Ο ξένος Τύπος κατεδαφίζει τον Παπανδρέου
Ο ξένος Τύπος καταδίκασε με αιχμηρά δημοσιεύματα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών. Ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν νέα στοιχεία που κάνουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να μοιάζει με χάρτινο πύργο.
«Η Ελλάδα είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να αρνηθεί το δάνειο της τρόικας και να χρεοκοπήσει τώρα ή να πάρει το δάνειο και να χρεοκοπήσει μερικούς μήνες αργότερα. Γιατί, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να περάσει όλη αυτή την αγωνία μόνο και μόνο για να αγοράσει μερικούς μήνες;» Το εύλογο ερώτημα ανήκει στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Forbes». Μόνο που δεν είναι ρητορικό. Ο συντάκτης του άρθρου απάντησε δίνοντας τη δική του ερμηνεία ή, ίσως, τις δικές του πληροφορίες. «Μπορεί επειδή η ελληνική ελίτ δεν έχει προλάβει να μεταφέρει όλα τα κεφάλαιά της από τη χώρα στο εξωτερικό.
Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται διαρκώς ευρώ από την ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητικές. Τα δάνεια της ΕΚΤ δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους Ελληνες να εκταμιεύουν χρήματα από τις τράπεζες και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, τα ομόλογά της δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Οι πλούσιοι Ελληνες προφανώς δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον όχι ακόμα». Στη συνέχεια του δημοσιεύματος ο αρθρογράφος ανοίγει το πλάνο για να αποδείξει την κοντόφθαλμη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Για να το πετύχει, επιλέγει να κάνει μία ενδιαφέρουσα σύγκριση της χώρας μας με την Ουγγαρία, που δεν τη συναντάμε συχνά στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. «Στα μέσα του 2010 τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγγαρία είχαν οικονομικά προβλήματα και έπρεπε να πάρουν μέτρα λιτότητας προκειμένου να τους χορηγηθούν δάνεια. Ενώ η Ελλάδα επέλεξε να πάρει το φοροεισπρακτικό κώνειο, η Ουγγαρία αρνήθηκε τη συμφωνία που της πρότεινε το διαβολικό ΔΝΤ. Η Ελλάδα αύξησε τους φόρους στο όνομα της λιτότητας, ενώ η Ουγγαρία αναδιαμόρφωσε το φορολογικό της σύστημα εφαρμόζοντας έναν ενιαίο φόρο εισοδήματος της τάξης του 16% και έναν εταιρικό φόρο της τάξης του 10% για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα; Το 2010 στην Ουγγαρία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2%, ενώ στην Ελλάδα έπεσε κατά 4,5%. Η ανεργία στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2011 αυξήθηκε από το 15,1% στο 16,2%, ενώ στην Ουγγαρία έπεσε από το 12,1% στο 11,6%».
Αλλά και στα γερμανικά μέσα το Μεσοπρόθεσμο ψηφιζόταν... παμψηφεί αποτυχημένο και αδιέξοδο πρόγραμμα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ελληνική κοινωνία.
«Το ελληνικό σύστημα κατέρρευσε. Το νέο πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου, που τόσο δραματικά πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, τουλάχιστον όχι άμεσα. Το Μεσοπρόθεσμο μοιάζει με κυτίο πρώτων βοηθειών εξοπλισμένο με λίγες γάζες και αναλγητικό σπρέι, που προορίζεται να γιατρέψει έναν θανάσιμα τραυματισμένο ασθενή». Τη διαπίστωση αυτή έκανε χθες μέσω δημοσιεύματός της η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», αναφερόμενη βέβαια στις τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα.
Δημοσίευμα που «χτύπησε» ως τίτλο και το περιοδικό «Der Spiegel» στη διαδικτυακή του έκδοση, σε θέμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο γερμανικός Τύπος την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος.
Και για το «Der Spiegel», πάντως, το μέλλον της Ελλάδας μετά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων,δεν χαρακτηρίζεται ευοίωνο. «Η Ελλάδα μπορεί να απέφυγε προς το παρόν τα χειρότερα, αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου, παρά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από το Κοινοβούλιο, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τη μαζική αντίδραση των πολιτών στην εφαρμογή του».
«Η Ελλάδα καλείται να θυσιάσει την εθνική της κυριαρχία σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από όσο θα χρειαζόταν κανονικά να κάνει ένα μέλος της Ε.Ε.» έγραφε με νόημα και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σχολιάζοντας ακόμη πως «στη χώρα στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει μόνο περιορισμένη δημοκρατία, καθώς ο ελληνικός λαός, αν και θα μπορεί να ψηφίσει όποιον επιθυμεί, ουσιαστικά δεν θα μπορεί να αλλάξει τίποτε».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και το χθεσινό editorial της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», που είχε τίτλο: «Ελλάδα και λιτότητα: Βρυξέλλες εναντίον λαού». Σύμφωνα με την εφημερίδα, όσα διαδραματίστηκαν κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών έξω από τη Βουλή, αποδεικνύει το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης. Οπως επίσης και το γεγονός ότι ψηφίστηκαν μέτρα τα οποία απορρίπτει το 80% του ελληνικού λαού.
Αυτό δεν είναι χούντα. Ακόμα. Αυτή είναι η προετοιμασία για την Παγκόσμια χούντα που έρχεται. Φοβάμαι πως δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα. Οπλιστείτε με θάρρος και επιμονή, κλείστε τ' αυτιά σας στα ψέμματά τους και πράξτε ο καθένας κατά συνείδηση. Πάνω απ' όλα κρατείστε την ανθρωπιά σας, εκεί στοχεύουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς πρόσεχες κ. Ανδρέα Παπανδρέου. Ούτε όσο μυαλό είχε ο Παπαμιχαήλ δεν είχες. Εκείνος φρόντισε να την υστεροφημία του. Εσύ άφησες στον ανάπηρο "το όνομά σου". Δες τώρα να το κάνει πατσαβούρα και να το διασύρει παγκοσμίως!
ΑπάντησηΔιαγραφή