Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stiglitz: Υπερβολική η λιτότητα και θα αποτύχει

Στην Ελλάδα ακολουθείται η λάθος συνταγή, τόνισε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Joseph Stiglitz, προειδοποιώντας ότι επίκειται νέο κύμα ύφεσης στην ευρωζώνη.

Επισημαίνει ότι «η υπερβολική δόση λιτότητας χειροτερεύει τα πάντα», ενώ τονίζει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν επαρκεί. Κατά την άποψή του, η λύση βρίσκεται στην αύξηση και όχι στη μείωση των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσης.

Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», ο κ. Stiglitz τάσσεται κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς «οι δημοκρατίες μπορούν να αντέξουν περικοπές μόνο μέχρις ενός σημείου, χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ».

"Αυτή η τακτική θα αποτύχει», δηλώνει κατηγορηματικά και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε ένα παράδειγμα όπου οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών να οδήγησαν στην εξυγίανση ενός ασθενούς κράτους». Κάνει λόγο για την ανάγκη εφαρμογής αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών μοναδική διέξοδο.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένο και αυτό επειδή υπάρχει ο φόβος της χρεοκοπίας. Αλλά και η χρεοκοπία κρατών ανήκει στον σύγχρονο καπιταλισμό. Πρέπει να είναι επιτρεπτή», εξηγεί και ζητά να χορηγούνται μεγαλύτερα δάνεια σε επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Stiglitz και επισημαίνει: «Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση».

Ο κ. Stiglitz τάσσεται υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά και της δημιουργίας κοινής δημοσιονομικής αρχής για την ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να χορηγεί επιπλέον κεφάλαια σε χώρες με πρόβλημα. «Μιλάω για την επονομαζόμενη αναδιανεμητική ένωση, την οποία μισούν πολλοί Γερμανοί», υπογραμμίζει

Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί φυσιολογική και θετική τη μετάθεση του κέντρου της παγκόσμιας οικονομίας προς την Κίνα και την Ινδία. Κλείνοντας, επισημαίνει ότι η κρίση έδειξε πως το μοντέλο του καπιταλισμού των χρηματαγορών δεν λειτουργεί: «Ο πλούτος κατανέμεται άνισα. Τα περισσότερα πηγαίνουν στην κορυφή, στη βάση μένουν λίγα. Πρέπει να αναλογιστούμε τι είδους οικονομία θέλουμε».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]