Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φοβούνται τα δάνεια οι τράπεζες

Εκτιμήσεις για αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης το τρέχον έτος, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής, διατυπώνουν οι τραπεζίτες.

Παρά το γεγονός ότι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, βρίσκεται υπό επεξεργασία η υλοποίηση της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, δόθηκε ευρωπαϊκή κάλυψη στη ρευστότητα των τραπεζών και επιπλέον υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση και κινητοποίηση των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης να υποστηριχθεί, παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, και η ανάπτυξη, εντούτοις οι τραπεζίτες δείχνουν να φοβούνται τα νέα δάνεια και να εκτιμούν ότι οι στρόφιγγες της ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας θα παραμείνουν κλειστές.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, πολλά για το ρυθμό με τον οποίο οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κριθούν από το ρυθμό της επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απώλειες καταθέσεων συνεχίστηκαν και τον Ιούνιο κατά ποσό που υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ο Ιούλιος αναμένεται να εξισορροπήσει τις εκροές, ίσως και να είναι λίγο θετικός.

Πάντως, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες θα είναι ιδιαίτερα φειδωλές σε νέα δάνεια, υπό τον φόβο των νέων επισφαλειών. Επιπλέον, τα νέα δάνεια θα είναι στοχευμένα σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι υποδομές και οι εξαγωγές. Παράλληλα, μιλούν για μία διετία με περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά, ανεξάρτητα με το εάν υπάρξει επιστροφή σε θετικό ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος προέβλεψε ανάπτυξη ελαφρώς άνω του 1% το 2012 και άνω του 2% το 2013. Σε χθεσινές του προβλέψεις ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η ελληνική Oικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2011, με την ανάπτυξη να έρχεται σταδιακά από το 2012 με την πρόβλεψη του οργανισμού να κάνει λόγο για 0,6%.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν για πρώτη φορά αρνητικός το 2010 και διαμορφώθηκε στο -0,2% από 4,1% που ήταν το 2009. Για φέτος, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω υποχώρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης έως και το - 2% με - 3%.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΤτΕ για τον μήνα Μάιο, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα υποχώρησε σε -1,1%, από -0,5% τον Απρίλιο του 2011 και 0,0% το Δεκέμβριο του 2010.

Συνολικά, το Μάιο του 2011, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.557 εκατ. ευρώ (Μάιος 2010: θετική καθαρή ροή 167 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 959 εκατ. ευρώ (Μάιος 2010: θετική καθαρή ροή 310 εκατ. ευρώ). Επίσης αρνητική κατά 165 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

Οσο για την καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες ήταν αρνητική κατά 433 εκατ. ευρώ έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 143 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2010.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]