Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τώρα ξεκινά ο δικός μας Γολγοθάς

Μια νέα «εβδομάδα Παθών» περιμένει την κυβέρνηση ενόψει των εξειδικευμένων οικονομικών μέτρων που θα πρέπει να λάβει ο υπουργός Οικονομικών.

Από αύριο κιόλας αναμένεται η ανακοίνωση των τελικών στοιχείων του ελλείμματος του 2010, από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Από το ύψος του ελλείμματος θα εξαρτηθεί το ύψος της προσαρμογής στην οποία η κυβέρνηση θα προχωρήσει φέτος. Ως γνωστόν το έλλειμμα υπολογιζόταν στο 9,5% του ΑΕΠ, με τις πληροφορίες να θέλουν τη EUROSTAT να το ανεβάζει μεταξύ 10,4% και 10,6% . Ωστόσο, στα 3 δισ. ευρώ φέρεται να εκτιμά τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν φέτος για την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο.

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού…

Από σήμερα που επιστρέφει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις για την εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας.

Μάιος… ο κρίσιμος μήνας

Ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο επόμενος μήνας που ακολουθεί, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς η Τρόικα θα πραγματοποιήσει ελέγχους για την αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Συγκεκριμένα:• Στις 10 Μαΐου καταφτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων. Από το αποτέλεσμα του ελέγχου τους θα κριθεί η πέμπτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, κάτι που θεωρείται δεδομένο εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, καθώς οι μεγάλες πιέσεις εκτιμάται ότι θα ασκηθούν για την έκτη δόση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

• Στις 15 Μαΐου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου. Αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί ή καταψηφιστεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις, τότε θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εκλογές, ενώ αν ψηφιστεί θα ακολουθήσει ριζικός ανασχηματισμός.

• Αρχές Ιουνίου επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, τα βασικά σημεία του οποίου όμως βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ωστόσο, υπουργοί αντιδρούν στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος για αναδιάρθρωση έχουν αποκτήσει δυναμική και θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητά συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα εξόδου από την κρίση.

Ορατό και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

Στην περίπτωση που δεν προκριθεί η προσφυγή στις κάλπες, πιθανολογείται έντονα το σενάριο για ανασχηματισμό, στο οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς κάποιοι τον τοποθετούν ακόμη και σε θέση αντιπροέδρου υπεύθυνου για το συντονισμό των οικονομικών υπουργείων, ενώ δεν αποκλείεται να «εξοστρακίσει» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την θέση του υπουργού Οικονομίας και να την αναλάβει ο ίδιος.

Έτσι κι αλλιώς ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να πορευτεί με εκείνους που θέλουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Ραγκούσης θεωρούνται αμετακίνητοι, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν στο νέο σχήμα θα περιλαμβάνονται στελέχη όπως η κ. Μπιρμπίλη, ο κ. Γερουλάνος και η κ. Κατσέλη.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]