Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμερικανοί και ΔΝΤ ανησυχούν αν ο Γιώργος θα τα “βγάλει πέρα”

Μόλις μια βδομάδα πριν από τη σύναξη στη Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, με την παρουσία των υπουργών Οικονομικών των μελών του Οργανισμού, μια από τις πιο γνωστές Δεξαμενές Σκέψης (Think Tanks ), το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS ) οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση υπό μορφή Σεμιναρίου για την ελληνική οικονομική κρίση στο πλαίσιο σειράς παρόμοιων σεμιναρίων του Κέντρου για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κρίση.

Τα όσα ακούστηκαν στη συζήτηση ήταν λίγο- πολύ γνωστά, αλλά εκείνο που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε αυτή τη συζήτηση ήταν κεντρικός ομιλητής ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Λουκάς Παπαδήμος και αρκετοί των παρευρεθέντων – μεταξύ των οποίων ήταν και ανώτερα στελέχη της αμερικάνικης κυβέρνησης -αναρωτήθηκαν “ψιθυριστά” μήπως η παρουσία Παπαδήμου στην Ουάσιγκτον τις ήμερες αυτές της συνόδου του ΔΝΤ σημαίνει κάτι παραπάνω από όσα φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.

Η “απορία” αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι αρωγός στην εκδήλωση ήταν η ελληνική κυβέρνηση και, κατά τους Αμερικανούς, που αντιλαμβάνονται όπως είναι φυσικό τη σημειολογία του ΓΑΠ και παρακολουθούν την εσωτερική ανταρσία του ΠΑΣΟΚ, οι οποιεσδήποτε εικασίες έγιναν εκ μέρους τους ήταν απολύτως φυσιολογικές.

Και ποιες ήταν αυτές οι εικασίες; Μήπως προετοιμάζεται “τράμπα” μεταξύ Παπαδήμου και Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών;

Καθόλου παράλογο, σύμφωνα με κάποιον εκ των παρευρεθέντων, δεδομένου ότι διακινούνται αυτή τη στιγμή σενάρια ανασχηματισμού και επί πλέον φαίνεται να υπάρχουν παραινέσεις της τρόικα προς τον ΓΑΠ για ένα ολιγομελές – ίσως 15μελες- κυβερνητικό σχήμα, χωρίς υφυπουργούς για τις “ανάγκες των καιρών” και την αποφυγή των προ ημερών φαινόμενων. Θα το πράξει ο ΓΑΠ ; Θα φανεί σύντομα.

Αλλά ιδού και το βασικό απόφθεγμα Παπαδήμου στην ομιλία του, για το οποίο, μάλιστα, ήταν και κατηγορηματικός: ” Η αναδιάρθρωση ούτε επιθυμητή είναι ούτε αναγκαία“.

Όταν το είπε αυτό ο Παπαδήμος, κατά παρευρεθέντες εκεί, φάνηκε να υπομειδιά ο Juergen Kroeger, διευθυντής της Κομισιόν και αντικαταστάτης του παραιτηθέντος Σερβάς Ντερούζ.

Αλλά και από την πλευρά του ο Κρέγκερ που συμμετείχε μετέπειτα στο πάνελ της συζήτησης φάνηκε καθησυχαστικός για την πορεία της ελληνικής υπόθεσης, αλλά αυτό βέβαια έγινε για ευνόητους λόγους μιας και επρόκειτο περί δημοσίας συζήτησης.

Κατά τους γνωρίζοντες, ο Κρέγκερ ανησυχεί σοβαρά για τα όσα βλέπει στην Ελλάδα και, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, δεν θεωρεί ικανό τον ΓΑΠ να τα “βγάζει πέρα” με τους εσωτερικούς τριγμούς στο κόμμα του. Αυτός πιστεύει –όπως λένε οι γνωρίζονται- πως μόνο ευρωπαϊκοί πολιτικοί λόγοι σώζουν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα.

Λίγο πιο πέρα οι Αμερικανοί του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) κάτι σιγοψιθύριζαν εν είδει, “εν αναμονή τελούμεν”…

Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]