Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Oι Ισπανοί διαδηλώνουν μαζικά ενάντια στις περικοπές στην υγεία και την παιδεία



1 Μαίου 2012

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα την Κυριακή - και ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένεται για σήμερα, Πρωτομαγιά - για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης της Μαδρίτης, που μεταφράζεται σε περικοπές 13 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό για την παιδεία και την υγεία.

"Είναι έγκλημα οι περικοπές από την υγεία των πολιτών" ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε πολλά πανό, και κυριάρχησε σε πάνω από 55 πόλεις της Ισπανίας. Πολλοί διαδηλωτές κυκλοφορούσαν με απλά πλακάτ που έγραφαν "Όχι"! και ένα ζωγραφισμένο ψαλίδι, που συμβολίζει τις περικοπές που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση.

Μια νέα δέσμη ασφυκτικών μέτρων (που επίσημα αποκαλούνται "μεταρρυθμίσεις") εγκρίθηκε από το Ισπανικό Κοινοβούλιο στις 10 Απριλίου, και προβλέπει την οριστική κατάργηση της δωρεάν παροχής φαρμάκων στους συνταξιούχους και την ακόμα μεγαλύτερη χρέωση των φοιτητών για την εκπαίδευσή τους. Το Υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, επιδιώκει να "αναζωογονήσει" την παραπαίουσα οικονομία της χώρας με περικοπές 27 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά ταμεία, και επιπλέον περικοπές 10 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας και της παιδείας.

"Μας πιέζουν μέχρι ασφυξίας", δήλωσε ένας διαδηλωτής στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP).

"Οι περικοπές στους τομείς της υγείας και της παιδείας είναι η τελευταία σταγόνα για μας, την εργατική τάξη", δήλωσε ο Domingo Zamora, 60χρονος δημόσιος υπάλληλος από τη Μαδρίτη. "Χωρίς αυτά, τι μας μένει; Ούτε δουλειές δεν υπάρχουν σε αυτή τη χώρα".

"Είναι αδύνατον να βρω κάποια δουλειά, οποιαδήποτε, και οι γονείς μου υποφέρουν επειδή και οι δυό τους εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ό,τι έχουν κερδίσει με τον ιδρώτα τους στα τριάντα χρόνια δουλειάς τους και βάλε, τα εξαφάνισε ο Ραχόι μέσα σε ένα μήνα", δήλωσε στο AFP η Alba Sanchez, απόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας.

Σύμφωνα με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Ισπανίας, το CCOO και την UGT, το ποσοστό συμμετοχής στις διαδηλώσεις στη Μαδρίτη ήταν γύρω στις 40.000, ενώ ακόμη περισσότεροι διαδήλωσαν σε πολλά άλλα μέρη της χώρας. Οι αριθμοί αυτός διαψεύδουν τις εκτιμήσεις της αστυνομίας για πολλές πόλεις. Ενδεικτικά, ενώ τα συνδικάτα υπολόγισαν των αριθμό των διαδηλωτών στις 4.000 στην Βαρκελώνη, η αστυνομία τους έβγαλε 700.

Για σήμερα, Πρωτομαγιά, έχουν ανακοινωθεί, επίσης, μαζικές διαδηλώσεις.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία στην Ισπανία έχει χτυπήσει ρεκόρ Ευρωζώνης, με 24,4% - ποσοστό που αντιστοιχεί σε 5,6 εκατομμύρια ανέργους σε όλη τη χώρα. Πάνω από το 50% των Ισπανών κάτω των 25 ετών δεν μπορούν να βρουν μια θέση εργασίας. Η υπομονή του ισπανικού λαού εξαντλείται, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση της κυβέρνησης Ραχόι, η οποία δηλώνει ότι αγωνίζεται να μειώσει το έλλειμμα της χώρας από το 8,5 % στο 5,3 % του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ, το εθνικό έλλειμμα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 3% - που είναι και ο στόχος του ισπανικού υπουργικού συμβούλίου για το 2013. Ωστόσο, καθώς η Ισπανία κατρακυλά όλο και περισσότερο προς μια δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια, οι ανησυχίες παραμένουν έντονες ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί και η χώρα θα αναγκαστεί να αναζητήσει μηχανισμό στήριξης όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]