Η εποχή της Σοβιετίας έχει τελειώσει παντού εκτός από την Ελλάδα
Διαβάζω για παράδειγμα ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό και σε νέες τεχνολογίες. Ορισμένοι άλλοι λένε ότι δεν πρέπει να έχουμε τόσους πολλούς δικηγόρους διότι αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Άλλοι λένε ότι έχουμε πολλούς γιατρούς. Μετά έχουμε την άλλη άποψη που λέει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στις εξαγωγές.
Λίγοι όμως αναλύουν σε βάθος γιατί έχουμε αυτές τις ανισορροπίες στην οικονομία μας. Όλοι προσπαθούν να δώσουν λύσεις, αγνοώντας ότι τις λύσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η αγορά η ίδια. Αποτέλεσμα είναι ότι οι λύσεις που βλέπω να συζητιούνται, δεν είναι οι απαιτούμενες για να βγούμε από το αδιέξοδο.
Τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία δεν λύνονται με προγραμματισμό. Ναι σωστά ακούσατε. Δεν λύνονται με το να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε στην αγορά το πόσους δικηγόρους θα πρέπει να έχει. Αν ο κεντρικός σχεδιασμός ήταν η λύση, τότε η Σοβιετική Ένωση θα είχε επιτυχία.
Τα προβλήματα της οικονομίας είναι ακριβώς ότι έχουμε πολύ προγραμματισμό και πιο συγκεκριμένα, κρατικό προγραμματισμό. Από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι και το ωράριο των καταστημάτων, το κράτος και όλοι αυτοί που νομίζουν ότι ξέρουν τι κάνουν, προσπαθούν να επιβάλουν σε όλους εμάς αυτό που νομίζουν ότι είναι το σωστό.
Για παράδειγμα, διαβάζουμε συνεχώς ότι έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία από οποιοδήποτε άλλο κράτος στην Ευρώπη. Το ουσιαστικό μας πρόβλημα όμως δεν είναι ότι έχουμε πολλά φαρμακεία, αλλά ότι πληρώνουμε ακριβά τα φάρμακα.
Πως θα λύσουμε όμως το πρόβλημα των ακριβών φαρμάκων; Η απάντηση είναι μόνο με τον ανταγωνισμό. Αν δηλαδή ανοίξουμε τον κλάδο 100% και άρουμε κάθε περιορισμό (μεταξύ άλλων να επιτρέψουμε φαρμακεία στα πολυκαταστήματα και να απελευθερώσουμε το ωράριο), τότε η λογική λέει ότι τα περιθώρια κέρδους θα πέσουν και κατ΄ επέκταση οι τιμές.
Το ότι ίσως κλείσουν αρκετά φαρμακεία διότι δεν θα συμφέρει πλέον να έχει κανείς ένα φαρμακείο όπως συμφέρει σήμερα είναι δευτερευούσης σημασίας. Διότι, το θέμα μας δεν είναι ο αριθμός των φαρμακείων, αλλά το κόστος των φαρμάκων. Και με όλα αυτά που βλέπω εκ μέρους της πολιτείας, δεν αισιοδοξώ ότι θα λύσουμε το πρόβλημα των ακριβών φαρμάκων σύντομα.
Μετά διαβάζουμε ότι έχουμε πολλούς δικηγόρους. Μα πώς να μην έχουμε, αφού όλη η Ελλάδα δουλεύει για αυτούς; Πώς να μην έχουμε, αφού από κάθε νόμιμο έγγραφο που συντάσσεται στην Ελλάδα (δικόγραφα, συμβόλαια, δικαστικές παραστάσεις, εξώδικα έγγραφα κτλ κτλ), το ταμείο νομικών θα πάρει χαράτσι προς ενίσχυση του ταμείου αυτού.
Άσχετα αν κάποιος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου ή όχι, από την στιγμή που έχει πάρει άδεια επαγγέλματος δικηγόρου και πληρώνει τις εισφορές στο ταμείο νομικών, δικαιούται να πάρει σύνταξη. Πόσο;; Περίπου 1500 ευρώ τον μήνα για κύρια και επικουρική ασφάλιση. Πόσες είναι οι εισφορές κάθε χρόνο; Η απάντηση είναι περίπου 2250 ευρώ τον χρόνο (χωρίς να υπολογίσουμε τα υπέρ τρίτων από παραστάσεις και έγγραφα).
Οι μάχιμοι δικηγόροι σύμφωνα με έναν φίλο μου δεν ξεπερνούν τις 5-6.000 στην Αττική. Και όμως, αυτοί που ψήφισαν στον σύλλογο ήταν 21.000!! Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αρκετοί δεν φαίνονται διότι δεν πατούν ποτέ πόδι σε δικαστήριο, ένα μεγάλο μέρος των δικηγόρων (ίσως και οι μισοί) δεν ασκούν καθόλου το επάγγελμα και απλά έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου μόνο και μόνο διότι θα πάρουν σύνταξη από το ταμείο.
Θα μου πείτε, μα αφού πληρώνουν γιατί να μην πάρουν σύνταξη; Η απάντηση είναι διότι αυτά που πληρώνουν είναι συγκριτικά λίγα σε σχέση με αυτά που πληρώνονται στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ. Οι νομικοί παίρνουν πολύ περισσότερα με μικρότερες εισφορές διότι ακριβώς το ταμείο τους έχει βρει την μαγική φόρμουλα να τα παίρνει από τους πάντες στην Ελλάδα.
΄Αρα η λύση δεν είναι να περιορίσουμε τον αριθμό των φοιτητών στα νομικά πανεπιστήμια με τακτικές κεντρικού σχεδιασμού, αλλά να απελευθερώσουμε το επάγγελμα του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου και να καταργήσουμε το χαράτσι που εισπράττει το ταμείο νομικών και οποιοδήποτε άλλο ταμείο σε αυτή τη χώρα.
Αν οι δικηγόροι και πάσης φύσεως νομικοί επαγγελματίες θέλουν να πάρουν σύνταξη, να πληρώσουν ένα ποσοστό από τις εργασίες τους η τον μισθό τους στο ΙΚΑ, καταργώντας τις εισφορές και απαλλάσσοντας την Ελλάδα από χαράτσια και να πάρουν σύνταξη όπως όλοι οι άλλοι.
Μετά θέλω να δω πόσοι θα σπουδάσουν νομικοί με αποκλειστικό σκοπό να πάρουν σύνταξη από το ταμείο νομικών, όταν δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα. Υπάρχει άραγε ταμείο νομικών στις ΗΠΑ ή στον Καναδά;
Η κατάληξη είναι ότι τα προβλήματα της χώρας μας δεν επιλύονται με κεντρικό προγραμματισμό η σχεδιασμό, αλλά απελευθερώνοντας την αγορά και καταργώντας τα πάσης φύσεως χαράτσια. Και δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι εκτός από την τρόικα για θέματα οικονομικά, χρειαζόμαστε και μια τρόικα για να μας αλλάξει την οργανωτική δομή αυτού τους κράτους.
ΚΚΕ(ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)= ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λέτε ωρε παιδιά; Από πότε ο άκρατος καπιταλισμός έφερε ευημερία στους λαούς και όχι στις εταιρίες που δημιουργώντας καρτέλ ελέγχουν τα πάντα στην αγορά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κακό προγραμματισμό και ο οποίος αντικαθίσταται από χειρότερο κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση. Είναι ότι η δαιδαλώδης πολυνομία σκοτώνει κάθε προσπάθεια επένδυσης και ο λόγος είναι η προσπάθεια για να δημιουργήσει όχι τάξη αλλά το χάος και να ευδοκημήσει το παρακράτος. Έτσι καταλήξαμε να παραδοθούμε στους δανειστές μας άνευ όρων.
Δεν είμαι σε καμία περίπτωση οπαδός του απόλυτου ελέγχου και νομίζω ότι το παράδειγμα της Σοβ. Ένωσης είναι "αμερικανιά" δλδ το αντίπαλο δέος μέσω του οποίου επιβλήθηκε στους αμερικανούς η αποδοχή της νέας τάξης πραγμάτων.