Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήμερα, Σάββατο, όλος ο κόσμος μια πλατεία...


«Πού είναι η πλατεία Συντάγματος τώρα που την έχουμε περισσότερο ανάγκη;» ρωτούσε μια κυρία, «με το ένα πόδι στην εργασιακή εφεδρεία», όπως είπε, λίγες μέρες πριν, στη λαϊκή συνέλευση στα Πετράλωνα. Το παγκόσμιο όμως κάλεσμα για μαζική και ειρηνική διαμαρτυρία, πρώτη φορά τόσο καλά οργανωμένο και με τόσο μεγάλη συμμετοχή, ήδη κινητοποίησε πολλούς σε ολόκληρη την υφήλιο. Σήμερα, Σάββατο, «όλος ο κόσμος μια πλατεία».

Το κεντρικό σύνθημα, «Ενωμένοι για την Παγκόσμια Αλλαγή», ήδη φαίνεται πως ενώνει χιλιάδες ανθρώπους διαφορετικών εθνών, γλωσσών, φυλών, θρησκειών και πολιτισμών. Τουλάχιστον διαδικτυακά. Το κείμενο/διακήρυξη της κινητοποίησης, ίδιο και απαράλλαχτο σε πολλές γλώσσες, αναφέρει πως «στις 15 Οκτωβρίου, άτομα από όλο τον κόσμο θα βγουν σε δρόμους και πλατείες. Από την Αμερική ώς την Ασία, από την Αφρική ώς την Ευρώπη, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να απαιτήσει μια αληθινή δημοκρατία. Τώρα ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι σε μια παγκόσμια, ειρηνική διαμαρτυρία». Τα όσα ακολουθούν στο παραπάνω κείμενο, ιδίως για κάποιον που δεν παρακολουθεί διεθνείς ειδήσεις, μοιάζουν κομμένα και ραμμένα στην ελληνική πραγματικότητα.

Σε έναν παγκόσμιο χάρτη, στην ιστοσελίδα «15october.net», σημειώνονται με κόκκινες κουκκίδες όλες οι τοποθεσίες σε όλες τις πόλεις όπου έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις. Στο Λονδίνο, πορεία από το Χάιντ Παρκ μέχρι την πλατεία του Κοινοβουλίου και αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της Αγγλίας. Στο Κέιπ Τάουν, ειρηνική κατάληψη των Βουλευτικών Κήπων. Συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» της Βολιβίας, κινητοποιήσεις στη μέση του Ατλαντικού στη Χονολουλού, στην Πράγα πορείες διαμαρτυρίας σε κυβερνητικά κτίρια, το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) στη Νέα Υόρκη, το οποίο όπως φαίνεται έχει βρει πολλούς συνεχιστές σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο. «Καταλάβετε την Τιχουάνα», «Καταλάβετε το Ντιτρόιτ», «Καταλάβετε την Αυστρία», «Καταλάβετε το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας» κ.ά.

Από την παγκόσμια κινητοποίηση δεν θα μπορούσε να λείπει και η ομάδα «Anonymous», γνωστή για τις κυβερνοεπιθέσεις της, αλλά και το κίνημα των «Αγανακτισμένων» όπου και αν υπήρξε. Ο χάρτης της Ισπανίας, εκεί που ξεκίνησαν όλα με το κίνημα «15Μ», κατακόκκινος: σε άλλες πόλεις καλούν οι «Αγανακτισμένοι», σε άλλες λένε «Καταλάβετε...», παντού όμως αναφέρουν τη λέξη «ειρηνικά». Μέσω της ιστοσελίδας, το κάθε κίνημα, η κάθε χώρα ή πόλη έχει forum για τον καλύτερο συντονισμό των κατά τόπους κινητοποιήσεων.

Μια ψηφιακή Βαβέλ φαίνεται πως ορθώνεται, με τη διαφορά πως τώρα σε όλες τις γλώσσες υπάρχουν τουλάχιστον δύο κοινοί παρονομαστές: «Ενωμένοι για την Παγκόσμια Αλλαγή» και «Αληθινή Δημοκρατία». Σε ορισμένα από τα fora, μιλάνε για την Ελλάδα και τις κινητοποιήσεις της. Ξαφνικά, για κάποιες υποσαχάριες χώρες, είμαστε τα «αδέρφια». Για χώρες της Νότιας Αμερικής, «παράδειγμα προς μίμηση» και σίγουρα όχι οι «τεμπέληδες» ή «προδότες» όπως μας έχουν αποκαλέσει κάποιοι Βόρειοι.

Στο Σύνταγμα

Ρεύμα, από όλα τα παραπάνω, έχουν πάρει και οι δικές μας πλατείες. Η πλατεία Συντάγματος για άλλη μία φορά καλεί τον κόσμο να την κατακλύσει. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα, είναι ο εφιάλτης που περιμένει και τις υπόλοιπες χώρες στο μέλλον» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.

Για σήμερα Σάββατο στο Σύνταγμα, έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή των: Δ. Πουλικάκος & His Band, Lost Bodies, Nalyssa Green, Β. Παπακωνσταντίνου, The Screaming Fly, Αέρα Πατέρα, Αρμάδα IV, Nastazzia & The Jazzuars, Gadjo Dilo, Απόφοιτοι Μουσικού Σχολείου Ιλίου και Γλάρος. Επίσης, θα υπάρχουν χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, απαγγελίες ποιημάτων, προβολές και ζωντανές συνδέσεις με το Κίνημα των Πλατειών από όλο τον κόσμο.

Το ρολόι στην ιστοσελίδα του «15october.net», το «ρολόι της Ιστορίας», όπως κάποιοι έχουν γράψει, μετράει αντίστροφα και χτυπά στις 15 Οκτωβρίου. Τώρα αν ο κόσμος ξυπνήσει, παραμένει ακόμη άγνωστο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Παγκόσμιος συγχρονισμός. Όποτε θέλουν τον ξυπνάνε τον κόσμο τα Indymedia και οι άλλοι μη εξαιρετέοι. Να προσέχουμε όλοι αυτές τις μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝ στην πλατεια με τους ηλιθιους και γραυκιλους.
    ΑΥΡΙΟ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ και ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΟΙ ΣΑΠΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.
    Αυτα τα παγκοσμια, ειναι εκ του πονηρου.Ειναι η βαλβιδα που νομιζουν οτι θα σταματηση τους Ελληνες!
    Προσοχη στις παγιδες τους.Ειναι πολλες και πολυ πονηρες.Δεν μας πολεμουν ανθρωποι,αλλα ο ιδιος ο δαιμονας του ψευδους και της κακιας.
    Σε αρκετους,πνευματικους,ειναι ορατο.Σε ανωριμους απιστευτο.
    Θα το καταλαβουν ομως ΟΛΟΙ συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επανασταση με συναυλιες, μονο, ΠΟΛΥ!!!!!!!μακακιες μπορει να την συνδραμουν.
    Οποιος Ελληνας, αληθεια ΕΙΝΑΙ ακομη Ελληνας,θα αποφυγη αυτον τον ξεφτιλισμο.
    Το τερας που μας καθησε στον σβερκο δεν φευγη με κατσαρολες και νταουλια.
    Μονο ΛΕΩΝΙΔΕΣ και ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥΣ λογαριαζουν.
    Το βλεμμα του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και του ΝΙΚΗΤΑΡΑ του Τουρκοφαγου μονο τους φοβιζη και οχι του τραγουδοποιου και του χορευτη.
    Αυτοι ειναι καλοι για γλεντια και χαρες.Εμεις ομως εχουμε πολεμο κατα του σκοτους.
    Ψηλα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ σημαια, κραταει, στο ενα χερι και το σπαθι στο αλλο, ο Καπετανιος μαχητης και οχι μαρκουτσια στο στομα.
    Μας πολεμουν Ελληνες, ΞΥΠΝΑΤΕ.Μας παιρνουν την Πατριδα μας κλεβουν το σπιτι μας,ΞΥΠΝΑΤΕ.Δεν ειμαστε σε γιορτη,αλλα σε χαλασμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]