Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Ένα κράτος συμμορία

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναρρώνει από εγχείρηση στο έντερο, με τις φήμες να είναι έντονες ότι πάσχει από «ύποπτο» καρκίνο, οι αποκαλύψεις του συλληφθέντος Μεχμέτ Εϋμούρ, συνταξιούχου υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, που διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Καταπολέμησης Τρομοκρατίας της ΜΙΤ, για άλλη μια φορά φέρνουν στο προσκήνιο το άγριο και αποκρουστικό πρόσωπο του τουρκικού κράτους.

Πριν από λίγους μήνες, ο απότακτος αστυνομικός των ειδικών επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας, Αϋχάν Τσαρκίν, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους κατηγορούμενος της υπόθεσης Σουσουρλούκ, κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι συμμετείχε σε ομάδες δολοφονίας που είχαν συγκροτηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και ασφαλείας, οι οποίες είχαν ως στόχο την εκτέλεση Κούρδων πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και διανοουμένων που υποστήριζαν το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Ο Αϋχάν Τσαρκίν, μεταμελημένος ή ενθαρρυνόμενος, δεν είναι σαφές, δεν έκανε απλές αναφορές, αλλά έδωσε «διευθύνσεις και ονόματα», που λέει και το λαϊκό άσμα.

Στα πλαίσια των καταγγελιών του Τσαρκίν, ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του προαναφερθέντος συνταξιούχου στελέχους της ΜΙΤ, ο οποίος μετά την κατάθεσή τους, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αφού του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Αποσπάσματα από την κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ΜΙΤ διέρρευσαν στον τουρκικό τύπο, μέρος των οποίων μεταφράζουμε κατά λέξη:

«Ο Ταρίκ Ουμίτ (φημισμένος μεγαλέμπορος ναρκωτικών, σ.τ.μ) ήταν ένα άτομο που δεν μπορούσες να το ελέγξεις. Ήταν ευερέθιστος και εριστικός. Δούλεψε και για τη ΜΙΤ και για τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, με εντολή του Μεχμέτ Αγάρ. Μου είπε ο ίδιος ότι του είχε ανατεθεί αποστολή από το κράτος και είχε λάβει μέρος στις εκτελέσεις των Σαβάς Μπουλντάν, Χακί Καράι, Αντνάν Γιλντιρίμ... Αυτές του τις ομολογίες τις κατέγραψα κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχα μαζί του σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο ξενοδοχείο Τσιραγάν. Οι μαγνητοταινίες αυτές βρίσκονται στα αρχεία της ΜΙΤ...

Όταν ανέλαβα καθήκοντα (εννοεί στο Τμήμα Καταπολέμησης Τρομοκρατίας της ΜΙΤ, σ.τ.μ.), ο Ταρίκ Ουμίτ μου έδειξε έναν κατάλογο στον οποίο υπήρχαν τα ονόματα σαράντα ατόμων που ήταν για εκτέλεση. Ορισμένα ονόματα ήταν σβησμένα. Τα είχαν ήδη εκτελέσει. Ο επιχειρηματίας Μπεχτσέτ Τζάντουρκ ήταν ανάμεσα στους εκτελεσθέντες. Όλα αυτά τα ανέφερα με γραπτή έκθεση στη ΜΙΤ.»

Επίσης, σε άλλο μέρος της κατάθεσή του ο Εϋμούρ αναφέρεται στην ομάδα των αξιωματικών που αποσπάστηκε από την Διοίκηση Ανορθοδόξου Πολέμου του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στη ΜΙΤ, για να διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ελλείψει ανάλογης εμπειρίας στα στελέχη της ΜΙΤ. Λέει ο Εϋμούρ:

«Επειδή δεν είχαμε εμπειρία στη ΜΙΤ, αποσπάστηκαν από τη Διοίκηση Ανορθοδόξου Πολέμου του ΓΕΕΘΑ στην υπηρεσία μας πέντε αξιωματικοί και ο επικεφαλής τους, συνταγματάρχης Ορχάν Τσομπάν. Ανάμεσά τους ήταν και ο Κασίφ Κοζίνογλου. Εγώ ζήτησα να μην αποσπαστεί ο Κοζίνογλου στη ΜΙΤ, γιατί είχα ακούσει ότι όσο υπηρετούσε στη Διοίκηση Ανορθοδόξου Πολέμου, είχε αναμειχθεί σε διάφορες παράνομες ενέργειες. Ο συνταγματάρχης Ορχάν Τσομπάν μου είπε ότι η ομάδα δεν διασπάται. Έτσι, ο Κοζίνογλου αποσπάστηκε στη ΜΙΤ. Όσο υπηρετούσε στην υπηρεσία μας, έμαθα ότι έκανε σχέδιο με έναν μόνιμο υπαξιωματικό για να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Ακίν Μπιρντάλ. Διέταξα ανάκριση και τον τιμώρησα. Τελικά, τον Κοζίνογλου τον πήρε υπό την προστασία του ο Σενκάλ Ατασαγκούν, μετέπειτα διοικητής της ΜΙΤ».

Οι αποκαλύψεις του Εϋμούρ δεν σταματούν εδώ. Μιλάει επίσης για επίσημη απόρρητη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, στο οποίο σημειωτέον συμμετέχουν ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την οποία το ΣΕΑ εξουσιοδοτούσε μια ομάδα εκτελεστών να δολοφονήσει ογδόντα Κούρδους πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και διανοουμένους, οι οποίοι αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του κουρδικού κινήματος, τη δεκαετία του ’90.

Η απόφαση αυτή εκτελέστηκε σε μεγάλο βαθμό από μαφιόζους, εμπόρους ναρκωτικών και κακοποιά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποίησαν αναλόγως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, δίνοντάς τους φυσικά ως αντάλλαγμα προστασία, για να συνεχίσουν την κακοποιό τους δράση. Τότε, μάλιστα, η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, αναφερόμενη σε έναν από την ομάδα των μαφιόζων εκτελεστών, τον Αμπντουλλάχ Τσατλί, ο οποίος σκοτώθηκε στο ατύχημα του Σουσουρλούκ, είχε πει το αμίμητο: Όποιος έχει ρίξει σφαίρα για την πατρίδα, είναι ήρωας και αξίζει της προστασίας του κράτους.

Τα περιστατικά είναι πολλά και όπως φαίνεται από τις αποκαλύψεις των πρώην αξιωματούχων,οι μηχανισμοί που χρησιμοποίησαν εγκληματίες και εμπόρους ναρκωτικών για διάφορες «εθνικές υποθέσεις» της Τουρκίας, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ελληνικοί στόχοι, είναι ανέγγιχτοι.

Τέτοιοι μηχανισμοί σκότωσαν τον Αρμένιο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, και μέχρι σήμερα παραμένουν ανέγγιχτοι από την κυβέρνηση Ερντογάν και από την τουρκική δικαιοσύνη. Στη φυλακή βρίσκονται μόνο εκείνοι οι μηχανισμοί που αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν και εκείνοι που αποπειράθηκαν να αποκαλύψουν την κρυφή ατζέντα του Φετουλάχ Γκιουλέν, διδασκάλου και βασικού υποστηρικτή του Ερντογάν και του κυβερνητικού κόμματος.

Κατά τ’ άλλα, το βαθύ κράτος της Τουρκίας, η ευθεία ανάμειξη του οποίου σε εγκληματικές πράξεις δικαιολογεί τον τίτλο μας, διατηρείται ακέραιο και συνεχίζει το έργο του εναντίον των Κούρδων, των Αλεβιτών, των Αρμενίων και των εναπομεινάντων Ελλήνων της Πόλης της Ίμβρου και της Τενέδου, αλλά και εναντίον της ίδιας της πατρίδας μας.

Καλό είναι να μην το ξεχνάμε εμείς οι Έλληνες και ο κάθε αρμόδιος, αφού τα πλοκάμια του κράτους-συμμορία είναι απλωμένα και ριζωμένα βαθιά στην Ελληνική Θράκη και όχι μόνο. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή θα έρθουμε αντιμέτωποι με το έργο που κάνουν αυτοί οι μηχανισμοί εδώ και χρόνια στην ελληνική επικράτεια.

Το ερώτημα είναι αν είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε;


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. - Πόσοι γνωρίζουν την Τουρκία σαν τον Σάββα Καλλιντερίδη;
    - Πόσοι Έλληνες Αξκοί στην Τουρκία "έκαναν που..να", στο πεδίο, τις ΤΕΔ και το παραπάνω αναφερθέν τουρκικό φασιστικό παρακράτος;
    - Το "Ευχαριστώ" της Πατρίδας ήταν η υποχρέωσή του σε παραίτηση.
    - Τουλάχιστον, διαβάζετέ τον, ώστε να πάψετε να θεάσθε την Τουρκία, όπως πριν από 50 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]