Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς το Πανελλήνιο Σοσιαληστρικό Κίνημα κατέστρεψε την Ελλάδα


«Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αγοραστεί. Eίναι νοικιασμένος. Πουλάει επιχειρήσεις του ελληνικού δημοσίου στις πολυεθνικές. Μειώνει μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας, κατ' εντολή του ΔΝΤ. Παραδίδει τα δημόσια ταμεία στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στηρίζει τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης. Δίνει εντολές στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα να συνεργήσει στον αποκλεισμό της Γάζας από τον Νετανιάχου». -- Δήλωση διαδηλωτή στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, 3 Ιουλίου 2011.

Του James Petras
Global Research
30 Ιουλίου 2011
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Εισαγωγή

Μια αυτοαποκαλούμενη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση στην Ελλάδα επιβάλλει, πότε με κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και πότε με αστυνομική βία, τις πιο βαθιές ανατροπές στο καθεστώς των μισθών, των συντάξεων, του αριθμού θέσεων εργασίας, καθώς και στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της φορολογίας που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) έχει εγκαταλείψει πλήρως κάθε πρόσχημα ύπαρξης του ως κυρίαρχης κυβέρνησης, παραδίδοντας τις προοπτικές της παρούσας και μελλοντικής χάραξης μακρο- και μικροπολιτικής στην Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και τους ισχυρούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γερμανούς και Γάλλους. Το λεγόμενο πρόγραμμα «λιτότητας» προβλέπει τη λεηλασία και τη δημοπράτηση αφενός όλων των στρατηγικης σημασίας προσοδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων και αφετέρου των μεγάλων εκτάσεων δημόσιων γαιών, που περιλαμβάνουν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα θέρετρα της Ελλάδας. Ποτέ πριν δεν έχει κάποιο καθεστώς, σοσιαλιστικό ή μη, αναγκάσει τόσο απροκάλυπτα και βάναυσα μια ανεξάρτητη χώρα να επιστρέψει στην πιο στυγνή μορφή αποικιοκρατίας που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη.

Η κοινοβουλευτική οδός προς την αποικιακή λεηλασία

Το μεγάλο άλμα της Ελλάδας προς τα πίσω έχει συντελεστεί υπό την ηγεσία ενός «σοσιαλιστή» πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία (97%) των «σοσιαλιστών» βουλευτών και το σύνολο του «σοσιαλιστικού» Υπουργικού Συμβουλίου, με ποσοστό αποστασίας μικρότερο του 4%.

Ενώ η Βουλή συζητάει και υπερψηφίζει την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και την υπονόμευση των δικαιωμάτων των πολιτών, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους και τις πλατείες. Ωστόσο, οι εκλεγμένοι ηγέτες και νομοθέτες του ΠΑΣΟΚ αγνοούν παντελώς τις διαμαρτυρίες αυτές, υπακούοντας μόνο στις επιταγές του πρωθυπουργού και των κομματικών αφεντικών που διόρισε. Η κοινοβουλευτική πολιτική, όπως αυτή ασκείται σήμερα, είναι σαφώς εντελώς απομονωμένη από τον λαό που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Τι είδους κυβέρνηση είναι αυτή που περιφρονεί τόσο κατάφωρα τη λαϊκή βούληση; Ποιο είναι αυτό το νομοθετικό σώμα που αξιώνει τη συστηματική μείωση του βιοτικού επιπέδου ενός λαού τα τελευταία τρία χρόνια και συγχρόνως δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η μείωση αυτή να συνεχιστεί τα επόμενα δέκα χρόνια;

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία του κόμματος, εύκολα θα διαπιστώσει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ανέκαθεν κόμμα ψηφοθηρικής χορηγίας και όχι κόμμα προγραμματικής αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη εκλογική νίκη του το 1981, προσφέρει ανελλειπώς θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, παροχές, δάνεια και ρουσφέτια στις εκλογικές περιφέρειές του. Αρχικά, δηλαδή τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, η προσθήκη νέων δημόσιων φορέων έγινε, υποτίθεται, με σκοπό την εφαρμογή κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες οι γραφειοκράτες της δεξιάς παράταξης επιχειρούσαν να σαμποτάρουν. Παρ' όλα αυτά, καθώς η δυναμική των «μεταρρυθμίσεων» εξασθενούσε, οι διορισμοί στο δημόσιο δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται, ως μέρος της διαδικασίας οικοδόμησης μιας ευρείας κλίμακας εκλογικής κομματικής μηχανής.

Χιλιάδες υποαπασχολούμενοι πτυχιούχοι ΑΕΙ, που διέθεταν οργανωτικά προσόντα, συνωστίζονταν στα κομματικά γραφεία και με την πάροδο του χρόνου εξασφάλιζαν μια μόνιμη θέση στο ήδη διογκωμένο γραφειοκρατικό δημόσιο. Οι προσληφθέντες συνέβαλαν στην εξασφάλιση ψήφων για τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις ίδιες πρακτικές με αυτές του δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο δημόσιος τομέας έγινε το μεγαλύτερο γραφείο εύρεσης εργασίας για διάφορους λόγους. Πρώτον, ένας μη ευκαταφρόνητος αριθμός «δημοσίων υπαλλήλων» βρέθηκε να κατέχει περισσότερες από μια θέσεις εργασίας, μερικοί έως τέσσερις και πέντε, σε τομείς όπως τα ελεύθερα επαγγέλματα και η «μαύρη» οικονομία. Δεύτερον, ο λεγόμενος «ιδιωτικός τομέας» στην Ελλάδα ποτέ δεν είχε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, να επενδύσει, να καινοτομήσει, να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες, να αναπτύξει ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσει νέες αγορές. Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες ήταν εξαρτημένοι λόγω πολιτικών δεσμών από το κυβερνών κόμμα για την εξασφάλιση δανείων για έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, δάνεια που χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και δάνεια για την εισαγωγή καταναλωτικών προϊόντων.

Η είσοδος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσέφερε στο ΠΑΣΟΚ και τη δεξιά παράταξη ευκαιρίες για τεράστιες μεταβιβάσεις κεφαλαίων και την εξασφάλιση δανείων που θα χρησιμοποιούσαν δήθεν για να «εκσυγχρονίσουν» την οικονομία και να την καταστήσουν πιο ανταγωνιστική. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα μείωσε τα προϋπάρχοντα δασμολογικά εμπόδια, με αποτέλεσμα μια τεράστια ποσότητα αγαθών από κάθε γωνιά της ΕΕ να πλημμυρίσει την τοπική αγορά. Τα κονδύλια της ΕΕ χρηματοδοτούσαν την πελατειακή κρατική μηχανή του ΠΑΣΟΚ. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δανείζονταν κεφάλαια της ΕΕ και στη συνέχεια έστελλαν το λογαριασμό στο κράτος, με την συνενοχή των πολιτικών. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η μεσαία τάξη εξασφάλιζαν εύκολα δάνεια για να αγοράζουν ακριβά προϊόντα εισαγωγής. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί του καθεστώτος έκαναν λογιστικές αλχημείες ώστε να φαίνονται θετικοί οι δείκτες ανάπτυξης και να αποκρύπτεται το παθητικό. Όλα ήταν υποθηκευμένα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέλεγαν τους τόκους, ενώ οι Δυτικοευρωπαίοι παραγωγοί βρήκαν μια δραστήρια αγορά για τα καταναλωτικά τους αγαθά. Σύμφωνα με ειδικούς, η Ελλάδα «ενσωματώθηκε» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς, με μόνο κριτήριο το γεγονός ότι έγινε η πιο ανόμοια χώρα ανάμεσα στους ισχυρούς εταίρους της.

Το ΠΑΣΟΚ χτίστηκε πάνω σε και γύρω από ένα εκλογικό σώμα της ελίτ και των μεσαίων μαζών, που ποτέ δεν κατέβαλλε φόρους, αλλά συνεχώς αντλούσε ποσά και ήταν πάντα εξαρτημένο από τον δημόσιο κορβανά. Δισεκατομμυριούχοι εφοπλιστές είχαν όλη την ευχέρεια να φοροδιαφεύγουν αφού λειτουργούσαν υπό ξένη σημαία (Παναμά), αλλά είχαν δεσμευτεί εκ των προτέρων στην πρόσληψη Ελλήνων πλοιάρχων και σε τακτικές εισφορές στα ταμεία του κόμματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, γιατροί και αρχιτέκτονες, δεν δήλωναν σχεδόν καθόλου εισοδήματα, εισπράττοντας παράλληλα κάτω από το τραπέζι πληρωμές σε μετρητά, δηλαδή μη δηλωμένα εισοδήματα που υπερέβαιναν κατά πολύ τις κανονικές αμοιβές τους. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι κερδοσκόποι του real estate, οι τραπεζίτες και οι εταιρείες εισαγωγών, όλοι τους κατέβαλλαν ποσά στην κομματική ηγεσία, προκειμένου να εξασφαλίζουν φοροεκπτώσεις και φοροαπαλλαγές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα δάνεια της ΕΕ, τα οποία ανακυκλώνονταν σε τουριστικά ακίνητα και σε τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό. Το περιτύλιγμα που απ' έξω έδειχνε να είναι το κόμμα και οι επιχειρηματικές ελίτ ήταν στην πραγματικότητα ένα οργανωμένο δίκτυο λωποδυτών. Πρώτα λεηλατούσαν τα δημόσια ταμεία και μετά έστελλαν τον λογαριασμό στους μισθωτούς και τους εργάτες του μεροκάματου, μιας και σε αυτές τις δύο εργασιακές ομάδες γίνεται υποχρεωτικά παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα στον κόσμο να εργάζεται κανείς ως μισθωτός, αφού η μισθωτή εργασία είναι η μόνη που φορολογείται και αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και μικρών ανεξάρτητων αγροτών (ορισμένοι από τους οποίους ενοικιάζουν γη από αστούς επαγγελματίες), ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατόρων. Η συντριπτική πλειονότητά τους καταβάλλει μόνο ένα μικρό μέρος τους φόρου που οφείλει, αλλά δεν παύει να κάνει χρήση όλων των προνομίων των δικαιούχων του κράτους πρόνοιας. Είναι μέρος του πελατειακού κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και οι κύριοι δικαιούχοι της ανεξέλεγκτης ροής πιστώσεων και δανείων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των προσωπικών εισοδημάτων τους αντί της παραγωγικότητας.

Τα δάνεια της ΕΕ χρηματοδοτούσαν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού βιοτικού επιπέδου, αυξάνοντας τις εισαγωγές γερμανικών συσκευών και αυτοκινήτων, αλλά παράλληλα και εισαγωγές προϊόντων όπως η δανική και γαλλική φέτα, δηλαδή φθηνών εισαγόμενων προϊόντων που υποκαθιστούσαν και ανταγωνίζονταν τα τοπικά. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι κατέλαβαν και εξουδετέρωσαν τις ελληνικές αγορές, αυξάνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ η γραφειοκρατία έγινε ο εργοδότης της έσχατης ανάγκης. Αυτές οι πρακτικές της ΕΕ και οι πελατειακές σχέσεις του κράτους του ΠΑΣΟΚ επέτρεψαν στο κόμμα να διατηρήσει μια σταθερή βάση ψηφοφόρων, που απαρτίζονταν κυρίως από μεγάλες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, μικρομεσαίους φοροφυγάδες και συνεχώς διογκούμενα στρώματα κρατικών υπαλλήλων.

Η ΕΕ εξαγόρασε επίσης την ολοένα αυξανόμενη πολιτικοστρατιωτική υποτέλεια της χώρας. Η Ελλάδα στήριξε το ΝΑΤΟ στους πολέμους του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης και του Πακιστάν. Ιδιαίτερα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, η δουλοπρέπεια του ΠΑΣΟΚ προς το κράτος του Ισραήλ και τους υποστηρικτές του Αμερικανούς Σιωνιστές ξεπέρασε εκείνη που επέδειξαν όλα τα προηγούμενα καθεστώτα στην Ελλάδα.

...Ώσπου μια μέρα ήλθε ο λογαριασμός

Οι κλεπτοκράτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παραποίησαν τους ισολογισμούς του κράτους, διαμορφώνοντας με λογιστικές αλχημείες τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα ώστε να φαίνονται σαν θετικά πλεονάσματα, ώσπου το σύστημα κατέρρευσε. Οι τράπεζες της ΕΕ ακούμπησαν τον λογαριασμό στο τραπέζι και απαίτησαν να πληρωθούν. Το ελληνικό κράτος και η καπιταλιστική τάξη, υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διακήρυξε αμέσως ένα πρόγραμμα «λιτότητας» και «φορολογικών μεταρρυθμίσεων». Στην πραγματικότητα, μόνο το πρώτο από τα δύο σκόπευε να εφαρμόσει, αφού δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τους πελάτες - φοροφυγάδες της ελίτ και της λαϊκής βάσης.

Σημαντικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και περιορισμός των θέσεων εργασίας έχουν θεσμοθετηθεί και επιβάλλονται στους Έλληνες πολίτες. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμμορφώθηκαν με τις επιταγές του κόμματος, αφού οι φουσκωμένοι μισθοί τους, οι συντάξεις, τα προνόμια και οι απολαβές τους εξαρτώνται από την έγκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος, με τη σειρά του, εξαρτάται από τους αυτοκράτορες τραπεζίτες και τους κάθε λογής αστούς κλεπτοκράτες. Η ίδια η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ ως κόμματος εξαρτάται από τη ροή των δανείων της ΕΕ, τους μηχανισμούς στήριξης και τις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να διατηρήσει τους πελάτες του. Το καθεστώς του ΠΑΣΟΚ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυταρχικού κόμματος. Σέρνεται δουλοπρεπώς στα πόδια των τραπεζιτών και των ισχυρών ηγετών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα μπήγει το μαχαίρι στο λαιμό εκατομμυρίων φτωχών Ελλήνων συνταξιούχων, μισθωτών και εργατών. Η βάση του ΠΑΣΟΚ, που απαρτίζεται από αστούς φοροφυγάδες, είναι η κομματική του πελατεία που ελάχιστα επηρεάζεται από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Απόδειξη: τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί λόγω της βαθιάς ύφεσης και της φοροδιαφυγής.

Όσο το καθεστώς του ΠΑΣΟΚ εντείνει και επεκτείνει την επίθεσή του εναντίον των εισοδημάτων των εργαζομένων και όσο η μαζική αντίσταση πολλαπλασιάζεται, ο δείκτης ανεργίας των νέων (55%) αυξάνει την απελπισία και τη διάθεση αντιπαράθεσης με μια κυβέρνηση, η οποία γίνεται όλο και πιο καταπιεστική και επιρρεπής στη βία.

Έχοντας απόλυτα επικεντρωθεί στο στόχο του να ρουφήξει το μεδούλι από τα ισχνά οστά των εισοδημάτων των εργαζομένων, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά συμφώνησε να παραχωρήσει στην ΕΕ και το ΔΝΤ την εποπτεία, την κοστολόγηση και την πώληση του συνόλου της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Με άλλα λόγια, η αποπληρωμή του χρέους έχει γίνει ο μοχλός για τη μεταφορά επικυριαρχίας στις ισχυρές χώρες και για τη μεγιστοποίηση της εξόρυξης του πλούτου από τους εργαζόμενους. Αυτό που θα απομείνει από το «Ελληνικό Δημόσιο» είναι οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, στις οποίες θα ανατεθεί η επιβολή διά της βίας της νέας ηγεμονικής τάξης πάνω στην εκμεταλλευόμενη και εξαθλιωμένη πλειοψηφία.

Εν μέσω αυτής της ολέθριας τροπής των γεγονότων, της λεηλασίας και της φτώχειας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραμένουν πιστοί στην κομματική γραμμή. Εξακολουθούν να στηρίζονται στην βάση του 25%, την μάζα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των τραπεζιτών, των τεχνοκρατών συμβούλων και φοροφυγάδων, στη βάση που θα εξακολουθήσει να στηρίζει το καθεστώς, αφού καθόλου δεν επηρεάζεται από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ο μηχανισμός στήριξης θα επιτρέψει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να παραλάβουν τις παχιές συντάξεις τους, αφού θα τους έχει καταψηφίσει ο λαός. Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξακολουθήσουν να αισχροκερδούν από μη δηλωμένες στην εφορία τουριστικές επιχειρήσεις και έσοδα από ακίνητα, ενώ οι υπόλοιποι συντοπίτες τους θα φτωχαίνουν. Το ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου και η παρέα του έχουν αποδείξει ότι η εκλογική πολιτική μπορεί να είναι συμβατή με την πιο άθλια παράδοση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας, με μια εντεινόμενη σκληρή καταστολή εναντίον της πλειοψηφίας του εργαζόμενου πληθυσμού και με μια βαθιά, μακροπρόθεσμη μακροχρόνια μείωση του βιοτικού του επιπέδου. Η ελληνική εμπειρία, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει ότι, όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, οι διαφορές μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστών εξαφανίζονται. Οι δημοκρατικές ελευθερίες υπάρχουν μόνο για όσο διάστημα η πλειοψηφία υποτάσσεται στην υπεροχή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ντόπιων κλεπτοκρατών - ολιγαρχών συνεργατών τους.

Αναμφίβολα θα γίνουν εκλογές, ακόμη και ενώ το βιοτικό επίπεδο θα έχει πέσει δραματικά, ενώ οι πληρωμές στους δανειστές θα έχουν αυξηθεί και ενώ θα έχει αφαιρεθεί από τη χώρα το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων. Ίσως το ΠΑΣΟΚ να μην επανεκλεγεί. Οι συντηρητικοί αντίπαλοί του απλά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του ως συλλέκτες χρεών, αλλά και ως εκτελεστές μιας πολιτικής που θα επιβάλλεται με την βοήθεια ενός αστυνομικού κράτους.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν διαφαίνεται πλέον καμμία λύση μέσα από την τακτική των διαμαρτυριών των πολιτών σε δρόμους και πλατείες και μέσα από τις πολιτικές που επιβάλλουν οι κοινοβουλευτικοί. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τελευταίοι αγνοούν τους πρώτους. Και λόγω αυτού ακριβώς του αδιεξόδου τίθεται το ερώτημα: «Ποιές εναλλακτικές, εξωκοινοβουλευτικές δράσεις είναι αναγκαίες και δυνατές, προκειμένου να πάρει τέλος η κυριαρχία αυτής της de facto κυβερνητικής ολιγαρχίας και των κλεπτοκρατών συνεργατών της;»

* Ο James Petras είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Binghamton της Νέας Υόρκης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Saint Mary's στο Halifax της Νέας Σκωτίας του Καναδά. Ως αρθρογράφος, έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες πολιτικές αναλύσεις σε έντυπα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

28 σχόλια :

 1. Λέει μεγάλες αλήθειες το άρθρο. Ο λαός που τους ψήφιζε δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Μια μέρα θα αναζητηθούν οι αιτίες αυτής της κατάντιας και θα αναλυθεί το φαινόμενο. Πως καταστράφηκε μια χώρα από εκατομμύρια βολεμένους ψηφοφόρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τοσα χρονια ο κοσμοσ ψηφιζε πασοκ και ν.δ για να μασ πουν οι εξυπνη ομωσ τη να ψηφιζε ο ελληνικοσ λαοσ καρατζαφερη? αυτοσ και αν ειναι ντορα? συριζα κκε? τη? ολοι τπουσ ειναι παρτον εναν βαρτον αλλο!ολοι τουσ ωραια τα λενε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Tι θα πει τι να ψήφιζε ο λαός; Δηλαδή αν ένα κόμμα δεν είναι κατάστημα που έχει κάνει τους ψηφοφόρους του πελάτες και τους εξυπηρετεί με ρουσφέτια δεν είναι κόμμα; Έτσι έχουμε καταντήσει, να μη βλέπουμε την τύφλα μας πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επι ολοκληρα 30 χρονια ΚΑΝΕΙΣ μα κανεις δεν ειχε το φιλοτιμο να μιληση.Ουτε ο ταχα κυριαρχος λαος που υπεφερε τα βασανιστηρια της "δημοκρατιας" αλλα ουτε και οι "δημοκρατες" ταγοι,ουτε και οι δηδεν καθηγηταδες και πνευματικοι ταγοι.Γιατι;
  Και τωρα που ολοι βλεπουν,οτι το τελος της σαπιας δημοκρατιας φθανει,μιλουν αναλυουν συμβουλευουν και καθοδηγουν τα πληθη !!!
  Δημαγωγοι και τσαρλατανοι δηδεν πολιτικοι ειναι εναντια μεν αλλα...
  Και τα προβατα λαος θυσιαζονται για τελευταια φορα στα θυσιαστηρια της νεας δηδεν ταξης και παγκοσμιας διακυβερνησης και ΟΛΟΙ της βουλης και περιξ, αγρον αγοραζουν!
  Κανουν τα σχεδια τους αλλα... ο Θεος γελαει!

  Καλο αγωνα καλη λευτερια και καλη ανταμωση στην ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΑΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Υπήρχαν αντίθετες φωνές. Πολλές. Ας ψήφιζε αυτούς. Απλά ψήφιζε κατα συνείδηση και να τα αφήσει αυτά ο ...λαός. Ηξερε τι έκανε. Ηξερε πως όλοι τρώνε, απλά νόμιζε οτι με τη ψήφο του θα έτρωγε κι αυτός. Μια φορά το κάνεις το λάθος, αντε δυό. Μετά και κρίση έχεις και γνώση. Ελαφρυντικά δεν υπάρχουν. Απλά τώρα να δούμε τι θα κάνουμε, που γνωρίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ τι εστί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εδώ σας θέλω. Ολους σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Είναι τόσο ύπουλοι που τα έχουν προβλέψει όλα. Ξέρουν ότι δεν θα τους ψηφίσουν οι πιο πολλοί από τους δικούς τους την επόμενη φορά γιαυτό έχουν δώσει το αντισυνταγματικό δικαίωμα στους λαθρομετανάστες να ψηφίζουν. Τον περασμένο Νοέμβρη σε εκλογικό τμήμα της πλ. Αμερικής ψήφιζαν οι λαθραίοι χωρίς ταυτότητα, με ένα χαρτί που ούτε φωτογραφία τους δεν είχε. Σε τέτοια Μπανανία ζούμε συνέλληνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δυστυχώς τo 80% των ελλήνων και βαλε κάτι πήρε απο αυτα τα πελατειακά κόμματα και κατι εδωσε. Κακό πραγμα η διαφθορά της ψυχής και ο ατομισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. δεν είναι μόνο το πασοκ και η νδ. Ειναι και το κκε, συριζα, λαος. Η παρέα είναι παρέα. Ολοι εξω απο τη Βουλή. Η σοβιετικού τυπου οικονομία με τους επιχειρηματίες της, τους λεγόμενους εθνικούς προμηθευτές, σε περιτύλιγμα ελευθερης οικονομίας τέλος.!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. πεστα σε κανα πασοκο θα σου πει για ολα ο καραμανλης φταιει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. έπρεπε να έρθει η οικονομική κρίση για να δει ο ελληνικός την διάσταση της ελληνικής κρίσης που εκτός από οικονομικής είναι κα κρίση νοοτροπίας... Αποδείξαμε με περίτρανο τρόπο ότι η γενιά του πολυτεχνίου μέσα σε 30 χρόνια κατέστραψαν τα πάντα .. παιδεία υποδομές Ελληνική επιχειρηματικότηα.... και ο λαός από την άλλη με την δημαγωγία των πολιτικών εξ αρχής και από συνήθεια μετά ψήφιζε όχι με γνώμωνα το κοινό καλό του τόπου πί του συνόλου άλλα για τα μικροκοματικά συμφέροντα του κάθε έλληνα και μπήκε ο ελληνικός λαός στο λούκι του κομματισμού ανεξαρτήτου κόμμτος αρκεί να βάλει η να μπει ο ίδος στο δημόσιο ... και το δημόσιο από εκεί πού έχει γνώμωνα να καλύπτει λειτουργικές ανάγκες στα βασικά θέματα ενός κράτους Άμυνα, Υγεία, ΠΑιδεία, Εσωτεική , Εξωτερική πολιτική χρησιμοποιήθηλε από τους επίσης αγράμματους πολιτικούς και έγινε μία πλατφόρμα επιχειρήσεων όπου όλοι έπερναν άλλα κανένας δεν πλήρωνε και τα ψίχουλα έπερνε και ο λαός... και φτάσαμε στις μέρες μας να έχουμε την ενάγουσα τάξη πολιτικών επιχειρηματιών από την μία.... τις συντεχνίες τον δημόσιο τομέα από την άλλη που θεωρέιται η αστική τάξη και ο υπόλοιπος λαός που θεωρείται το παιδί για τα θελήματα ο κοινός θνητός που φένεται στις στατιστικές όταν έρχονται οι εκλογές.... έτσι δρούσαμε... κανένας δεν έλεγε τιποτα και νομίζαμε ότι θα χτίσουμε το μέλλον με τα δανεικά από την Ευρώπη..... χτίσαμε κάστρα και παλάτια στην άμμο γιατί θεωρήσαμε τους εαυτούς μας ανώτερους από τους Ευρωπαίους... και ΄τωρα φταίει το κάθε ΠΑΣΟΚ όχι ότι είμαι του κόμματος άλλα ίσα ίσα .. εάν ήταν στην θέση η ΝΔ τι διαφορετικό ομίζετε ότι θα έκανε? η εάν είχαμε αύριο εκλογές και βγει η ΝΔ η άλλο κόμμα νομίζετε ότι θα πράξει κάτι διαφορετικό? πρέπει να τα δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα και ότι μαγικές λύσεις ΔΕΝ υπάρχουν για κανέναν και τίποτα.... ανεξαιρέτος... τα γούστα πληρώνονται τώρα ήρθε ο λογαριασμός για 30 χρόνια άσπονδου και αβάσιμου βίου... και φυσικά θα την πληρώσει ο απλός πολίτης γιατί είναι το πιο εύκολο θύμα!.....δυστυχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ζήτω η μόνη μεταπολεμική ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση ! Ζήτω η 21 Απριλίου 1967 !!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τόσα χρόνια η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ψήφιζε κόμματα με λάθος κριτήρια, π.χ. Βίσμα για μια θέση στο δήμόσιο, σβήσιμο τροχαίας παράβασης, κ.τ.λ. Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει, πληρώνει και θα πληρώνει..

  Εκτός των άλλων, οι περισσότεροι από αυτούς, όταν συναντούσαν τυχαία σε κάποια συζήτηση κάποιον από εμάς τους ψηφοφόρους που ψηφίζαμε μικρά κόμματα, μας περιγελούσαν και μας έδιναν διάφορους χαρακτηρισμούς και ταμπέλες και μάλιστα μας απομόνωναν κοινωνικά, τώρα...

  Θα δουν ποιός ήταν ο γραφικός, ο τεμπέλης, ο τρελός, ο χαζός κ.τ.λ.

  Τώρα εμείς παρακολουθούμε το σήριαλ τρώγοντας πασατέμπο και κρατώντας την κοιλιά μας από τα γέλια.

  ΝΕΜΕΣΙΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. οπως θα ελεγε και ο Παναγ. Τραιανου..
  O επαγγελματίας "δημοκράτης Άσκησε το πιο δημοφιλές σπορ των "αριστερών" στην "αριστερή" μεταπολίτευση.
  Το σπορ της εκ του ασφαλούς "απείθειας" προς την εξουσία.
  Έβαλε το "χέρι" του και τράβηξε τα "σκατά" στην κορυφή.
  Από μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων έπιασε τους χειρότερους και τους τοποθέτησε αυθαίρετα για μια στιγμή στην κορυφή.
  Από εκεί και πέρα γνώριζε τον τρόπο, ώστε αυτήν τη στιγμή να την κάνει πολύχρονη.
  Η "τρύπα", που χρησιμοποίησε, για να βάλει το "χέρι" του, ήταν το Πολυτεχνείο.
  Ένα αόρατο ιμπεριαλιστικό "χέρι" μπήκε από την "τρύπα" του Πολυτεχνείου στην ελληνική κοινωνία και τη "γύρισε" ανάποδα.
  Την τράβηξε με τέτοιον τρόπο, που το "μέσα" έγινε "έξω".
  Το "πάνω" έγινε "κάτω".
  Από εκεί και πέρα το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να σταθεροποιήσει την κατάσταση...

  Οι "τελευταίοι" ανέλαβαν σαν "πρώτοι" να "ηγηθούν" της κοινωνίας.
  Οι προδότες ανέλαβαν να εκφράσουν τους πατριώτες.
  Οι τεμπέληδες και οι άεργοι ανέλαβαν να διεκδικήσουν δικαιώματα για λογαριασμό των εργαζομένων.
  Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέλαβαν να "προστατεύσουν" τους ιδιωτικούς υπάλληλους.
  Οι αστοί ανέλαβαν να εκφράσουν τα "δίκια" της αγροτιάς.
  ..
  Και αυτη τη γενιά του Πολυτεχνείου θα τη διαδεχθεί μια νέα γενιά πολύ πιο δυναμική, άξια και γενναία.
  Γιατί είμαστε τόσο σίγουροι;
  Γιατί απλούστατα δεν μπορεί καμία γενιά να είναι χειρότερη από τον "πάτο" του Πολυτεχνείου.
  Αρκεί να είναι γενιά ανθρώπων και θα τα καταφέρει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Έχουμε βαρεθει ποια αυτά τα άρθρα για το ποιος φταίει και πιος διόρισε τους περισσότερους... ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ και στα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χέρια είναι να αλλάξουμε το μέλλον μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.........ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.....ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΥΨΟ ΠΑΛΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΟΥΜΕ......ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΜΕ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΦΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΤΣΟΠΑΝΟ ΑΠ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ3000 ΩΣ5000 ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μαύρη Προπαγάνδα!! Η Νέα Δημοκρατία κατέστρεψε την χώρα με την άθλια διακυβέρνηση Καραμανλή και όχι όλα αυτά τα ψέμματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αν και ΟΛΟΙ έχουν (έχουμε) ευθύνες, στον καταλογισμό δεν μπορώ να δεχτώ οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ΤΟ ΙΔΙΟ υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας σήμερα!.. (δεν ψηφίζω ΝΔ, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις)
  Από τα τελευταία 30 χρόνια, το ΘΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει τα 21-22...
  Εξάλλου, το ΘΑΣΟΚ εκλέχτηκε το '81 έχοντας πάρει όλα τα συνθήματα της Αριστεράς και κάνοντάς τα στη συνέχεια ...χαρτοπόλεμο!
  Είμαστε αρκετά μεγάλοι, θυμόμαστε.
  Το θέμα είναι οτι αν ενωνόταν ΤΩΡΑ η Αριστερά, θα έβγαζε κυβέρνηση (συνασπισμού, αλλά ίσως θα είχε τον πρώτο λόγο).
  Πολύ καλή η σελίδα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ανιστόρητε προηγούμενε σχολιαστή: Το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει συνολικά 21 χρόνια τον τόπο, η ΝΔ 16 χρόνια και 1 χρόνος οικουμενική κυβέρνηση! Τον κρατισμό στην Ελλάδα τον ξεκίνησε ο Καραμανλής το 1975 - 1976 κρατικοποιώντας τότε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις φίλων του. Πολλοί υπουργοί του τότε τον κατηγορούσαν για σοσιαλομανία και ο Γεώργιος Ράλλης τον αποκαλούσε τύραννο! Όχι μόνο δεν εκδημοκράτισε τον τόπο αλλά τουναντίον διατήρησε πολλά στελέχη της τρισκατάρατης και ελεεινής Χούντας στον κρατικό μηχανισμό. Μας έβαλε στην ΕΟΚ χωρίς να ρωτήσει τον Λαό. Ένας Λαός που δεν ρωτήθηκε ούτε στην Συνθήκη του Μάαστριχτ. Οι μόνες φιλολαϊκές μεαρθμίσεις έγιναν μετά το 1981 αλλά θα έπρεπε να γίνουν με μέτρο.
  Ό,τι και αν λέτε και όση λάσπη κι αν προσπαθείτε να ρίξετε ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα οδηγήθηκε συνειδητά δυστυχώς στην χρεοκοπία από το 2007 και μετά, όπως αποκάλυψε ο Αλογοσκούφης σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ην άνοιξη ο 2011 καθώς είχε δει ο πρόβλημα το είχε πει στον καταραμένο πρώην πρωθυπουργό της Ραφήνας αλλά αυτός του είπε να μην κάνει τίποτα. Έτσι διογκώθηκε η κατάσταση και όταν έφθασε στο μη παρέκει εγκατέλειψε την εξουσία λέγοντας ψέμματα για τα πραγματικά νούμερα της Οικονομίας και άφησε την απασφαλισμένη βόμβα να σκάσει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ.
  Αυτή ήταν η " θωρακισμένη οικονομία " που μας κληρονόμησε η κυβέρνηση του ' Σεμνά και Ταπεινά ' και της κομματικής " επανίδρυσης του κράτους " .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. που σε διορισε εσενα το καταραμενο πασοκ ελεεινε τυπε και χτυπιεσαι τοσο για το πασοκ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Λυπηρό να υπάρχουν ακόμα Έλληνες που αναφέρονται σε κόμματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. 26 Δεκεμβρίου 1:49 προπαγανδιστή και υβριστή της κακιάς ώρας, δεν με διόρισε κανείς και πουθενά! Μάλλον εσύ είσαι κολλημένος σε πελατειακές λογικές τις οποίες ξεκίνησε ο Καραμαν-αλής ο μεγάλος ( " Τριανταφυλλίδης " ) και σνέχισαν οι άλλοι μετά..

  Υπάρχει βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει τον Σημίτη να προειδοποιεί ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου 2008 μέσα στη Βουλή ότι είναι ορατός ο κίνδυνος του ΔΝΤ λόγω των εγκληματικών λαθών της κυβέρνησης του Κουρασμένου της Ραφήνας! Η Νέα Δημοκρατία μας οδήγησε στην χρεωκοπία με την ολέθρια και φαύλη οικονομική πολιτική της περιόδου 2004 - 2009 αρχής γενομένης από την απογραφή του Αλογοσκούφη που έβλαψε ανεπανόρθωτα την χώρα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Οι έλληνες είναι ένας αμόρφωτος και κακος λαός... από τους χειροτερους! λυπαμαι που ειμαι ενας από αυτούς¨:-( Και ενώ σήμερα 15 Ιανουαρίου 2012 που γραφω η κυβέρνηση από την ΝΔ του Σαμαρά μέχρι το Λαος και το ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ προδοτικό ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν την καταστροφή της Πατρίδας... δημοσκόπιση δίνει 30% στην ΝΔ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ε Λ Ε Ο Σ!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα γκάλοπ είναι φτιαχτές βλακειες του πασοκονεοδημοκρατικοφασισμου!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ....ΠΟΤΑΜΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΧΡΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ (ΠΑΚ) ΠΑΣΟΚ ΗΤΑΝ Η C. I. A. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ....ΚΑΤΑΛΑΒΕ!!! ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Αυτα τα ουφο που λενε οτι το πασοκ δεν ευθυνεται για την διαλυση της χωρας , δεν θα πρεπει να εχουν δικαιωμα ψηφου .
  Καθ'οτι ...καθυστερημενοι . Δηλαδη περα του οτι μας εδεσαν χειροποδαρα το Εθνος και το παρεδωσαν σε εχθρικα χερια , τι αλλο θα πρεπει να κανουν ;
  Ο Σημιτης λεει το ειπε !! Ποιος ; ο Σημιτης !
  Για τον γαίδαρο καβαλα ειστε , οποιοι και αν ειστε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ουφο ειστε εσεις.. Αληθεια πώς αισθανεστε τωρα που το κομμα σας υπερψηφισε το νεο Μνημονιο;; Τώρα που δικαιωνεται ο Γιωργος Παπανδρεου και καταποντιζεται ο Αντωνακης Σαμαρας που κοροϊδευε επι 1,5 χρονο τον Λαο με τις αντιμνημονιακες μπουρδες του;; Ό,τι και να λετε και οσα ψεμματα και μαυρη προπαγανδα κι αν κανετε η μονη αληθεια ειναι οτι η Οικονομια πηρε την κατρακυλα μετα το 2006 και εκτροχιαστηκε απο το 2007 και μετα!

  Ο Κωστακης σας, ο Βουδας της Ραφηνας, το λαμογιο κατεστρεψε την χωρα και ειναι κριμα που ορισμενοι με αυτα που λετε δινετε την εντυπωση οτι ειστε εντελως ανεγκεφαλοι. Συντομα που η ΝΔ θα πεσει κατω απο 10% να δουμε τι θα παρετε.. Ευτυχως θα μας τελειωσετε και εσεις.

  Το Εθνος το κατεστρεψε η ΝΔ και εφυγε αρον αρον το 2009 εν κρυπτω αφου ειχε καταστρεψει την Οικονομια και για να μην σκασει η βομβα στα χερια της. Αλλα επειδη υπαρχει παντα δικαιοσυνη θα καταστραφειτε πολυ πιο γρηγορα απο το ΠΑΣΟΚ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα, ηρέμησε. Μην κάνεις έτσι. Ο Γιωργάκης βρήκε παρέα τον Αντωνάκη. Και βγάλε και καμία παρωπίδα, θα βρεις τοίχο και θα πάθεις ζημιά

   Διαγραφή
 27. Κατα αρχας , δεν ειμαι ουφο ! Ταχω τετρακοσια .

  Αποδειξη , οτι ΜΟΝΟ το '81 ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ψηφισα πασοκ και εκτοτε τους σιχαθηκα ΟΛΟΥΣ .
  Εκλεισα τα αυτια μου και γυρισα την πλατη στην κοινοβουλευτικη αλητεια .Ετσι ΠΕΡΑΣΑ αλωβητος απο τις παγιδες τους και επιτελους , ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΙΑ Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ .

  Πανω απο το 50% των Ελληνων καταλαβε οτι ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ειναι ΕΦΙΑΛΤΕΣ , ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ , ΨΕΥΤΕΣ , ΚΛΕΦΤΕΣ και τελειωμο δεν εχει η λιστα των κακουργων , που καταστρεψαν το ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ ΕΘΝΟΣ .

  Εσυ παντως εισαι κλασικη περιπτωση προβατου . Για δυο λογους.
  Α) Πιστευης οτι μονο η νδ μας διαλυσε .
  Β) Δεν καταλαβες ακομη !!!!!!!!!!! τι εστι πρασινη Λαιλαπα .
  Εισαι προβανως καθυστερημενος πνευματικα . Δεν μπορω , ειλικρινα , να το εξηγησω διαφορετικα .Διοτι και βολεμενος νασαι , δεν γινεται να μην βλεπεις τα ερειπια γυρω σου . Και αν τα βλεπεις ... τοτε εισαι και θρασυς προσκυνημενος .

  ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ (ΔΙΚΟΠΟ) λοιπον . Δεν μπορουμε να αφησουμε την Πατριδα να χαθει , επειδη μερικα προβατοκουκια ειναι ανικανα να σκεφτουν και να δουν την προδοσια που μολις ΟΛΟΙ οι τσελιγκες υπογραψαν .

  Διαβασε να δεις τι υπογραψαν και θα καταλαβεις , αν εχεις καθολου μυαλο και κριση , τις του κενου περιεχομενου μπουρδες σου (σας).

  Μην απαντας . Δεν εχει νοημα . Εχεις μεσανυχτα και εισαι νεκρος που περπατα γραμμη για το μνημα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]