Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι δεκάλογος του Γιούνκερ για την έξοδο από την κρίση


Ένα πλάνο δέκα σημείων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προτείνει ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιβολή αυτόματων κυρώσεων για τις δημοσιονομικά ανεύθυνες κυβερνήσεις, μεγαλύτερη εξουσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μερίσματα για φορολογούμενους που σώζουν τις τράπεζες.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Juncker αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι μία βαθύτερη μείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι αναγκαία.

«Εάν τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση της τρόικας θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα, τότε πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να εγγυηθούμε για το ελληνικό χρέος (με μέτρα) πέρα από μια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ερωτηθείς αν έχει ένα πλάνο για τον τερματισμό της κρίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε δέκα προτάσεις:

1. Εκταμίευση της επόμενης δόσης, αν αυτό είναι δυνατό

2. Να διαπιστώσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διαφορετικά θα πρέπει να σκεφτόμαστε άλλες ενέργειες που μπορούμε να λάβουμε μόνο αν έχουμε σκεφτεί όλες τις συνέπειες από αυτές τις ενέργειες - Και εκτός Ευρώπης

3. Αυστηρή συνέχιση του της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με την αυτόματη επιβολή κυρώσεων για επανειλημμένες αποτυχίες στους στόχους των προϋπολογισμών

4. Έναν οδικό χάρτη προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρώτα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν από τις αγορές οι τράπεζες με χαμηλά κεφάλαια. Αν αυτό δεν πετύχει, τα κράτη πρέπει να εξετάσουν αν μπορούν να διαθέσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Οι φορολογούμενοι πρέπει να λαμβάνουν μερίδια για τη διάσωση των τραπεζών. «Δεν μπορούμε απλά να τους δώσουμε χρήματα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που παρέχουν κεφάλαια, υπό οποιαδήποτε μορφή, θα εκπροσωπούνται και στα όργανα λήψης αποφάσεων, στο εποπτικό συμβούλιο, στο διοικητικό συμβούλιο, στη διοίκηση και ότι συμμετέχουν στα κέρδη», δήλωσε ο Γιούνκερ.

5. Καθιέρωση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

6. Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για τις χρεωμένες χώρες

7. Ένα διαφορετικό «τόνο» στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. «Είναι απαράδεκτο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χωρίζονται σε αυτές που δίνουν και σε αυτές που λαμβάνουν»

8. Αυστηρότερους κανονισμούς για τις χρηματοπιστωτικές αγορές

9. Νέος τρόπος διαπραγμάτευσης με τους Οίκους Αξιολόγησης

10. Χρειαζόμαστε μία οικονομική πολιτική. Είμαι ευτυχής που αυξάνονται αυτοί που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]