Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Συρία καταγγέλλει την προκλητική στάση της Τουρκίας



Εφημερίδα Pravda
30.04.2012


Με προχθεσινή ανακοίωσή της, μέσω του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών (κεντρική φωτό) , η συριακή κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι οι ανώτατες αρχές της Τουρκίας έχουν εκδώσει προκλητικές δηλώσεις που αφενός στοχεύουν στην επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας και αφετέρου επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και αντικρούουν το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Με επίσημη δήλωση του, το συριακό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για την προώθηση αυτής της πολιτικής.

"Υπενθυμίζουμε ότι η Συρία δεν έχει απειλήσει την τουρκικά σύνορα, διότι θεωρεί την Τουρκία ως φίλη και γείτονα χώρα"
, αναφέρεται στη δήλωση.

"Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Ερντογάν απειλεί να καλέσει το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τα σύνορά της Τουρκίας, και το κάνει αυτό σε βαθμό που η στάση αυτή να αμφισβητεί πλέον μια σοβαρή δέσμευση προς τα σημεία του σχεδίου Ανάν", τονίζει το συριακό υπουργείο.

Στην δήλωση αναφέρεται επίσης: "H αναίρεση της πολιτικής καλής γειτονίας από τον Τούρκο πρωθυπουργό, προκειμένου να υιοθετηθεί μια μεθόδευση εντατικοποίησης της κρίσης και να συνεχιστεί η συνεργασία των Τούρκων με ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, που δεν τηρούν τις πολιτικές διαδικασίες, είναι επίσης άκρως ανησυχητική".

Η συριακή κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως τον Ερντογάν για την εκμετάλλευση της κατάστασης των Σύριων που πλήττονται από την κρίση και που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τουρκικό έδαφος, προκειμένου να επιδεινωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

"Αντί να μεθοδεύεται αυτή η τακτική, οι αρχές θα πρέπει να κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους, προκειμένου να διευκολύνουν την επιστροφή των προσφύγων. H Συρία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το τουρκικό γραφείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Ερυθρά Ημισέληνος" [διεθνούς οργάνωσης που παρέχει ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε μουσουλμανικές χώρες ] για τον σκοπό αυτό", τονίζεται στην ανακοίνωση.

'Όσον αφορά τις τουρκοσυριακές σχέσεις, η υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Kathleen Hicks, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η Ουάσινγκτον θα εισηγηθεί μια εναλλακτική πρωτοβουλία, διαφορετική από το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο, όπως τόνισε η υπουργός, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Ανάλογη άποψη εξέφρασε ο Derek Chollet, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η Hicks πρότεινε σε συνεδρίαση της Γερουσίας να εξεταστεί από το Πεντάγωνο το ενδεχόμενο μιας κινητοποίησης στρατευμάτων στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία, "προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας".

"Σχεδιάζουμε διαφορετικές στρατηγικές, που αφορούν ένα ευρύ φάσμα πιθανών τοποθεσιών στην περιοχή, καθώς επίσης και τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας στις παραμεθόριες περιοχές", υποστήριξε η Hicks, υπονοώντας την Τουρκία.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]