Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βενιζέλος: Εμείς παίρνουμε αποφάσεις, αλλά πρέπει να τις εγκρίνει Τρόικα


Αποκαλυπτικότατος έως σοκαριστικός ήταν ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, το βράδυ της Δευτέρας. Αφού έκανε πολλές προσπάθειες να προσδιορίσει ότι μιλάει ως πολίτης, τελικά δεν μπόρεσε να αποφύγει να συζητήσει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Αφού προσπάθησε να προσδιορίσει την αναγκαιότητα ομόνοιας, ομοψυχίας και κοινού εθνικού μετώπου, τελικά αποφάνθηκε πως η οικονομική πολιτική είναι μονόδρομος για να μην υπάρξει χάος. Στην τοποθέτησή του αυτή ο κύριος Βενιζέλος αποδέχθηκε την δεινή θέση της κυβέρνησης Παπανδρέου και αναφερόμενος ειδικά στην οικονομική διακυβέρνηση, σχεδόν ομολόγησε πως η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να παίρνει αποφάσεις κατά το δυνατόν που να είναι αποδεκτές από τον Ελληνικό λαό, αλλά αυτές οι αποφάσεις για να υλοποιηθούν πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, αλλά και από τις αγορές, αφού ο στόχος είναι να κατέβουν τα spreads και να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει στο διεθνές οικονομικό – πολιτικό επίπεδο.
Η ομολογία αυτή του κυρίου Βενιζέλου, αποτελεί πραγματικό κόλαφο για την κυβέρνηση Παπανδρέου, αφού ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη φορά κατά την οποία γίνεται δημόσια μία έμμεση παραδοχή των μειωμένων δυνατοτήτων διακυβέρνησης της Ελλάδας από την Ελληνική κυβέρνηση. Επειδή ο κύριος Βενιζέλος είναι έμπειρος πολιτικός και πολύ καλός γνώστης της Ελληνικής γλώσσας, η συγκεκριμένη του τοποθέτηση αποτελεί ένα προοίμιο για επερχόμενες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Άμυνας ήταν σαφής πως ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αλλάξει και να βρει –ενδεχομένως- μέχρι και νέες συμμαχίες, αλλά και νέες οπτικές προσέγγισης και αντιμετώπισης των πολιτικών ζητημάτων που απασχολούν σήμερα ή πρόκειται να απασχολήσουν αύριο τη χώρα. Αυτή του ακριβώς η συναινετική διάθεση, έδειξε μία τάση για δημιουργία νέων σχημάτων, αφού είναι αδιανόητο, όπως τόνισε ο κύριος Βενιζέλος, να κυβερνηθεί η χώρα από διανοούμενους ή από διάφορα ασαφή σχήματα…
Στο θέμα της ΑΟΖ, ο κύριος Βενιζέλος ήταν ασαφώς σαφής, αφού είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς σαν κυβέρνηση είμαστε σε θέση οποιαδήποτε στιγμή να ανακηρύξουμε την Ελληνική ΑΟΖ». Βέβαια, δεν προχώρησε την τοποθέτησή του για να ξεκαθαρίσει στο γιατί δεν έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου στην αναγνώριση της ΑΟΖ, αφού καλύπτεται και από το Διεθνές Δίκαιο. Δεδομένης της «διαφυγής» του κυρίου Βενιζέλου από το συγκεκριμένο θέμα, μάλλον, τα αρχικά ΑΟΖ προκαλούν τρόμο στο κυβερνών κόμμα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Άμυνας, όταν ρωτήθηκε για τη νέα τουρκική πρόκληση με την κορβέτα που έκανε βόλτες το απόγευμα (έως αργά χθες το βράδυ) της Δευτέρας 14 Μαρτίου 2011, δήλωσε πως Ελληνικό πολεμικό πλοίο παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πολεμικού. Επίσης, ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε πως είναι πλέον πολύ συχνό το φαινόμενο των τουρκικών ναυτικών παραβιάσεων, ενώ οι εναέριες προκλήσεις έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, όμως, ο όρος - εντολή που έχει μεταφερθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι να υπάρξουν σαφείς προσπάθειες "αποσυμφόρησης του Αιγαίου" (από την Ελληνική πλευρά), που έχει "φορτισθεί" ιδιαίτερα από την περίοδο που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει υπερ-αυξήσει την παρουσία του τόσο στα διεθνή όσο και στα Ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα...
Επισημαίνεται ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2011 οι τουρκικές «φιλικές» σημαίες στο Αιγαίο πράγματι πολλαπλασιάστηκαν. Μόνο τον πρώτο μήνα του έτους σημειώθηκαν 61 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 ο αντίστοιχος αριθμός των παραβιάσεων των Ελληνικών χωρικών υδάτων από πλοία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων ήταν 11.

Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]