Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

To σενάριο Γ των Βρυξελλών

Όλα για όλα τα παίζει η κυβέρνηση μετά και την απογοήτευση που πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Από τη μία, ο πανικός στην ευρωζώνη για εξάπλωση της κρίσης σε Ιταλία, Ισπανία και αργότερα σε Γαλλία και Βέλγιο, από την άλλη, η συσπείρω­ση των σκληροπυρηνικών χωρών κατά της Ελλάδας και του πλήρους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, έφεραν στο προσκήνιο το περιβόη­το «σχέδιο Γ», που έχει να κάνει με την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώ­ρας μας.

Σχέδια πτώχευσης

Το «σχέδιο Γ», όπως έγραψε το «Π» τις περασμένες εβδομάδες, βρί­σκεται στα συρτάρια των Βρυξελών, της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου και έχει να κάνει με ελεγχόμενη πτώχευση και ταυτόχρονη επίσημη ανάληψη της διαχείρισης όλης της οικονομίας από τους δανειστές μας.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα με την «επιλεκτική χρεοκοπία» για την οποία μίλησε ο υπουργός Οικονο­μικών μετά το ταξίδι του στις Βρυ­ξέλλες. Αυτό που εννοούσε ο Ε. Βε­νιζέλος είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα η συμμετοχή των ιδιωτών να μετατραπεί από εθελοντική σε υποχρεωτική και ας το θεωρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης ως πιστωτικό γεγονός και υποβαθμίσουν σε σκου­πίδια τα ομόλογά μας.

Σε τέτοια περίπτωση, όπως πι­στεύει η κυβέρνηση, η ΕΚΤ θα κλη­θεί και πάλι να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να συνεχίσει να εγγυ­άται τα ομόλογα - σκουπίδια. Αυτή είναι και η τάση που διαμορφώθη­κε από αρκετές χώρες στο Γιούρο­γκρουπ και ιδιαίτερα από την Ολ­λανδία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφο­ρίες του «Π», ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γ. Γιάκερ ήταν ιδιαί­τερα σκληρός και επικριτικός προς τη χώρα μας, σηκώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη σημαία. «Αρκετά πια με την Ελλάδα, θα μολύνει όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε πηγαδάκι με δημοσιογρά­φους της χώρας του.

Η Ελλάδα μόνη

Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί ιδι­αίτερα με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και με το γεγονός ότι δεν βρίσκει ιδιαίτερη στήριξη από τις άλλες συμπάσχουσες χώρες του Νότου, οι οποίες περίμενε ότι θα πίεζαν ώστε να βρεθεί άμεση λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Αντί για αυτό, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έσπευ­σαν να διαχωρίσουν τα δανειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το διαχρονικό πρόβλημα της Ελλάδας. Αυτό έγινε τόσο μέσα στο Συμβούλιο όσο και επισήμως καθώς υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και τον επίτροπο Όλι Ρεν. Και οι δύο αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις ανη­συχίες για την Ιταλία, λέγοντας ότι δεν συζητήθηκε κάτι ιδιαίτερο επ’ αυτού και σφύριξαν αδιάφορα στις ερωτήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Είπαν δε ότι όλες αυτές οι χώρες έχουν πείσει με τα δημοσιονομικά τους προγράμματα και ότι οι αγορές είναι υπερβολικές.

Αμέσως μετά διάβασαν ένα ανα­κοινωθέν μιας σελίδας για την Ελ­λάδα, που τα έλεγε όλα, αλλά και τίποτα. Δηλαδή, ότι όλα τα θέματα βρίσκονται υπό εξέταση και ότι η χώρα μας πρέπει να πείσει βάζοντας μπρος τις αποκρατικοποιήσεις και νέα μέτρα για να καλυφθεί η νέα μεγέθυνση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού.

Προκάλεσε δε γέλια σε αρκετούς ξένους δημοσιογράφους το κλισέ, που επαναλαμβάνεται εδώ και ενάμιση χρόνο, ότι «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε και να πιάσει τους στόχους του μνη­μονίου».

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παίζει -επικοινωνιακά τουλάχιστον - με τη φωτιά. Ασφαλώς και δεν πορεύεται μόνος, αλλά σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Όμως η Αθή­να πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα, αφού η ίδια άνοιξε την πόρ­τα της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» που, κατά τον Ε. Βενιζέλο, «δεν πρέ­πει να μας τρομάζει».

Όποιος διαβάσει πίσω από τις δη­λώσεις του υπουργού Οικονομικών θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση επι­χειρεί να περάσει στην επίθεση με μια μπλόφα, υιοθετώντας ουσιαστι­κά την ακραία στάση της Ολλανδίας. Θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα τρομάξει και θα κινητοποιήσει τις άλλες προβληματικές χώρες που θα αντιδράσουν σε τέτοιο ενδεχόμενο φοβούμενες ότι θα έρθει η σειρά τους και θα απαιτήσουν ένα πακέτο για την Ελλάδα πιο ήπιο. Ποιο εί­ναι αυτό;

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το καλό σενάριο που θέλει η Αθήνα είναι:

Η ενσωμάτωση του υπάρ­χοντος δανείου στο νέο που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια (επιμήκυνση σε ρεαλιστικά χρονικά πλαίσια) και χαμηλότερο επιτόκιο ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του

Παράλληλα να λάβει δάνειο ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF και να επαναγοράσει μέρος του χρέους της με κούρεμα έως και 40%.

Ή να παρέμβει το ίδιο το EFSF και να αγοράσει ανάλογο χρέος.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται ως πι­θανές επιλογές στο κοινό ανακοινω­θέν του Γιούρογκρουπ.

Το σχέδιο βασίζεται πάνω στη στρατηγική που χάραξε ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος γνωρίζει πώς λειτουργεί η Ε.Ε., η ΕΚΤ και οι αγο­ρές. Η αναστάτωση που δημιουρ­γήθηκε τις τελευταίες μέρες στην ευρωπεριφέρεια είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Αθήνα να περάσει από την άμυνα στην επίθε­ση και να εκμεταλλευθεί την αναμπουμπούλα αποσπώντας μια ευνο­ϊκή μεταχείριση. Είναι αρκετοί σύμ­βουλοι του πρωθυπουργού που θεωρούν πλέον ότι μόνο με νέο δάνειο και παράλληλο κούρεμα του χρέους η Ελλάδα θα μπορεί να ανακάμψει, έστω και σταδιακά. Όλα βέβαια θα κριθούν από τους λεπτούς διπλωμα­τικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία όμως δεν μας έχει πείσει ενάμιση χρόνο τώρα για τις διαπραγματευτικές της ικανότητες...

Παρατηρείται πάντως μια αλλα­γή στην επικοινωνιακή τακτική από τον υπουργό Οικονομικών, που βομ­βαρδίζει συνεχώς τους δημοσιογρά­φους με ενημερωτικά σημειώματα (σε σχέση με τον Παπακωνσταντίνου που δεν ενημέρωνε κανέναν), την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, τη Βουλή ακό­μα και τον Αλέξη Τσίπρα... Στο ίδιο μήκος κύματος και το Μαξίμου που διέρρευσε την επιστολή που έστειλε ο Γ. Παπανδρέου στον Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ την ημέρα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Υποθήκες για δανεικά

Όμως το καλό σενάριο είναι ίσως πολύ καλό για να βγει αληθινό και σκαλώνει στις σκληροπυρηνικές χώρες. Η Αθήνα προσπαθεί με αυτή την πρόταση να πετάξει έξω την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο που προκαλεί όλη την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. Η Γερμανία δεν θέλει ούτε να το ακούσει. Επίσης, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία επιμένουν στις εμπράγματες εγγυήσεις για να δώσουν οποιαδήποτε νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Αν και ο πρωθυπουργός το έχει απορρίψει κατηγορηματικά, ειδικά οι Φινλανδοί επιμένουν κατηγορηματικά και το πέρασαν στα συμπεράσματα του Γιούρογκρουπ ως μια από τις προϋποθέσεις.

Ο Ε. Βενιζέλος έχει πάρει κλίμα από τη φινλανδική εμμονή για αυτό και άφησε το παράθυρο ανοικτό. Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο όρος αυτός, κάθε φορά που η Ελλάδα θα αδυνατεί να αποπληρώσει μια δόση του δανείου, θα ρευστοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας που μπήκαν ως εγγύηση με αυτόματες και άμεσες διαδικασίες ώστε να πάρουν τα χρήματά τους οι δανειστές. Να σημειωθεί ότι η περιουσία αυτή είναι ξεχωριστή από αυτή που εμπεριέχεται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων...

Να σημειωθεί επίσης ότι έχουν αρχίσει να υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές στην Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον που θεωρούν ότι η λύση που επιζητά η Αθήνα είναι συγχωροχάρτι στις αμαρτίες δεκαετιών. Δηλαδή μια ανώδυνη διαγραφή μέρους του χρέους χωρίς να υπάρχει πλάνο που να διασφαλίζει ότι δεν θα ξαναπάρει την ανιούσα. Όλα αυτά τη στιγμή που τα στοιχεία του εξαμήνου δείχνουν πλήρη εκτροχιασμό του ελλείμματος, βαθύτερη ύφεση και αδυναμία πληρωμής των φόρων από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Πώς να μην είναι νευρικοί οι εταίροι μας;

Οι εκκρεμότητες λοιπόν είναι πολλές και με αυτές πορεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Και βεβαίως, το Μαξίμου είναι πλέον ενήμερο για το σχέδιο Γ, την ελεγχόμενη χρεοκοπία που σας είχαμε αναφέρει και βάσει της οποίας η Ελλάδα αποκολλάται από την υπόλοιπη ευρωζώνη (μπαίνει σε ιδιότυπη καραντίνα, αλλά μένει στο ευρώ), και τίθεται υπό δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική επιτήρηση, παραδίδοντας έτσι την εθνική της κυριαρχία. Το δυστύχημα είναι πάντως ότι όλο και περισσότεροι συμφωνούν με μια τέτοια επιλογή και βάζουν ορίζοντα το τέλος του έτους. Όπως και να ’χει, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί σε τόσο κρίσιμα ζητήματα άνευ κάλπης...

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μπλα..μπλα...μπλα.....
    Τι μαλακιες ειναι αυτες;Αφου ολοι το ξερουμε το σχεδιο.
    Να οργωθη με μονο αλετρι η χωρα και να μην μεινη τιποτα που να θυμιζη Ελλαδα.Να ελθουν οι τοκογλυφοι τραπεζιτες σαν αρχοντες και παιρνουν οτι γουσταρουν τα πουστακια τους και οι πορνες τους.
    Ολα τα αλλα ειναι για σεναρια χωρις περιεχομενου.
    Αλλα....ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ κουτοφραγκοι και σεις ολοι σας οι σπουδαγμενοι στα σχολεια τους και υπηρετες τους,θυμηθητε το τελος των προδοτων,διοτι ερχετε ταχεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΚΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ... ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ....
    ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ.

    ΑΛΛΩΣΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ "ΠΗΓΑΙΝΕ" ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΟΙΑ "ΝΟΥΜΕΡΑ" ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]