Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και τώρα τί;


Το Μνημόνιο 2 ψηφίστηκε. Η Αθήνα κάηκε για άλλη μία φορά. Την μοίρα μας εμείς οι απλοί πολίτες, οι μη-κατέχοντες από λαμογιές, λοβιτούρες, φοροδιαφυγή, μαύρο χρήμα και όλα αυτά, την ξέρουμε. Μας την έχουν αναλύσει όλοι οι βρικόλακες της ενημέρωσης με κάθε λεπτομέρεια, λες και ηδονίζονται. Τα πάντα φαίνονται ή είναι μαύρα και άραχνα…. Το θέμα όμως είναι θα τα αφήσουμε όλα στην τύχη τους μια και ψηφίστηκε το Μνημόνιο; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε;

Κατά την άποψη μας μπορούμε να κάνουμε πολλά. Το ότι θα υποφέρουμε είναι γνωστό. Άρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε να προχωρήσουν τα μέτρα, αυτά που προβλέπονται από τις διαρθρωτικές αλλαγές, το ταχύτερο δυνατό. Είναι η μόνη μας λύση για να τελειώσει το βασανιστήριο μας μια ώρα αρχύτερα… Ως γνωστόν εισπρακτικός μηχανισμός για τα έσοδα στο κράτος δεν υπάρχει. Από τις εμπειρίες που έχει ο καθένας από εμάς, αλλά και από όσα αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό, ο μόνος εισπρακτικός μηχανισμός που υπήρχε ήταν για τις τσέπες κάποιων… Καιρός είναι λοιπόν τα χρήματα αυτά να μπουν στα ταμεία του δημοσίου και να μην γίνονται άλλο βίλες, υπερπολυτελή αυτοκίνητα, εξοχικά, καταθέσεις στην Ελβετία και όπου αλλού κάποιων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Ευτυχώς, που μας κατάντησαν οι πολιτικοί και οι συνοδοιπόροι τους να λέμε ευτυχώς για τους δυνάστες μας, η τρόικα ή η δύναμη κρούσης της ΕΕ, έχουν διαπιστώσει κατά τον καλύτερο τρόπο τις ανεπάρκειες αυτές και στο Μνημόνιο 2 υπάρχουν πολλές προβλέψεις για να αλλάξει η κατάσταση αυτή και μάλιστα έχουν τεθεί και στενά χρονικά όρια. Για παράδειγμα αναφέρουμε το να σταματήσει επιτέλους η είσπραξη χρημάτων και επιταγών από τις Εφορίες και να γίνονται πλέον όλες οι πληρωμές με εμβάσματα από τις τράπεζες. Πρέπει να δημιουργηθεί κατάλογος μεγαλοοφειλετών για την καλύτερη διαχείριση των φορολογικών αρχείων και μάλιστα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Δημοσίευση στο διαδίκτυο βασικών δεικτών απόδοσης για τις εφορίες (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012). Ενεργοποίηση της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (Ιούνιος 2012). Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από απλούστερη νομοθεσία (το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012). Διακόσιες εφορίες, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αναποτελεσματικές, θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012. Και αυτά τα μέτρα είναι ένα απλό δείγμα των προβλέψεων που υπάρχουν. Και ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τα μέτρα αυτά; Θα πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος 200 εφορίες που δεν προσφέρουν τίποτα ή που υπάρχουν απλά για να παίρνει ψήφους ο κάθε βουλευτής στην περιφέρειά του; Μετά, ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, για πολλούς ήταν η μεγαλύτερη απάτη που υπήρχε. Πολυνομία, χιλιάδες διατάξεις επί διατάξεων για ποιο λόγο; Μα για να διευκολύνονται οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι με τους φοροφυγάδες… Για να βολεύεται το 4-4-2 που μας εξήγησε και ο κύριος Σπινέλης και δεν γνώριζε κανείς!!! Αυτό είναι σύστημα και με τεράστιες αποδόσεις, όχι τα άλλα που εφαρμόζουν οι προπονηταράδες στο ποδόσφαιρο!

Μετά έχουμε την διαφθορά που όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για εμάς. Τα υπόλοιπα έπονται. Πρώτα απ’ όλα ίσως εκ των πραγμάτων αναγκαστούμε να την πολεμήσουμε εμείς οι ίδιοι στην καθημερινή μας ζωή λόγω έλλειψης χρημάτων. Γιατί όταν σου κόβουν εσένα τον μισθό, την σύνταξη, σου φορολογούν και τον αέρα που αναπνέεις πως εσύ μετά να δώσεις φακελάκι στο γιατρό, στον δήμο, στη πολεοδομία, για «γρηγορόσημο» για να κάνεις την δουλειά σου; Θα πρέπει συνεχώς να πιέζουμε για να αποκαλυφθούν και να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο. Δηλαδή εμείς θα πεινάμε εξ αιτίας αυτών που έχουν κατακλέψει, καταληστεύσει το δημόσιο και απλά θα τους κοιτάμε; Θα πρέπει να πιέσουμε για ακόμη αυστηρότερες ποινές, για να γίνονται κατασχέσεις, δημεύσεις περιουσιών όλων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει επιτέλους το δημόσιο να λειτουργήσει ως «υπηρέτης» όλων ημών και όχι ως βασανιστής μας ή μέσον για τον παράνομο πλουτισμό κάποιων. Θα πρέπει να κοπούν οι γόρδιοι δεσμοί επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, κάθε λογής μεγαλοαπατεώνων και των πολιτικών. Γιατί όταν ακούς πχ ότι εφοριακός είχε καταδίκη 20 ετών ήταν έξω από την φυλακή, έπαιρνε προαγωγές και τελικά πήρε και σύνταξη αντί να είναι στα …κάτεργα, αυτό δεν γίνεται τυχαία.

Και για να καταπολεμηθεί η διαφθορά πρέπει και η δικαιοσύνη να γίνει πιο αποτελεσματική και ταχύτερη. Η ηρωική προσπάθεια κάποιων εισαγγελέων και κάποιων δικαστών δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο που έχει τόσες στρεβλώσεις που το έχουν καταντήσει σαν τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων… Δεν μπορεί αυτός που δεν πληρώνει και που χρωστά τα μαλλιά της κεφαλής του στο δημόσιο να κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος και να διάγει πλουσιοπάροχο βίο! Δεν μπορεί να παραμένει στην θέση του ο όποιος δημόσιος υπάλληλος, εφοριακός, ελεγκτής, οικονομικός επιθεωρητής επέτρεψε το χρέος κάποιου να φθάσει στην κορυφή του Έβερεστ. Για αυτό και είναι κάτι παραπάνω από επαινετή η προσπάθεια των Οικονομικών Εισαγγελέων και των συνεργατών τους. Τελευταίο χαρακτηριστικό βήμα της προσπάθειας αυτής είναι ο έλεγχος που διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας κύριος Πεπόνης στα περιουσιακά στοιχεία όλων αυτών των εφοριακών αλλά και των συγγενών τους σε βάθος 15ετίας!!! Για να δούμε τώρα τι λαβράκια θα βγούνε…. Βέβαια για να γίνει και όλη αυτή η δουλειά χρειάζονται και οι κατάλληλοι άνθρωποι. Όσοι για τον άλφα ή βήτα λόγο είναι δυσαρεστημένοι ή θέλουν να κωλυσιεργήσουν ή να κάνουν καμιά λευκή απεργία, δεν πειράζει μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά από το σπίτι τους… Ούτως ή άλλως και τεράστια ποσοστά ανεργίας υπάρχουν οπότε μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα από άλλους και από το Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για να απολυθούν άμεσα κάποιες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων. Άρα αντί να φύγουν οι ικανοί να φύγουν όλοι εκείνοι που έβαλαν το χεράκι τους για να φθάσουμε εδώ ή δεν θα βοηθήσουν για να φύγουμε από εδώ…

Ο δρόμος αυτός που προτείνουμε είναι ανηφορικός και δύσκολος. Αλλά είναι ο μόνος δρόμος και τρόπος για να αλλάξουμε το ταχύτερο δυνατόν τις ζωές μας. Όσο πιο γρήγορα πετύχουμε να πληρώνουν ΟΛΟΙ αυτό που τους αναλογεί, και να μην πληρώνουν μόνον τα κορόιδα όπως γινόταν μέχρι σήμερα, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την στενωπό αυτή. Και δεν θα έβλαπτε, αντιθέτως θα βοηθούσε αν και κάποια στιγμή διαδηλώναμε, όχι για την απελευθέρωση του επαγγέλματος μας, ούτε γιατί έπεσε η ομάδα μας στην Β΄Εθνική, ή για την σωτηρία της καφέ αρκούδα της Αγουλινίτσας αλλά για όλα τα άλλα που είτε μας έφεραν εδώ είτε θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα και καθυστερούν… Άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Ουδέν κακόν αμιγές καλού και De malo, bonum (από το κακό, καλό). Ε, ας εκμεταλλευτούμε την σοφία τους….



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Δεν ξέρω πού μένεις, Διογένη, αλλά η Αθήνα δεν "κάηκε για άλλη μια φορά". Αυτό που έγινε χτες δεν έχει προηγούμενο. Έχουν καεί 36 κτίρια στο κέντρο, και όχι μια-δυο προσόψεις τραπεζών.

    Απόψε στις 8, τα μέλη της πολιτιστικής κίνησης "Κάθε Σάββατο στην Αθήνα" θα συγκεντρωθούν μ' ένα κερί στο χέρι έξω από τους ιστορικούς δίδυμους κινηματογράφους "Αττικόν" και "Απόλλων", σε ένδειξη "βουβής διαμαρτυρίας για το ξήλωμα της ζωής μας", όπως λέει η ανακοίνωση.

    Μας καλούν να είμαστε εκεί όσοι μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πίτσες μπλε κι αυγά Τουρκίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]