Όλο και πιο πολλοί Ευρωπαίοι υποστηρίζουν... λύση χωρίς επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα
Οι φωνές στην Ευρώπη για λύση στο πρόβλημα του χρέους χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτη η επιλεκτική χρεοκοπία πληθαίνουν ενόψει της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη.
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικκονομκών Φρανσουά Μπαρουά επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση που δεν θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία ως μέρος της.
Κατά της ελληνικής χρεοκοπίας τάχθηκε και ο Έντβαλντ Νοβότνι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, ενω ανάλογης λογικής ήταν η παρέμβαση πέντε πρώην ηγετών, οι οποίοι με άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ζητούν να υπάρξει ένα σαφές όραμα για την επόμενη μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.
Το άρθρο συνυπογράφουν οι Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φελίπε Γκονζάλες, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ετιέν Νταβινιόν, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αντόνιο Βιτορίνο, πρώην επίτροπος από την Πορτογαλία.
Στο άρθρο γίνεται κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την αδυναμία να δώσει μια πειστική απάντηση, ενώ χαρακτηριστικά τονίζεται ότι "σαφές όραμα για την Ευρώπη σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άλλωστε σημαίνει ότι τα κράτη και οι οικονομικοί θεσμοί συμμετέχουν για να ξαλαφρώσουν οι πολίτες της χώρας που είναι σε δύσκολη θέση, από το βάρος που φέρουν".
Η γερμανική στάση είναι ένα ερωτηματικό, υπό την έννοια ότι επισηλμως η κυβελρνης Μέρκελ εξακολουθεί να επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών στη λύση, παρόλο που το rollover μέσους του ιδιωτικού χρέους θα θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τους οίκους αξιολόγησης.
Και μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βεστερβέλε να δήλωσε το Σάββατο ότι η Ευρώπη θα στείλει μήνυμα στις αγορές, ωστόσο οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία λύση με "κούρεμα" των ομολόγων κατά 50% τουλάχιστον.
Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να προσβλέπει σε μία λύση με επιμήκυνση του χρέους, πρόσθετη οικονομική βοήθεια και χαμηλότερο επιτόκιο.
Αυτό το άνευρο, άχρωμο και άοσμο άρθρο σίγουρα είναι κάποια μετάφραση από άλλο του Ρόιτερ.
ΑπάντησηΔιαγραφή