Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ασκήσεις Τούρκων μεταξύ Ακρωτηρίου και πλατφόρμας


Κλιμακώνουν τις προκλήσεις το Σαββατοκύριακο

Μετά από ένα σχετικά «ήσυχο» τελευταίο εικοσιτετράωρο, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις το Σαββατοκυρίακο, δεσμεύοντας περιοχές εντός του FIR Λευκωσίας με δύο «συστάσεις αεροναυτιλίας». Με την πρώτη σύσταση, δεσμεύει σε διάφορες ώρες του επόμενου 48ωρου, ζώνη Νότια του Ακρωτηρίου Λεμεσού και μεταξύ των ακτών της Κύπρου και της πλατφόρμας «Όμηρος» (περίπου στη μέση απόσταση), για ασκήσεις Πολεμικής Αεροπορίας σε ύψος μέχρι 10.000 πόδια σε ένα μέρος της περιοχής και μέχρι 20.000 πόδια σε άλλο.

Η εν λόγω δέσμευση επηρεάζει μάλιστα και αεροδιάδρομο που συνδέει το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου με τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τον Ειρηνικό.

Οι ασκήσεις αυτές θα γίνουν κυρίως απόψε μετά τις 10.00 το βράδυ, ενώ το πρώτο μέρος τους προβλεπόταν να διεξαχθεί αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα αρμόδια τμήματα του ΓΕΕΦ έχουν ήδη τεθεί σε συναγερμό για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των τουρκικών μαχητικών, ιδιαίτερα τη μέρα της Ανεξαρτησίας, ενώ το Ισραήλ έχει θέσει σε ιδιαίτερα αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας μεγάλο αριθμό τηλεκατευθυνόμενων και επανδρωμένων εναέριων και θαλάσσιων μέσων επιτήρησης και επέμβασης, λόγω και του γεγονότος ότι το Σαββατοκυρίακο είναι γι’ αυτούς η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά.

Με τη δεύτερη «σύσταση αεροναυτιλίας», η Άγκυρα δέσμευσε για όλο το 48ωρο, μεγάλη λωρίδα του FIR Λευκωσίας, από τα ανοικτά του Ακάμα μέχρι και τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα -δηλαδή κατά μήκος του συνόλου των βόρειων ακτών της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε με δύο επίσημα ΝΟΤΑΜ, μέσω διαδικασίας ΙCΑΟ, ότι οι προαναφερθείσες τουρκικές δεσμεύσεις έχουν ανακοινωθεί παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεση της Δημοκρατίας, όπως απαιτούν οι διεθνείς κανονισμοί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο «Φ», δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ωρών, το τουρκικό ερευνητικό «Piri Reis», να απομακρυνθεί από την περιοχή του Ερατοσθένη εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με πιθανότερο προορισμό το λιμάνι Αμμοχώστου. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η μετακίνηση να γίνει σε ώρες που βρίσκονται κοντά τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία θα λαμβάνουν μέρος στην άσκηση που καλύπτει και μέρος των περιοχών που «σάρωσε» το ερευνητικό σκάφος.

Την Παρασκευή πάντως, η τουρκική εφημερίδα «Βατάν» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ κατέφυγε σε προκλήσεις κατά της Τουρκίας στέλνοντας F-16 που πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις στην περιοχή της Μερσίνας, σε απάντηση της απόφασης της Τουρκίας να στείλει πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αποκάλυψε ο «Φ» την Πέμπτη. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ παρακολουθεί την περιοχή των γεωτρήσεων των Ελληνοκυπρίων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ηeron.

Από την άλλη, ως εξωπραγματικές χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων τις ειδήσεις που δημοσίευσε την Παρασκευή ο τουρκικός Τύπος (επικαλούμενος τον κυπριακό Τύπο), ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη «παρενόχλησαν» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis», ότι πλησίασαν σε απόσταση 15 μιλίων τις ακτές της Μερσίνας και ότι απομακρύνθηκαν μετά από την απογείωση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Η «παρενόχληση» του «Piri Reis», δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο «Φ», ενώ ο καπετάνιος του πλοίου δήλωσε ότι δεν έχουν αντιληφθεί πολεμικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα κοντά στο πλοίο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]