Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

James Corbett: Πλησιάζει η καταιγίδα της λογοκρισίας του διαδικτύου


Του James Corbett 
για το καναδικό διαδικτυακό κανάλι Global Research
23/11/2011
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Κίνας έχουν καταγγείλει υποτιθέμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο τους από ξένους στρατιωτικούς, hackers, και την ύπαρξη ύποπτων λογισμικών, όπως είναι το Duqu, ένας ιός παρόμοιος με το κυβερνοόπλο Stuxnet, το οποίο κατασκευάστηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθεί κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Παρά το γεγονός ότι η φύση, η προέλευση των επιθέσεων, ακόμη και η ίδια η πιθανότητα της διεξαγωγής τους δεν μπορεί να εξακριβωθεί για την κάθε μια μεμονωμένα, οι υποτιθέμενες απειλές χρησιμοποιούνται με σκοπό την πρόταση νέων νομοθεσιών. Ως στόχο θα έχουν το φίμωμα της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο και θα πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις σε έναν χώρο που πολλοί θεωρούν ως το πεδίο της μάχης στον 21ο αιώνα: τον κυβερνοχώρο.

Στις ΗΠΑ, μια έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο η Εθνική Διεύθυνση Αντικατασκοπείας (National Counterintelligence Executive) των ΗΠΑ καταδικάζει την κυβερνοκατασκοπεία, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντική απειλή για την αμερικανική οικονομία. Σε ένα τμήμα της έκθεσης, που φέρει τον τίτλο "Εκτεταμένη απειλή από αντιπάλους και συνεργάτες", αναφέρονται τα εξής:

"Οι Κινέζοι ηθοποιοί είναι οι πιο δραστήριοι και επίμονοι "δράστες" στο πεδίο της οικονομικής κατασκοπείας". Επίσης αναφέρεται ότι "οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας διεξάγουν μια σειρά από δραστηριότητες για τη συλλογή οικονομικών πληροφοριών και τεχνολογίας από αμερικανικούς στόχους".

Στον απόηχο της έκθεσης, η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), μια υπηρεσία του Yπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, στην οποία έχει ανατεθεί η αποστολή της διατήρησης του τεχνολογικού πλεονεκτήματος του αμερικανικού στρατού, ζήτησε αύξηση της χρηματοδότησής της κατά 73% κατά το οικονομικό έτος 2012: από 120 σε 208 εκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, η Κίνα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της έκθεσης, αποκαλώντας τους ισχυρισμούς "ανεύθυνους".

Στην παρούσα φάση, διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τους φόβους για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ως δικαιολογία για να πατάξουν το δικαίωμα των πολιτών τους στην ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα αποφάσισε να κλείσει τις "κοινωνικές" ιστοσελίδες τύπου Facebook καθώς και τα προσωπικά ιστολόγια, σαν αντίδραση στο αυξανόμενο θάρρος και την επιρροή των Κινέζων ιστολόγων στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση. Η άκομψη αντίδραση του Πεκίνου σε ό,τι γράφτηκε από ιστολόγους για ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, που σημειώθηκε στην πόλη Wenzhou στις αρχές του 2011 και αφορούσε δύο τρένα μεγάλης ταχύτητας, οδήγησε σε ένα τέτοιο ξέσπασμα αγανάκτησης στο διαδίκτυο που η είδηση μεταδόθηκε τελικά και από τους συμβατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Κίνας. Με ανακοίνωσή της, η κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών του Διαδικτύου της Κίνας δηλώνει αποφασισμένη να μην ανεχθεί στο εξής τέτοιου είδους κριτικές, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, σε τρεις από τους κατηγορηθέντες ιστολόγους έχουν επιβληθεί ποινές από τις τοπικές δικαστικές αρχές.

Λίγες μέρες μετά από αυτή την ανακοίνωση των Κινέζων, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η χρήση των "κοινωνικών" μέσων μαζικής ενημέρωσης για την παρακολούθηση και επιτήρηση του πληθυσμού της χώρας. Η υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Caryn Wagner, δήλωσε ότι στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζονται φόβοι για κοινωνικές εκρήξεις, παρόμοιες με αυτές που ξέσπασαν στην Τυνησία τον περασμένο Δεκέμβριο και προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις "κοινωνικές" υπηρεσίες του διαδικτύου όπως το Twitter για να παρακολουθεί τον πληθυσμό της χώρας. Τον περασμένο Ιανουάριο, οι γερουσιαστές Lieberman και Collins έκαναν νέες εκκλήσεις για την ψήφιση νομοθεσίας η οποία θα παρέχει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το δικαίωμα να διατάζει το κλείσιμο συγκεκριμένων ιστοσελίδων σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, με σκεπτικό την προστασία της ίδιας της κυβέρνησης. Την έκκληση αυτή επανέλαβε και ο γερουσιαστής McCain τον περασμένο Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron μίλησε για την ανάγκη να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και της ελευθερίας του λόγου. Μιλώντας σε συνέδριο για τον κυβερνοχώρο στο Λονδίνο, ο Cameron επανέλαβε παλαιότερες προτάσεις της Βρετανίας για την ύπαρξη ενός διεθνούς πλαισίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ο Eugene Kaspersky, εμπειρογνώμονας στον τομέα της ασφάλειας του διαδικτύου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, υπερασπίστηκε την ιδέα της ύπαρξης "διαβατηρίων" στο διαδίκτυο ως προϋπόθεσης για τη σύνδεση με το διαδίκτυο και την θέσπιση ενός "αστυνομικού σώματος του διαδικτύου" με σκοπό την πάταξη ανεπιθύμητων συμπεριφορών, προσθέτοντας ότι οι χώρες που δεν συμφωνούν με ένα τέτοιο πλαίσιο αυτό θα πρέπει απλά να αποκόπτονται από το διαδίκτυο.

Ο Kaspersky δεν είναι ο μόνος που τάχθηκε υπέρ του λεγόμενου "διαβατήριου", δηλαδή μιας άδειας για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στο παρελθόν, η ίδια ιδέα έχει προταθεί και από τον Craig Mundie, διοικητικό στέλεχος του τμήματος τεχνολογίας της Microsoft, ενώ παράλληλα ο Λευκός Οίκος εκπόνησε μια πρόταση στις αρχές του έτους, στην οποία τάχθηκε υπέρ μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας ανάπτυξης μιας "ταυτότητας" διαδικτύου.

Σύμφωνα με τους επικριτές αυτών των προτάσεων, ένα τέτοιο σχέδιο θα σήμαινε το τέλος του διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε, αφού θα ποινικοποιεί τη νόμιμη πολιτική διαμαρτυρία και θα καθιστά αδύνατη την κριτική εναντίον οποιασδήποτε κυβέρνησης. Με ένα καυστικό δημοσίευμά του εναντίον της πρότασης του Kaspersky, ο ειδικός στην ασφάλεια της τεχνολογίας, Bruce Schneier, καταφέρθηκε εναντίον των προσπαθειών για τον τερματισμό της ανωνυμίας στο διαδίκτυο:

"Η ύπαρξη μιας ταυτότητας χρήστη σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αδύνατη. Ακόμη και η απόδοση στοιχείων - το να γνωρίζουν συγκεκριμένες υπηρεσίες ποιος συνδέεται μέσω συγκεκριμένων διαδικτυακών πακέτων - είναι επίσης αδύνατη. Η προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός τέτοιου συστήματος είναι ανώφελη, και το μόνο που θα επιτύχει είνα να προσφέρει στους παραβάτες και τους hackers εναλλακτικούς τρόπους για να κρύβονται", τονίζει χαρακτηριστικά ο Schneier στο άρθρο του.

"Οι όποιες προσπάθειες να καταργηθεί η ανωνυμία στο διαδίκτυο δεν θα επηρεάσουν όσους διαθέτουν αρκετές γνώσεις ώστε να παρακάμψουν αυτά τα μέτρα, θα κοστίσουν δισεκατομμύρια και θα έχουν αμελητέα επίδραση στον τομέα της ασφάλειας".

Πηγή




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]