Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

The Telegraph: Η Ελλάδα προ εκβιαστικού διλήμματος


"H ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει και 3ο μνημόνιο αν επαναδιαπραγματευτεί τους όρους αυτών που ήδη υπέγραψε"

Της Louise Armitstead
και του ανταποκριτή της Τelegraph στην Αθήνα, Alex Spillius
Τhe Telegraph
21 Ιουνίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Ενώ ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, έσπευδε να σφυρηλατήσει συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, οι αξιωματούχοι του κόμματός του δήλωναν σε ξένους ανταποκριτές ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου "διάσωσης" των 130 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Ο κ. Δημήτριος Τσομώκος, καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε στην Telegraph ότι θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς "προτίθεται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως προβλέπονται από τα μνημόνια, αλλά συχρόνως θα προσπαθήσει ενεργά για μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου".

Ένας άλλος σύμβουλος και ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, με τον οποίο επικοινώνησε η Telegraph, προειδοποίησε: "Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, εάν οι όροι των μνημονίων δεν γίνουν πιο χαλαροί".

Σύμφωνα με τα μνημόνια που υπέγραψε, η Αθήνα καλείται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 και να εξοικονομήσει άλλα 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές των δημοσίων δαπανών μέχρι το 2014. Στις νέες συμφωνίες, που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει να υπογράψει η επόμενη κυβέρνηση, είναι πιθανό να ζητήσει την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής κατά δύο έτη. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη επιδείνωση της οικονομίας της χώρας έχει ήδη οδηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα σε εκτροχιασμό.

Παρ' όλα αυτά, η χώρα εξακολουθεί να δέχεται προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστεί άλλη μια ένεση μετρητών μέσω νέου μνημονίου, εάν γίνουν πιο χαλαροί οι όροι των ήδη υπογραφέντων. Ο Joerg Asmussen, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε:

"Εάν κάποιος ασκεί πιέσεις ώστε να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα πρέπει να έχει και την ειλικρίνεια να παραδεχθεί ταυτόχρονα ότι για όσο διάστημα η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτογενές έλλειμμα, μια επέκταση των δημοσιονομικών στόχων θα σημάνει αυτόματα μια πρόσθετη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης".
Ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

"Υπάρχουν λίγα περιθώρια ελιγμών στο μοντέλο χρηματοδότησης του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις στο πρόγραμμα λιτότητας, χωρίς να λάβει η Ελλάδα επιπρόσθετα κονδύλια μέσω νέου μνημονίου".
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές της.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle, δήλωσε ότι προβλέπει "να αρχίσει και πάλι η συζήτηση για χρονοδιαγράμματα".

Στην Αθήνα οι μετοχές υποχώρησαν μετά από μια πρόσκαιρη άνοδο του 6%, και έκλεισαν στο 3,6%.

Ο καθηγητής κ. Τσομώκος εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει επέκταση της χρονικής προθεσμίας, αύξηση των χαμηλότερων συντάξεων και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, που σήμερα είναι 23%.

Αλλά πρόσθεσε: "Κατά την άποψή μου τίποτε δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί στην Ελλάδα χωρίς ανάπτυξη. Σε αυτήν θα πρέπει να δοθεί η άμεση προτεραιότητα".

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]