα φθινοπωρινό πόλεμο, ένα 70% στην περίοδο μεταξύ των δύο προεδρικών εκλογών, 5% για το ότι τίποτα δεν θα συμβεί τελικά, και το υπόλοιπο ποσοστό σε κάποιο άλλο χρονικό διάστημα. Δεν αποκλείω τίποτα».

Γενικεύεται η αντιπαράθεση στη Μ.Ανατολή.

«Το κρίσιμο ερώτημα ποιά είναι η κυρίαρχη δύναμη στον ισλαμικό κόσμο γενικότερα και στο “πέταλο” του Περσικού Κόλπου ειδικότερα, δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς πόλεμο. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στον αραβικό κόσμο -και όχι μόνο στον αραβικό κόσμο- και ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα του Ιράν στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν, στη Βόρεια Αφρική και στην ευρύτερη Ισλαμική περιφέρεια, είναι τέτοια που αναπόφευκτα οδηγεί σε πόλεμο. Η ιδεολογική συνιστώσα της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, που αποτελεί τον βασικό κορμό της ιρανικής ιδεολογίας, στηρίζεται στο γεγονός ότι όλα τα κακά του κόσμου ξεκινούν από το Ισραήλ. Και αν το Ισραήλ πάψει να υπάρχει, όλα θα είναι υπέροχα. Αρα, αυτό το κράτος θα πρέπει να σβηστεί από το πρόσωπο της γης. “Αυτή η ιδεολογική προσέγγιση, έχει οδηγήσει το Ιράν σε μια παγίδα. Το Ισραήλ δεν θέλει να καταστραφεί, όπως δεν θέλει να μην υφίσταται σαν οντότητα, κάθε κράτος στον πλανήτη”, είπε ο κ. Σατανόσβκι.

Ο ίδιος, επέστησε την προσοχή στις συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες και τις εκτεταμένες τρομοκρατικές προβοκάτσιες που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς και στο γεγονός ότι οι δύο πρόσφατες πολεμικές συρράξεις του Ισραήλ, είχαν σχέση με το Ιράν. Όλα αυτά, όπως είπε, ανάγκασαν τους Ισραηλινούς να πιστεύουν ότι όταν το Ιράν αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής -και η Τεχεράνη μπορεί κάλλιστα να τα αποκτήσει την επόμενη άνοιξη, αν δεν διακοπεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισραήλ. “Το Ιράν, είναι μια επιθετική χώρα, ένα έθνος με αληθινούς πιστούς. Και οι ηγέτες τους χρησιμοποιούν με ευχαρίστηση οποιοδήποτε όπλο πέφτει στα χέρια τους”, λέει ο Σατανόβσκι.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Στο ερώτημα για το κατά πόσο είναι πιθανό το Ισραήλ να χτυπήσει μόνο του το Ιράν, ο εμπειρογνώμονας είπε: “Η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη. Είναι σαφές όμως, ότι οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο”, είπε ο Σατανόβσκι. “Οι Ισραηλινοί έχουν μια συγκεκριμένη γενετική εβραϊκή εμπειρία. Εκτός από την σύγχρονη ιστορική εμπειρία του Κράτους του Ισραήλ, είναι η εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που τους θυμίζει το πώς αντιδρούν σε ορισμένα θέματα οι διεθνείς Οργανισμοί, η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, κ.λ.π. Γνωρίζοντας αυτό και έχοντας τη δική τους εμπειρία, οι ισραηλινοί θα κατευθύνονται με άξονα αποκλειστικά τη δική τους ασφάλεια και μόνο. Στην πραγματικότητα, το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε με βάση αυτή την στρατηγική αντίληψη. Συμπερασματικά, η «D-day», πρακτικά πλησιάζει”, υπογραμμίζει ο εμπειρογνώμονας.

Σε μια κατάσταση πολέμου στην Μέση Ανατολή, η Ρωσία θα παίξει το ρόλο του παρατηρητή και του συμβούλου “γιατί η σύρραξη δεν μας αφορά”, δήλωσε ο Σατανόβσκι. “Το μόνο πράγμα που η Ρωσία χρειάζεται να κάνει, είναι να προετοιμαστεί για το φιλτράρισμα των Ιρανών προσφύγων, οι οποίοι είτε άμεσα, μέσω της περιοχής του Αστραχάν και του Νταγκεστάν, ή μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και στη συνέχεια αεροπορικώς ή οδικώς, θα μετακινηθούν μακριά από την εμπόλεμη ζώνη, περνώντας μέσα από την ρώσικη επικράτεια. Θα πρέπει να τους φιλτράρουμε (στην είσοδο), για να μπορέσουμε από αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην περιοχή της σύρραξης και να προλάβουμε τις όποιες μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις, προτού αυτές ξεκινήσουν”, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σατανόβσκι, “αν σε κάποιον υψηλά ιστάμενο φρουρό της Ισλαμικής Επανάστασης, του κολλήσει στο μυαλό η ιδέα να μετατρέψει τον Βόρειο Καύκασο σε νότιο Λίβανο, τότε,το Ιράν θα μπορούσε να το κάνει άνετα μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών. Και αυτό το υπονοούμενο, οι Ιρανοί «φίλοι» μας και «σύμμαχοι» το άφησαν να εννοηθεί πολλές φορές ότι μπορεί να συμβεί”, είπε ο πολιτικός αναλυτής. “Επιπλέον, θα πρέπει να δώσουμε σημασία στις παράπλευρες, τις οικονομικές προεκτάσεις των πολεμικών συγκρούσεων, επειδή η τιμή του πετρελαίου αναπόφευκτα θα πετάξει στα ύψη. Θα ήθελα να ελπίζω ότι το Κατάρ θα έχει μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά με δεξαμενόπλοια του υγροποιημένου φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές. Το Κατάρ, έχει ήδη «δαγκώσει» πάνω από το ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής αγοράς και ετοιμάζεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας”, προσθέτει ο κ. Σατανόσβσκι.

Τέλος, ο αναλυτής για τη Μέση Ανατολή συμπλήρωσε ότι μια πολεμική σύρραξη “θα σταματήσει τη συμμετοχή του Ιράν στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco που παρακάμπτει την ρώσικη επικράτεια”, δίνοντας έτσι την πρωτοβουλία στην Ρωσία, για να προωθήσει την εναλλακτική διαδρομή του δικού της αγωγού φυσικού αερίου, “South Stream”.

Πηγή




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]