Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Tι λένε οι πρεσβείες για τους Έλληνες πολιτικούς...


Σε «µια κόλλα χαρτί» ετοιµάζονται να µας τυλίξουν οι ξένοι διπλωµάτες. Αυτό προκύπτει από εκθέσεις και δηλώσεις µελών ξένων πρεσβειών που συγκλίνουν στην περιγραφή ενός γενικότερου κλίµατος ανησυχίας για το τι µέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα, ενώ δεν λείπουν οι γνωστές από προηγούµενα δηµοσιεύµατα του PRESSing εκτιµήσεις για πιθανότητα πραξικοπήµατος ή γενικευµένης εκτροπής και προετοιµασίας άλλων «ανώµαλων καταστάσεων»

Του Μάκη Δεληπέτρου

Σε «µια κόλλα χαρτί» ετοιµάζονται να µας τυλίξουν οι ξένοι διπλωµάτες. Αυτό προκύπτει από αναφορές, εκθέσεις και δηλώσεις µελών ξένων πρεσβειών που συγκλίνουν στην περιγραφή ενός γενικότερου κλίµατος ανησυχίας για το τι µέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα, ενώ δεν λείπουν οι γνωστές και από προηγούµενα δηµοσιεύµατα του PRESSing εκτιµήσεις για πιθανότητα πραξικοπήµατος ή γενικευµένης εκτροπής και προετοιµασίας άλλων «ανώµαλων καταστάσεων».

Στην αναφορά αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι « …ο Γεώργιος Παπανδρέου διέγραψε µε βάρβαρο τρόπο κάθε προσδοκία ότι θα µπορούσε να προσφέρει µετά την απόλυτη πλειοψηφία του 2009 κάτι το ελπιδοφόρο για τον τόπο. Απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων και ολίγος για την πολιτική, αµαυρώνοντας την ιστορία του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου και του πατέρα του Ανδρέα…».

Δεν µένουν, βέβαια, εκεί: «Ο Αντώνης Σαµαράς δεν έχει δυνατότητες να κυβερνήσει τη σηµερινή Ελλάδα. Και αυτός κινήθηκε µε πολλά “ΘΑ” και παρελθοντολογία… Και για πολλά φάνηκε ανακόλουθος στη “γραµµή” της πορείας, την οποία άλλαξε πολλές φορές, γράφοντας και διαγράφοντας. Μοιάζει σαν ένα µεγάλο παιδί που διεκδικεί τη σοκολάτα που του έχουν τάξει: την πρωθυπουργία. Ίσως το µόνο πρόσωπο που αποµένει», τονίζει ο συντάκτης της αναφοράς, «είναι µια οµάδα ανθρώπων µετρίου βεληνεκούς και συγκεχυµένης πολιτικής σκέψης, από την οποία ξεχωρίζει ο σηµερινός υπουργός Εθνικής Άµυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, πρώην πετυχηµένος δήµαρχος Αθηναίων και υπουργός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, παλαιός διπλωµάτης, στην καθαρόαιµη Κεντροδεξιά που διαθέτει λόγο και παρουσία…».

Αµερικανοί διπλωµάτες της εδώ πρεσβείας σε έκθεσή τους προς τους πολιτικούς προϊστάµενούς τους στις ΗΠΑ, επισηµαίνουν ότι « …άγριες ηµέρες περιµένουν την Ελλάδα» ενώ « …η Βουλή θα θυµίζει πεδίο εχθροπραξιών… Άµεσο αποτέλεσµα θα είναι να επέλθει και απογοήτευση στην Ευρώπη αλλά και στο ΔΝΤ, όπου η Ελλάδα έχει άµεσες και µεγάλες υποχρεώσεις…».

Στην έκθεση είχε επισηµανθεί εγκαίρως ότι από τις προηγούµενες εκλογές ουδείς θα ήταν ικανός να σχηµατίσει κυβέρνηση. Ο συντάκτης της επιστολής αναφέρεται σε εκτιµήσεις και άλλων πηγών και ξένων αποστολών µε έδρα την Αθήνα και τονίζει χαρακτηριστικά ότι « …και οι Βρετανοί αµφισβητούν ότι θα υπάρξει οµαλή πορεία, ενώ το ίδιο πιστεύουν και οι Γάλλοι».

Σε άλλο σηµείο της αναφοράς επισηµαίνεται πως «υπάρχει φανερή φτώχεια που έχει φέρει δυσαρέσκεια και οργή. Το Πάσχα που πέρασε ήταν από τα χειρότερα της δεκαετίας, ενώ ο λαός ανησυχεί και προβληµατίζεται µε την απειλή των νέων µέτρων…».

Στην ίδια έκθεση, σε άλλη παράγραφο, τονίζεται για τα µεγάλα παραδοσιακά κόµµατα (σ.σ.: πριν τα διεµβολίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι «προσφέρουν µόνο µάχες και αναφορές στο παρελθόν. Δεν διαθέτουν παρά φανφαρονισµό προτάσεων και υποσχέσεων, στερούνται Πολιτικής Φιλοσοφίας και έχουν “υποθηκεύσει” τα πάντα σε µια σειρά “Θα…” και στην παρελθοντολογία».

ΟΙ ΑΣΠΟΝΔΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΚΑΙ ΔΑΝΟΙ

Οι Πρέσβεις της Δανίας και της Ολλανδίας σε συνέδριο που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα µίλησαν για ύπαρξη «ειδικών συµφερόντων» που εµποδίζουν την εφαρµογή των συµφωνηθέντων µεταρρυθµίσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριµένα, ο Δανός Πρέσβης Tom Helge Norring έκανε αποτίµηση της Δανικής Προεδρίας και µίλησε για το µέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη στο συνέδριο µε τίτλο «Η Προεδρία του Συµβουλίου της ΕΕ: Αποτίµηση, Προοπτικές & Στόχοι για την Ευρώπη 2020», που διοργανώθηκε από την ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης.

Εκεί υπήρξε ιδιαίτερα αιχµηρός, τονίζοντας σχετικά µε την απουσία πολιτικής βούλησης στην εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων του Μνηµονίου πως «το πρόβληµα δεν είναι ότι δεν µπορείτε να πουλήσετε δηµόσια περιουσία, ότι δεν µπορείτε να πουλήσετε κρατικές επιχειρήσεις. Αυτά µπορούν να γίνουν, αλλά υπάρχουν πολλά ειδικά συµφέροντα. Συγγνώµη που το λέω, αλλά νοµίζω ότι πολλοί πολιτικοί και οι φίλοι τους τουλάχιστον κολλούν τις µεταρρυθµίσεις… Είναι σοβαρό το θέµα, πρέπει να αλλάξετε νοοτροπία...».

ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές σχεδόν τόνισαν ότι η επόµενη κυβέρνηση δεν θα έχει στη διάθεσή της χρονικό περιθώριο από την ΕΕ. Ο Φινλανδός πρεσβευτής εξήγησε ότι η Ευρώπη ζητεί άµεση δράση ώστε να µην υπάρξει «ούτε καθυστέρηση µίας ηµέρας» σε όσα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Στη συνάντηση µε διπλωµάτες της G20 παρευρέθηκαν πρεσβευτές από Αργεντινή, Βραζιλία, Δανία, Ινδία, Κορέα, Ρωσία, Τουρκία, Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Κύπρο, καθώς και πολιτικοί, οικονοµικοί και πρώτοι Γραµµατείς του Καναδά, της Λαϊκής Δηµοκρατίας της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερµανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Νότιας Αφρικής, του Ην. Βασιλείου και των ΗΠΑ. Κατά την κλειστή συζήτηση µεταξύ του κ. Τσίπρα και των διπλωµατών, οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας ζήτησαν επιτακτικά να ενηµερωθούν για τα µέτρα που θα αντικαταστήσουν το Μνηµόνιο και ποια σηµεία θα επαναδιαπραγµατευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ισπανός διπλωµάτης ζήτησε επεξηγήσεις για το πώς σκέφτεται ο κ. Τσίπρας να καταγγείλει το Μνηµόνιο, ενώ ο Γερµανός απέφυγε να τοποθετηθεί για οικονοµικά ζητήµατα και περιορίστηκε σε θέµα εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο σχολιάστηκε το γεγονός ότι στη συνάντηση µε τον κ. Τσίπρα, οι Ηνωµένες Πολιτείες, η Γερµανία και η Γαλλία δεν εκπροσωπήθηκαν από τους πρεσβευτές τους στην Αθήνα, αφού έστειλαν στη συνάντηση άλλους διπλωµάτες. Με χαµηλότερους στην ιεραρχία διπλωµάτες εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση και η Ιαπωνία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ WIKILEAKS

Τι αποκαλύπτει η ιστοσελίδα για την ύπαρξη εγγράφων που καταδεικνύουν ότι υπήρχαν φόβοι πραξικοπήµατος στην Ελλάδα; Σύµφωνα µε την εφηµερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα έγγραφα των WikiLeaks, το βράδυ της 1ης Νοεµβρίου 2011 «οι Βρυξέλλες βουίζουν» από το ξήλωµα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάµεων στην Ελλάδα.

Αναλυτής της Wikileaks, χειριστής πηγής από την Ελλάδα, τονίζει πως « ...µε πίκρα, το παραδέχοµαι, το πραξικόπηµα θα µπορούσε να είναι µια λύση αφού οι Έλληνες δεν υπάρχει καµία περίπτωση να µπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος της χώρας και έτσι είναι βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσουν». Τα επόµενα συµπεράσµατά του πάντως είναι πιο ενδιαφέροντα: «Το γεγονός ότι είµαστε αναγκασµένοι να αστειευόµαστε για τόσο φοβερά πράγµατα όπως ένα στρατιωτικό πραξικόπηµα δείχνει πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική».

Έλληνας που εργάζεται ως «ερευνητής στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάµεις», πληροφοριοδότης της Stratfor, περιγράφεται ως «αξιόπιστος» και αναφέρει πως «το πρόβληµα µε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάµεις δεν είναι η ποιότητα των όπλων ούτε οι ικανότητες του προσωπικού, αλλά η έλλειψη ενός µακροπρόθεσµου στρατηγικού οράµατος και ο φόβος για τις αντιδράσεις της αντιµιλιταριστικής κοινής γνώµης που δεν της αρέσει η εµπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάµεων σε συγκρούσεις».

Σύµφωνα µε τον πληροφοριοδότη, « …η ακαδηµαϊκή ελίτ έχει απόψεις που βάζουν σε κίνδυνο τα εθνικά συµφέροντα, καθώς υποστηρίζει τη µεγαλύτερη κατανόηση µεταξύ των δύο πλευρών». Και δεν σταµατά εκεί, αφού τονίζει πως το µοναδικό αµερικανικό προπύργιο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάµεις είναι η Πολεµική Αεροπορία, δίνοντας λεπτοµέρειες για τα όπλα που θα αντικατασταθούν και τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες κερδίζουν ολοένα και περισσότερα συµβόλαια για εξοπλισµούς. Το ίδιο συµβαίνει και µε τη Ρωσία, προσθέτει: «Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι σε Βερολίνο, Παρίσι, Στοκχόλµη και Μόσχα κάνουν πάρτι όλα αυτά τα χρόνια όταν η Ελλάδα αγοράζει αµυντικά συστήµατα».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]