Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα ακολουθεί συνταγή καταστροφής

Την αύξηση των εσόδων μέσω της πώλησης γης και δημόσιας περιουσίας προτείνει ο Economist ως τη μόνη λύση για την Ελλάδα. Σκληρή κριτική για το μνημόνιο, που "οδηγεί στην καταστροφή". Ο φαύλος κύκλος και η χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών.

Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα σωθεί μόνο αν εκποιήσει κρατική περιουσία καταλήγει μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Economist.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας περιγράφεται με μελανά χρώματα και οι ...
διαπιστώσεις για τις πιθανότητες διάσωσης μέσω της συνταγής (της τρόικας) που ακολουθείται, προκαλούν ανησυχία.

Στο άρθρο του, ο Economist αναφέρει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διέξοδος μέσω του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Υποστηρίζει δε πως η προσκόλληση στο σχέδιο αυτό, ενδεχομένως να αποτελέσει και την καταστροφή της, καθώς μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο από την εκπόνηση του, ούτε το έλλειμμα κατάφερε να μειωθεί, αλλά ούτε και να προοιωνίσει το οποιοδήποτε θετικό για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

“Οι δημοσιονομικές αποτυχίες έχουν κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικές τις αγορές απέναντι στο ελληνικό χρέος. Το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στο 13%. Οι διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν κι άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν επηρεάζει την κυβέρνηση για την ώρα, καθώς μπορεί να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες από τα κεφάλαια διάσωσης.

Όμως, το σχέδιο του περασμένου Μαΐου υπολόγιζε να εκταμιεύσει χρήματα που ανέρχονται σε πάνω από τα μισά από αυτά που απαιτούνται για να βγει το 2012 στις αγορές. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο μοιάζει τελείως ανεδαφικό, θα χρειαστεί περισσότερη εξωτερική βοήθεια από τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί”.

Η ελληνική οικονομία, λέει ο Economist, έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο.

“Αν παραμείνει αδύναμη, αυτό θα υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετες φορολογικές περικοπές, πράγμα που με τη σειρά του θα προκαλέσει κι άλλη απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, που θα κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στις τράπεζες. Άραγε υπάρχει κάποια διέξοδος από αυτήν την παγίδα;”.

Στο παραπάνω ερώτημα, ο Economist υποστηρίζει πως η διέξοδος αυτή δεν βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά στην πώληση της Γης και της κρατικής περιουσίας.

“Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα πρέπει να προέλθει από τις πωλήσεις γης, όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η έλλειψη μητρώου για τις ακριβείς συμμετοχές του κράτους στα ακίνητα και τη γη αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα. Η θέσπιση του, θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσει η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα”.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Βλεπετε ολοι θελουν γη! Μας πουλαγαν ντενεκεδες (πχ αυτοκινητα) που τα αγοραζαμε με χρεη (φτηνο χρημα-αρα δολος) και τωρα ζητουν σαρκα οι διαχρονικοί Σαυλωκ.

    Θα τους δοσωμε τη γη μας???????? Νομιζω οτι η απαντηση ειναι ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωζόμαστε μόνο με δραστική αύξηση της παραγωγής, των αυτοαπασχολούμενων, του εργατικού δυναμικού, μείωση γραφειοκρατίας και φορολογίας για τους πολίτες, και κρατικοποιήσεις.

    Ας ξεχάσουμε τα δανεικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ East,
    πως να αυξηθεί η παραγωγή, που όλοι βιοτέχνες μετακόμισαν στη Βουλγαρία; Όσο για την αγροτική παραγωγή, απ' όσο ξέρω οι καλλιέργειες εξαρτώνται άμεσα από την Ε.Ε. και οι γεωπόνοι αντί να συντονίζουν και να συμβουλεύουν τους αγρότες κοιτάνε πως να πουλήσουν περοσσότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα από τα μαγαζιά τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι πρώτοι που δέχτηκαν το στραγγαλισμό από την κρίση και όποιος καεί απ' το χυλό...
    Για να πετύχουμε μείωση της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να εκλείψουν οι μισοί νόμοι που θεσπίστηκαν για να προστατεύουν από τα "παραθυράκια" που ψήφιζαν οι "παραγωγικοί" για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους κατά περίπτωση.
    Η μείωση της φορολογίας θα γίνει και πάλι γι' αυτούς που θα φέρουν "ανάπτυξη" χτίζοντας βίλες κι αγοράζοντας κότερα με επιδότηση από τους φόρους των μισθωτών και των συνταξιούχων.
    Για να αποδώσει το μέτρο της κρατικοποίησης αρκεί να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, που όπως καταλαβαίνεις αποκλείεται. Άλλωστε όλα τα δανεικά μας, εκεί πηγαίνουν. Σε μας έρχεται μόνο ο λογαριασμός.
    Με λίγα λόγια, αν δεν κατεδαφίσουμε τα πάντα για να ξαναχτίσουμε απ' την αρχή, δε γίνεται τίποτε. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]