Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καντάφι: Αν επέμβετε θα το μετανιώσετε

Σε ξεκάθαρες απειλές προς τη Δύση προέβη ο Μουαμάρ Καντάφι, σημειώνοντας σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, ότι αν η διεθνής κοινότητα παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης θα το μετανιώσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι αναφέρει στην επιστολή του ότι τυχόν στρατιωτική επέμβαση θα ήταν άδικη και θα αποτελούσε μια καθαρή επίθεση.

Σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

Εν τω μεταξύ, μάχες σώμα με σώμα είναι σε εξέλιξη στη Βεγγάζη, το τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων της Λιβύης, αφού οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκόπησαν την πόλη από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός.

«Όταν ακούσαμε για το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών χαρήκαμε πάρα πολύ και νομίσαμε ότι ελευθερωθήκαμε, αλλά τώρα μας έχουν αφήσει μόνους μας στα χέρια των δολοφόνων», είπε ένας πολίτης που εγκατέλειψε μαζί με πλήθος άλλων την πόλη.

Εξάλλου, το πρωί κατερρίφθη πάνω από τη Βεγγάζη και συνετρίβη στο έδαφος αεροσκάφος των ανταρτών, καθώς διαψεύστηκαν οι αρχικές πληροφορίες ότι ανήκε στις δυνάμεις τουη Καντάφι.

Σύμφωνα με το Αλ τζαζίρα στο νοσοκομείο της πόλης έχουν μεταφερθεί έως τώρα 26 νεκροί και 40 τραυματίες.

Εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι σήμερα βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιντάν και πως πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της.

Σύμφωνα με αναφορές αυτόπτων μαρτύρων ελεύθεροι σκοπευτές, πιστοί στον Καντάφι, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανθρώπους στην πόλη Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

«Είχαμε δύο νεκρούς σήμερα το πρωί,επειδή υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω σε μερικά σπίτια και πυροβολούν ανθρώπους, πυροβολούν όποιον δουν», είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ένας κάτοικος.

Σεβόμαστε την κατάπαυση του πυρός, ισχυρίζεται το καθεστώς

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από τη Βεγγάζη. «Δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση στη Βεγγάζη. Οπως έχουμε πει, εφαρμόζουμε την κατάπαυση του πυρός και θέλουμε να έλθουν διεθνείς παρατηρητές», δήλωσε στο Reuters.

Υποστηριξε ακόμη ότι αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε πόλεις και χωριά για να προκαλέσουν έξωθεν στρατιωτική επέμβαση.

Η Λιβύη έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη της και σέβεται την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καΐμ.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι πραγματική και αξιόπιστη. Θέλουμε να έλθουν παρατηρητές το συντομότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Κρίσιμη σύνοδος στο Παρίσι

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε στο Παρίσι η συνάντηση Ευρωπαίων και Αφρικανών ηγετών, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να αποφασιστεί συντονισμένη στρατιωτική δράση ενάντια στη Λιβύη.

Στη σύνοδο συμμετέχουν ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η έναρξη συντονισμένων αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη θεωρείται πλέον θέμα ωρών, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πηγή από την κρίσιμη συνάντηση, στην αρχική επέμβαση αναμένεται να συμμετέχουν δυνάμεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά. Παρέμβαση από τις ΗΠΑ θα έρθει αργότερα και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, θα συμμετέχουν στη συντονισμένη δράση και τα αραβικά κράτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των Λίβυων πολιτών.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι.

«Αυτή τη στιγμή η Βεγγάζη βομβαρδίζεται από το πυροβολικό και δέχεται επίθεση με ρουκέτες. Η διεθνής κοινότητα καθυστερεί να επέμβει για να σώσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Καντάφι», δήλωσε ο Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ στο Aλ Τζαζίρα.

«Σήμερα θα γίνει καταστροφή στη Βεγγάζη εάν η διεθνής κοινότητα δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, να εμποδίσει την εξόντωση του λαού από το τυραννικό καθεστώς», κατέληξε ο Τζαλίλ.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]