Ενώ η ΕΕ μοιάζει να διαλύεται, μια νέα κοινότητα εθνών γεννιέται στο Καράκας
Η ιδρυτική διάσκεψη κορυφής
Voltaire Network
Του Thierry Meyssan
4/12/2011
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Τριάντα τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής έχουν συναινέσει στην ίδρυση ενός νέου περιφερειακού μπλοκ και αντάλλαξαν υποσχέσεις για την επιδίωξη στενότερων οικονομικών και πολιτικών δεσμών. Η Κοινότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) χαρακτηριστικά απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης κορυφής, που φιλοξένησε η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, αριστερής και δεξιάς ιδεολογίας, επικύρωσαν με τις υπογραφές τους την ίδρυση του νέου αυτού συνασπισμού εθνών. Η ίδρυση του μπλοκ έχει σχολιαστεί ευνοϊκά, ως η υλοποίηση ενός οράματος διακοσίων χρόνων: της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής, έτσι όπως την οραματίστηκε ο Simon Bolivar.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η CELAC αποτελεί εναλλακτική επιλογή και αντίποδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAΚ), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αλλά και μια κοινή προσπάθεια των χωρών της Λατινικής Αμερικής να μειώσουν η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.
"Με την πάροδο του χρόνου, η CELAC θα αφήσει πίσω της τον παλιό και φθαρμένο ΟΑΚ", δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ugo Chavez, στα εγκαίνια του μπλοκ προχθές.
"Θα είναι η θανατική ποινή του Δόγματος Μονρόε", πρόσθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Daniel Ortega.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν βλέπει την CELAC ως υποκατάστατο του ΟΑΚ. Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mark Toner, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν "να εργάζονται μέσω του ΟΑΚ, θεωρώντας τον ως τον κατ' εξοχήν πολυμερή οργανισμό, όπου εκπροσωπείται όλο το ημισφαίριο".
O πολιτικός αναλυτής Οmar Jose Fariñas δήλωσε στο ισπανικό κανάλι RT ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την CELAC ως πιθανή απειλή για την ηγεμονία τους στην περιοχή.
Στην ιδρυτική διάσκεψη κορυφής, ο Chavez διάβασε κοινή δήλωση των χωρών της CELAC, που καταδικάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Η Αβάνα, η οποία δεν είναι μέλος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), έχει προσχωρήσει στο νέο περιφερειακό μπλοκ της CELAC.
"Όχι άλλες παρεμβάσεις. Φτάνει πια! Πρέπει να οργανωθούμε ώστε να αποτελέσουμε ένα σχήμα που θα γίνει ένα από τα κέντρα παγκόσμιας ισχύος και να απαιτήσουμε το σεβασμό προς όλους εμάς ως κοινότητα και προς κάθε μία από τις χώρες μας ξεχωριστά", δήλωσε ο ηγέτης της Βενεζουέλας.
O Rafael Correa, πρόεδρος του Εκουδόρ, δήλωσε στην ομιλία του: "Ο ΟΑΚ έπρεπε κανονικά να είχε διαλυθεί με το που εισέβαλε η Βρετανία στα νησιά της Αργεντινής, Malvinas (που οι Βρετανοί ονομάζουν Falkland) το 1982".
Οι 33 ηγέτες δεσμεύτηκαν να καταβάλουν προσπάθειες να αντέξουν την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την ΕΕ και άλλες αναπτυγμένες χώρες.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, τόνισε ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο στους γείτονές τους εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
"Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών μας", δήλωσε η Rousseff το βράδυ της Παρασκευής. Υπογράμμισε επίσης ότι η Λατινική Αμερική "θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, αν είναι να διασφαλιστεί ο τρέχων κύκλος της ανάπτυξής της, παρά τη διεθνή οικονομική αποσταθεροποίηση, κάθε πολιτικός οφείλει να γνωρίζει ότι ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη τους άλλους".
Ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera, ο οποίος ανέλαβε την πρώτη εκ περιτροπής προεδρία της CELAC, εξέφρασε την ελπίδα ότι το μπλοκ θα συμβάλει στην οικοδόμηση της περιφερειακής συνεργασίας, παρά τις διαφορές οι οποίες τυχόν υπάρχουν μεταξύ ορισμένων από τα 33 κράτη μέλη.
Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη μελλοντική συνεργασία τους στους τομείς της πάταξης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η CELAC θα πρέπει "να γίνει μια πολιτική ένωση που στόχο θα έχει την διαμόρφωση ενός μεγάλου κέντρου εξουσίας για τον 21ο αιώνα", και υπογράμμισε τη σημασία της ισχυρής περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς πολλές χώρες στην περιοχή θα αναπτύξουν στενότερους δεσμούς με την Ασία και την Ευρώπη και θα μειώσουν την πάλαι ποτέ εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ.
Την ίδρυση της CELAC χαιρέτισε η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, Κίνα. Ο Chavez διάβασε στους συνέδρους επιστολή του Κινέζου προέδρου, Hu Jintao, μέσω της οποίας συνέχαιρε τους ηγέτες για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του νέου συνασπισμού.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, "ο Hu δεσμεύτηκε να ενδυναμώσει τη συνεργασία της χώρας του με την CELAC και υπογράμμισε ότι στις αρχές του 21ου αιώνα οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναπτυχθεί γοργά και σε πολλά επίπεδα, μέσω της επέκτασης μιας αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας".
Οι χώρες της CELAC έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 600 εκατομμύρια και ένα μέσο όρο ΑΕΠ που αγγίζει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια - περίπου το 1/3 του μέσου όρου της παραγωγής των ΗΠΑ και του Καναδά.
ΒΙΝΤΕΟ του Al Jazeera με ρεπορτάζ από την διάσκεψη κορυφής, χαρακτηριστικές δηλώσεις συνέδρων και το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mark Toner:
BINTEO - ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού της Βενεζουέλας Telesur με αγγλικούς υπότιτλους: Άφιξη και δηλώσεις του προέδρου του Μεξικού, Felipe Calderon:
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...