Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρέπει να σταματήσει το ρολόι του παραλόγου...

  • Μονάχα όταν αυτό το ρολόι σταματήσει, ο χρόνος θα’ ρθει πραγματικά στη ζωή…

Γράφει ο Δ. Τρικεριώτης

Είναι ή όχι αντιφατική η θέση του πρωθυπουργού ότι δεν πουλά σπιθαμή γης όταν έχει ήδη υπογράψει το μνημόνιο που υποθηκεύει όλην την ελληνική επικράτεια; Τόσον καιρό πού ήταν αυτή η εθνική ευαισθησία που τώρα θέλει να δείξει; Πρόκειται για μια έμπρακτη αυτοκριτική ή για μια στάση πολιτικής αυτοσυντήρησης μετά από τις αποκαλύψεις των συμφωνημένων στη συνέντευξη της τρόικα; Ή μήπως, τελικά, πρόκειται για μια έμμεση ομολογία πολιτικής ήττας για την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος που επωμίζεται ο έλληνας φορολογούμενος τους τελευταίους δέκα μήνες;

Έχοντας ήδη χωθεί βαθειά στη ζούγκλα συναντούμε πλέον τον κίνδυνο να συρθούμε και σ’ένα χορό τύπου Σαλώμης στον οποίο οι δανειστές και οι εκπρόσωποι τους θα αξιώνουν στη θέση του γιγαντούμενου χρέους την ίδια την κεφαλή της χώρας. Αλλά ίσως να βρισκόμασταν και μπροστά σε μια ευκαιρία αν μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας.
Εξαρχής και περισσότερο τώρα, μετά τη δεκάμηνη εμπειρία, φαίνεται ότι στο δρόμο που ακολουθούμε, το έργο θα εξελίσσεται από περικοπή εις περικοπή κι από…

εισπρακτισμό σε εισπρακτισμό και στο εξής, ενδεχομένως, με την οικονομική αξιοποίηση τμήματος από την, ούτως ή άλλως, υποθηκευμένη δημόσια περιουσία. Σε τι συνθήκες όμως θα συνέβαινε αυτό το τελευταίο;

Μέσα σ’ ένα αδηφάγο κλίμα που θα ενθαρρυνόταν από τους γνωστούς-άγνωστους μεσάζοντες και τα τρωκτικά; Μέσα σ’ ένα νέο κύκλο διαπλοκής και διαφθοράς και μάλιστα ενισχυμένο με το νωπό προηγούμενο της ατιμωρησίας; Ποιος θα διασφάλιζε τη διαφάνεια των εμπορικών συναλλαγών και την εξασφάλιση των συμφερόντων της χώρας; Αυτοί που δεν άφησαν σκάνδαλο χωρίς να το συγκαλύψουν;
Αυτοί που δεν μπορούν να επιβάλλουν παρά ασήμαντους περιορισμούς στη δημόσια σπατάλη όταν επιτρέπουν στον ιδιωτικό τομέα να σπαράσσεται και να πλιατσικολογείται για να βγαίνουν οι μισθοί και να συντηρούνται τα ελλείμματα εκείνων των ημετέρων που θά΄πρεπε ήδη να έχουν σπρωχθεί ευγενικά αλλά και γενναία προς την παραγωγική εργασία;
Αυτοί που υπονομεύουν την υγιή επιχειρηματικότητα με απροκάλυπτες παραλείψεις, με προστασία των φοροφυγάδων και με φορολογική τρομοκρατία των νομοταγών, στα όρια της επιβίωσης ελευθεροεπαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών;
Ίσως ετούτος να είναι και ο πιο σημαντικός λόγος που κάνει αυτόν το δρόμο να δείχνει αδιέξοδος. Ότι δηλ. η τύχη των αναγκαίων ανατροπών βρίσκεται στα χέρια εκείνων που είχαν μετατρέψει τον παρασιτισμό σε τρυβλίο του πολιτικού συστήματος και βεβαίως εκείνων που αδυνατούν ν’ αλλάξουν νοοτροπία.
Αλλά χωρίς υγιή επιχειρηματικότητα δεν μπορούν να δημιουργηθούν παραγωγικές (όχι δουλικές) θέσεις εργασίας και χωρίς αδιάφθορους και αδέκαστους μηχανισμούς (χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες) δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικά έσοδα. Και το πιο βασικό, χωρίς υγιή επιχειρηματικότητα δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε ανάπτυξη, ούτε ανταγωνιστικότητα.
Εφόσον λοιπόν, κατά τα φαινόμενα, είναι αδύνατον να δοθεί προοπτική σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, κάποια μορφή σημαντικής αναδιάρθρωσης του χρέους φαίνεται αναπόφευκτη στο άμεσο μέλλον προκειμένου ν’αποτραπεί η συνολική στάση πληρωμών.
Όταν ούτε η έκδοση ευρωομολόγων, ούτε η επιμήκυνση με ευνοϊκότερα επιτόκια είναι επιλογές που φαίνεται να συμφέρουν τους δανειστές. Αλλά και όταν η ευνοϊκότερη εξαγορά τμήματος του χρέους με νέα δανεικά ή μέσω της όποιας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μάλλον μικρό τελικό όφελος θα αποφέρει και πολύ μεγαλύτερο τίμημα για τη χώρα.
Ο Γουίλιαμ Φώκνερ έγραφε στο έργο του «Βουή και Μανία» «Επειδή ο Πατέρας είπε τα ρολόγια σκοτώνουν τον Χρόνο. Είπε ο Χρόνος είναι νεκρός όσο χτυπιέται μες στους μικρούς τροχούς του ρολογιού. Μονάχα όταν το ρολόι σταματήσει ο χρόνος έρχεται πραγματικά στη ζωή». Κάπως ανάλογα, τα αδιέξοδα χρονοδιαγράμματα και τα φθαρμένα γρανάζια του πολιτικού συστήματος λεηλατούν στην κυριολεξία τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζεται η χώρα για να τινάξει την πολύχρονη παρασιτική λαθροβίωση και να επανέλθει πραγματικά στη ζωή






Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τιποτε δεν είναι αντιφατικό. Εξαρτάται απο τι σκοπιά που το βλέπει κανείς. Με την υποθηκευση της ελληνικής επικράτειας μεσα απο τους όρους του μνημονίου εξυπηρετούνται πλείστα όσα. Κυρίως δε οτι τα συνορά μας τα διαχειρίζεται εμμέσως πλήν σαφώς η ΕΕ. (Ερώτηση: η FRONTEX που είναι διευρωπαική δύναμη που φυλάσσει τα σύνορα δεν θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη έναντι παρεμβάσεων που κάνει στα σύνορα της ΕΕ που είναι και τα σύνορα της Ελλάδας;)
    Γενικά πιστεύω ότι η εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ είναι πολύ κοντά στη λήξη της, τουλάχιστον με την έννοια που την ξέρουμε μεχρι σήμερα.

    Απο την Λισαβόνα και μετά πολλά πραγματα έχουν δρομολογηθεί να αλλάξουν. Η συνθήκη αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην Ανάπτυξη των Διευρωπαικών Δικτύων, σε μεταφορές:χερσαίες, θαλασσας, αερος, σε ενεργεια, σε δικτυα τηλεπικοινωνιών. Για να γίνουν όμως όλα αυτά ένας πρέπει να είναι ο βασικός συντονιστής για όλη τη ΕΕ. Το Eurogroup ισως; Ποιος ξέρει;
    Διευρωπαϊκό σημαίνει δια μέσω των συνόρων των κρατών μελών. Σιγά μην αφήσουν τα κρατη μέλη να έχουν τη δυνανατότητα απόφασης καθοριστικής για τι μέλλον της εφαρμογής του πλαισίου της συνθηκης της Λισαβόνας. Ας μη ξεχνάμε και τα VETO.

    Το μνημόνιο εξασφαλίζει μια "σταθερότητα" στη εξέλιξη της ΕΕ. Αν δεν κάνεις αυτό που σου λέμε πλήρωσε αυτά που οφείλεις!!!

    Κατα την αποψή μου οι αντιφάσεις δημιουργούνται διοτι οι πλειονότητα των Ελλήνων το βλεπουμε εθνικά το όποιο θέμα, ενώ η κυβέρνηση το βλέπει Διευρωπαϊκά. Πιστεύω οτι θα δούμε και άλλα πολλά παρόμοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε
    14 Μαρτίου 2011 12:03 μ.μ.

    τα επιχειρηματα σου ειναι ατοπα και επικινδυνα!
    Ισχυριζεσαι οτι
    "Κυρίως δε οτι τα συνορά μας τα διαχειρίζεται εμμέσως πλήν σαφώς η ΕΕ. (Ερώτηση: η FRONTEX που είναι διευρωπαική δύναμη που φυλάσσει τα σύνορα δεν θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη έναντι παρεμβάσεων που κάνει στα σύνορα της ΕΕ που είναι και τα σύνορα της Ελλάδας;)"

    Δεν υπαρχει κανενα απτο αποτελεσμα της FRONTEX στον χωρο του Αιγαιου,διοτι λαθρομεταναστες ερχονται συνεχως και υποτιθεται οτι στο ονομα των ανθρωπινων δικαιωματων πρεπει να τους περιλθαπτουμε!Αυτοι που απελαυνονται ειναι σαφεστατα πολυ λιγοτεροι απο αυτους που μενουν!Και μονο απο αυτο η FRONTEX απετυχε!!
    Επιπλεον,η FRONTEX δεν κανει τιποτα οταν οι τουρκικες φρεγατες κανουν βολτες στο Αιγαιο!Εγκειται στο πολεμικο Ναυτικο και το Λιμενικο Σωμα να αντιμετωπιζουν αυτες τις καταστασεις!
    Το πιο σημαντικο ομως ειναι οτι καμια χωρα της ΕΕ δε ειναι διατεθειμενη να πολεμησει υπερ της Ελλαδας σε μια ελληνοτουρκικη διενεξη!!

    ισχυριζεσαι οτι:
    "Το μνημόνιο εξασφαλίζει μια "σταθερότητα" στη εξέλιξη της ΕΕ. Αν δεν κάνεις αυτό που σου λέμε πλήρωσε αυτά που οφείλεις!!!"

    ΟΛΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ,πλην του Γιωργακη!!Και ουδεποτε η ΕΕ ηταν υπερ του μνημονιου!Η ΕΕ απαιτουσε ευρωπαϊκες λυσεις και οχι λυσεις απο την Αμερικη (ΔΝΤ)!!
    Αν δεν εχεις καταλαβει μεχρι σημερα την απατη του αμερικανοεβραϊκου ΔΝΤ και την προσπαθεια εισχωρησης του στην Ευρωπη,μεσω ΓΑΠ, λογω των αμερικανικων συμφεροντων που θελουν ενα αδυναμο ευρω ,τοτε δεν μπορουμε να επικοινωνησουμε!!

    ισχυριζεσαι οτι:
    "Κατα την αποψή μου οι αντιφάσεις δημιουργούνται διοτι η πλειονότητα των Ελλήνων το βλεπουμε εθνικά το όποιο θέμα, ενώ η κυβέρνηση το βλέπει Διευρωπαϊκά. Πιστεύω οτι θα δούμε και άλλα πολλά παρόμοια."

    Οταν αναφερεσαι σε απωλεια εθνικης κυριαρχιας,σημαινει αυτοματως οτι καποιος αλλος κερδιζει την κυριαρχια σου και επιβαλλεται στο κρατος και στο εδαφος σου, ανεξαρτητως των συμφεροντων σου.
    Αυτο σημαινει οτι εχει το δικαιωμα να εκμεταλλευεται τα εδαφη σου, τις πλουτοπαραγωγικες σου πηγες και εσυ απλως να παιρνεις ενα ποσοστο.Ετσι δεν υπαρχει "κυριαρχος λαος",δεν υπαρχει Συνταγμα και το αιμα που χυθηκε για την ελευθερια μας ηταν περιττο!!
    Αν αυτο δεν θεωρειται εθνομειοδοτικο,τοτε δεν ξερω τι ειναι!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]