Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην αντεπίθεση περνάει το Ισραήλ - Κινητικότητα στο "οικόπεδο 12"


Το Ισραήλ έδωσε τη δική του απάντηση στις δηλώσεις Ερτογάν ότι, θα ενισχύσει τις θαλάσσιες περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Ενεργείας Ούζι Λαντάου να τονίζει επί λέξη ότι «το Ισραήλ μπορεί να υποστηρίξει και να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξεδρών άντλησης φυσικού αερίου που θα εγκαταστήσει στη Μεσόγειο».

«Απ΄όσο γνωρίζω», σημείωσε ο Ισραηλινός Υπουργός, «κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης, είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου». Η συνεργασία με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, σημείωσε, θα αποφέρει στο Ισραήλ έσοδα 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άμεση ήταν η Τουρκική απάντηση δια του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τόνισε πως ''Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την ισχύ της Τουρκίας ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός, φέρεται να δήλωσε στον Αλ Τζαζίρα την περασμένη βδομάδα ότι η επίθεση στο Μάβι Μαρμαρά ήταν αιτία πολέμου αλλά η Αγκυρα όπως αρμόζει στο μεγαλείο της Τουρκίας ενήργησε με υπομονή.

Στο μεταξύ, μετά τον Φιλίπ Μαρτένς του Ευρωπαικού Λαικού κόμματος και ο Μάρτιν Σουλτζ των Ευρωπαίων σοσιαλιστών κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου αποφεύγοντας τις απειλές σε σχέση με την εύρεση και εξόρυξη πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Στα κατεχόμενα ο σύμβουλος του η Ντερβίς Ερογλου, ο Κουντρέτ Οζερσάι μετέβη άρον άρον στην Άγκυρα δηλώνοντας ότι το ψευδοκράτος άρχισε επαφές με την Τουρκία για τα βήματα που θα κάνουν σχετικά με τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι κάλεσε τους Ελληνοκύπριους ν’ αναβάλουν τις έρευνες προσθέτοντας ότι αν το πράξουν τότε και η Τ/κυπριακή πλευρά δε θα χρειαστεί να κάνει τα απαιτούμενα βήματα.

Κινητικότητα στο οικόπεδο 12

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραηλινού Στρατού επιχειρούσαν συνεχώς στην ανατολική μεσόγειο επιτηρώντας το οικόπεδο 12 με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτήρηση του 12 αλλά και όλης της γύρω περιοχής θα γίνεται πλέον σε καθημερινή βάση μετά τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας.
Τα Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron, είναι εξοπλισμένα με ειδικό ηλεκτροοπτικό σύστημα για τις επιχειρήσεις σε θαλάσσια ζώνη.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ και θα αποσυρθούν, να σταθμεύουν στην Τουρκία για να μπορεί η Αγκυρα να παρατηρεί και φωτογραφίζει θέσεις του ΠΕΚΑΚΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο χώρο του Αιγαίου δραστηριοποιείται προς το παρόν μόνο ένα πολεμικό πλοίο, πρόκειται για την Κορβέτα Στέλθ Μίλγκεμ η οποία όμως δραστηριοποιείται στο βόρειο Αιγαίο. Στο μεταξύ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήδη παρατηρείται κινητικότητα στην περιοχή από ειδικούς οι οποίοι ανέλαβαν το στήσιμο της πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Όσοι έχουν ενημερωθεί για τις προσπάθειες που έκανε η κυπριακή κυβέρνηση να ορίσει τα σύνορα της ΑΟΖ της με το Ισραήλ θα θυμούνται ότι υπήρχαν κάποιες διαφωνίες για το "οικοπεδο 12", αλλά η Κύπρος δεν φάνηκε τότε διατεθειμένη να ενδώσει σε πιέσεις. Όλα τα άλλα που βλέπουμε σήμερα είναι ένα θέατρο δίχως ίχνος αυτοσχεδιασμών. Είναι μάλιστα πολύ καλοσχεδιασμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]