Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μεγάλο ευρωπαϊκό κανόνι... οπλίστηκε!


Τα είχαμε γράψει πριν από λίγο καιρό. Αυτό το παιχνίδι που παίζεται με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται για να κρύψει το μεγάλο κανόνι που ετοιμάζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Με τις μοχλεύσεις που έκαναν οι τράπεζες, με την απληστία που διαπερνά ολόκληρο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ήταν εμφανές ότι αυτό το κανόνι δεν θα αργούσε να σκάσει.

Και έσκασε.

Η Moody’s υποβάθμισε εχθές το βράδυ 15 μεγάλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank. Ανάμεσα στις 15 βρίσκονται όλα τα καλά παιδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που ανέβαζαν, υπό την ανοχή ελεγκτών, κυβερνήσεων και πολιτικών τον πήχη της έκθεσής τους σε ένα δυσθεώρητο χρέος που ήταν εμφανές ακόμη και σε παιδιά του δημοτικού ότι κάποια στιγμή θα τους έπαιρνε από κάτω. Το ηρωϊκό «κάτσε κάτω απ’ την μπάρα» που είχε φωνάξει ο Ιακώβου στον Πύρο Δήμα θα ήταν για όλους μας η πιο κωμικοτραγική σαχλαμάρα αν η μπάρα ζύγιζε 30-40 τόνους περισσότερο.

Οι 15 «υποβαθμισμένοι» της παγκόσμια οικονομίας είναι οι εξής:

-Bank of America κατά 1 βαθμίδα
-JpMorgan Chase κατά 2 βαθμίδες
-Goldman Sachs κατά 2 βαθμίδες
-Citigroup κατά 2 βαθμίδες
-Deutsche Bank κατά 2 βαθμίδες
-HSBC καστά 1 βαθμίδα
-Barclays κατά 2 βαθμίδες
-Royal Bank of Scotland κατά 1 βαθμίδα
-Credit Suisse κατά 3 βαθμίδες
-Credit Agricole κατά 2 βαθμίδες
καθως επισης
-Societe Generale από A1 σε A2
-UBS από Aa3 σε A2
-Royal Bank of Canada από Aa1 σε Aa3

Η πιο υπερβολική υποβάθμιση σημειώθηκε στην Credit Suisse, η οποία έπεσε τρεις βαθμίδες, από τη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα, Aa1, στην A1.

Θα το λέμε και θα το ξαναλέμε. Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία σαφώς είχε προβλήματα. Όπως όλες οι οικονομίες και κοινωνίες του κόσμου. Η θυσία της Ιφιγένειας όμως είναι συμβολική! Και ύποπτη. Η ανόητη στάση των Ελλήνων πολιτικών έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόβατο που φώναξε πρώτο μπεεεεε ενώ 10 λύκοι είχαν ήδη μπει στο μαντρί. Το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει σχεδόν καμία επιρροή στο παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω της ύβρης της εξαργύρωσης του μέλλοντος χρόνου σε χρήμα. Αυτό που έκανε η Ελλάδα ήταν να ακολουθεί πιθηκίζοντας τη μόδα αυτής ακριβώς της ύβρεως.

Κι αυτό που κάνει τώρα είναι να ξοδεύει τον λίγο και πολύτιμο παρόντα χρόνο που της απομένει.

Λουκάς Αθανασίου για τα Κεφαλονίτικα Νέα
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]