Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ψιλό γαζί... το δούλεμα του Ερντογάν στον Παπανδρέου


Το ότι ο τούρκος πρωθυπουργός είναι ένας πανέξυπνος πολιτικός, που γνωρίζει να ελίσσεται και να κερδίζει τις εντυπώσεις, είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Από την άλλη, πάλι, το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας κοσμοπολίτης, fitness, με μικρό δείκτη πολιτικής ικανότητας, είναι επίσης γνωστό. Όμως, δεν θα τολμούσα ούτε να σκεφτώ ότι ο τούρκος πρωθυπουργός θα έριχνε δημοσίως χοντρό δούλεμα στον ομόλογό του πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Έτσι, ο κύριος Ερντογάν στις συναντήσεις που είχε στο Ερζερούμ με τον Γιώργο Παπανδρέου, και σε κοινή τους συνέντευξη, δεν δίστασε να αναφερθεί και στο "τείχος" του Έβρου, που μελετά να δημιουργήσει η τροϊκανή κυβέρνηση της Ελλάδας. Έκπληκτος, μάλιστα, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν γνώριζε το τεράστιο μέγεθος των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ελλάδα!!! Κατανοώντας, δε το πρόβλημα, τοποθετήθηκε ως καλός πολιτικός, υποσχόμενος πως θα φροντίσει έτσι ώστε η κυβέρνησή του να μεριμνήσει για να μειωθεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ελλάδα!!!
Κανονικό δούλεμα, δηλαδή, από πρωθυπουργό προς πρωθυπουργό(;), με πολλές υποσχέσεις περί λύσης του προβλήματος.
Και για όσους δεν πιστεύουν, νομίζοντας πως υπάρχει εκ μέρους μας κακία προς το πρόσωπο του κυρίου Παπανδρέου, μπορούν να διαβάσουν το παρακάτω απόσπασμα:

«Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τον έλεγχο της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως οικοδόμηση τείχους. Το τείχος είναι κάτι διαφορετικό. Το συρματόπλεγμα άλλο», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Ερζερούμ.
Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που στρέφεται κατά της Τουρκίας», εξηγώντας ότι πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες του θέματος κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπανδρέου.
«Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη», είπε και πρόσθεσε: «Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων».
Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι συνεργάτες του «εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες αποφάσεις.


Kαι το δούλεμα του Μπαγίς δεν πάει πίσω
«Τι περιμένετε να βγει από τη συνάντηση», ρωτάω τον υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας, Εγκεμεν Μπαγκίς, λίγο αφότου κλείνουν οι πόρτες και οι δύο πρωθυπουργοί μένουν μόνοι. «Δύο χαμογελαστοί πρωθυπουργοί και δύο χαμογελαστοί λαοί», μου απαντά ο αρεσκόμενος σε απαντήσεις τύπου σλόγκαν, κ. Μπαγκίς. «Θα προκύψει κάτι απτό, που να δικαιολογεί χαμόγελα;» τον ρωτάω. «Το ταξίδι είναι σημαντικότερο από τον προορισμό», μου απαντά και αντιλαμβάνομαι ότι θεαματικά αποτελέσματα δεν πρέπει να περιμένουμε.
«Τι σηματοδοτεί για εσάς η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου εδώ;» συνεχίζω. «Πριν από μερικά χρόνια, όταν γινόταν ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, την ώρα που μεταδιδόταν το τραγούδι της Ελλάδας, η τουρκική τηλεόραση διέκοπτε για διαφημίσεις. Σήμερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έρχεται στο Ερζερούμ, στα βάθη της Τουρκίας. Αυτό λέει πολλά για την αλλαγή κλίματος», απαντάει ο κ. Μπαγκίς.

Τελικά, ο Ερντογάν δουλεύει τον Γιώργο, Ο Μπαγίς δουλεύει τον Γιώργο, ο Γιώργος κάνει πως δεν καταλαβαίνει(;) δουλεύει εμάς κι εμείς με τη σειρά μας... καθόμαστε και τον κοιτάζουμε σαν ανίκανοι...

Το παίζουν και παραπονούμενοι οι Τούρκοι, για να ολοκληρωθεί το δούλεμα...
Η Μilliyet έχει τίτλο «πάγωσε η σύνοδος» και τονίζει «στο Ερζερούμ οπου συναντήθηκαν οι δυο πρωθυπουργοί υπήρξε κόντρα δηλώσεων με θέματα την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ε.Ε.». Η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για τις υπερτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο αλλά για τις δυνάμεις «εισβολής» στην Κύπρο.

«Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Zaman.

Η Ηürriyet έχει τον προκλητικό τίτλο «8 πτήσεις για την άφιξη του Παπανδρέου» και αναφέρει οτι λίγες ημέρες πριν την άφιξη του Παπανδρέου στο Ερεζρούμ, 8 τουρκικά μαχητικά πέταξαν «πάνω απο τα ελληνικά νησιά». Η τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει οτι ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να ακυρώσει το ταξίδι του.

Σύμφωνα πάντα με την Ηürriyet με τη διαμεσολάβηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών η κρίση επιλύθηκε. Η εφημερίδα αναφέρει οτι οι δυο πρωθυπουργοί έδωσαν μηνύματα θετικά για το μέλλον, όμως τονίζει οτι η αναφορά του Παπανδρέου για τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών «πάγωσε την αίθουσα». Η τουρκική εφημερίδα κάνει αναφορά και στις σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν κατα της Ε.Ε.

H Vatan έχει τίτλο «ξεκίνησε θερμά , τελείωσε παγωμένα» και τονίζει οτι ο Ερντογάν αποκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό ως «φίλε μου Γιώργο». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει οτι τα λόγια του Παπανδρέου σχετικά με την Κύπρο και το Αιγαίο προκάλεσαν την αίσθηση του «κρύου ντους»

Η Cumhuriyet έχει τίτλο «Λόγια σαν τον πάγο στο Ερζερούμ» και σχολιάζει «ο Παπανδρέουν με τα σκληρά του λόγια έριχνε βολές και ο Ερντογάν απλά άκουγε». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει οτι ο τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στις δηλώσεις του Παπανδρέου.

Άλλες εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή» απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, για την ΕΕ και ειδικότερα, ότι «περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της ΕΕ, έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», όπως δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Turkiye.

Χαρακτηριστικό είναι το σκίτσο της Sabah, όπου καταγράφεται επαρκώς ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ερζερούμ από τους Τούρκους πολίτες και πολιτικούς...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]